Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Kreativitásra, munkára és inspiráló közegre van szüksége a jövő innovátorainak
A Magyar Innovációs Szövetség ismét meghirdette az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt. A a fiatal feltalálók vetélkedését az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja.

A Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pakucs János megnyitójában elmondta: az idén 27. alkalommal kiírt versenyre műszaki és természettudományos témával középiskolások pályázhatnak egyénileg vagy két fős csapatban, indulhatnak határon túli magyar fiatalok is. Az első fordulóban a megvalósítható ötleteket várják, a második fordulóban kell kidolgozni részletesen a pályaművet, a verseny első három helyezettje bekerül az Európai Unió versenyébe.

Palkovics László, az Emmi államtitkára, a verseny fővédnöke kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, továbbá szólt arról, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztésre 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja fordítani a mostani 1,2-1,3 százalékról. Ennek eléréséhez szakemberekre van szükség, valamint nagy hangsúlyt kell helyezni az egyetemek közötti együttműködésre is.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a verseny társ-fővédnöke az innováció fogalmának változására hívta fel a figyelmet. Rámutatott, hogy az emberek elvárásai a 21. századra nagyot változtak: olyan sokat kaptunk eddig a tudománytól és az erre alapozott innovációtól, hogy ma szinte már mindenhatónak gondoljuk. Az innováció indítékát, kockázatát és a kihívásokat elemezve hangsúlyozta, hogy kitartó, célirányos munkával, de a felmerülő új lehetőségeket felismerve az „irányváltás” képességével lesz képes egy igazán kreatív kutató számottevő eredményt elérni. Pálinkás József felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy keressenek inspiráló környezetet és lássanak neki a munkának. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési is Innovációs Hivatal pedig továbbra is prioritásként kezeli, hogy pályázataival támogassa a fiatal tehetségeket, kutatókat, kezdő vállalkozásokat.

A kiírás szerint az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyre 2017. november 28-án 15 óráig lehet beadni a jelentkezést a Magyar Innovációs Szövetséghez. A díjakat 2018. májusban adják át, a legjobb pályaműveket kiállítják az eredményhirdetési ünnepségen, illetve 2018. szeptemberben, a Kutatók éjszakáján. Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területen bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, tudományos munka eredményével. A legjobb három pályázat lehetőséget kap a részvételre 2018. szeptemberben Dublinban, az Európai Uniós döntőben.

Utolsó módosítás: 2017. október 11.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500