Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Okos innovációval az élhető városokért
„Az igazi okosváros működésének egészét kell innovatív szemlélettel, olyan összehangolt rendszerben alakítani és fenntartani, hogy az mindenki számára élhető környezetet teremtsen és nem elegendő, ha csak néhány tetszetős informatikai alkalmazás, egy-egy okos megoldás köré szerveződik a városfejlesztés" – hangsúlyozta nyitóelőadásában Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, amelyet a „Smart City Hungary 2016" címmel megrendezett okosváros-konferencián tartott 2016. november 9-én.

„A smart szócska mára egyre inkább divatjelző lett. Azt gondoljuk, hogy ha hozzátesszük valamihez, akkor az már olyanná is válik" – állítja Pálinkás József, aki szerint „fenntartható, felelős programok kellenek ahhoz, hogy átgondolt, egységes, gazdasági, környezeti, társadalmi szemléletben érlelt távlati célokra épülő, szerves fejlesztés eredményeként valóban okos város fejlődjön”. A smart city attitűdváltozást is kell, hogy ösztönözzön, mert az okosváros feltétele az állampolgár, a smart citizen részvétele: az együttműködő és felelős városlakók hozzájárulása nélkül a legjobb rendszer sem lehet működőképes.

 

Smart City konferencia MÜPA
Smart City konferencia Pálinkás előadás

Az innovációt ösztönző programok koordinátoraként, részben finanszírozójaként az NKFI Hivatal feladata az, hogy a komplex versenypályázati portfólióban minden potenciális pályázó megtalálja a neki szóló lehetőséget, amelyre kiszámíthatóan támaszkodhat a kutatás-fejlesztés során. Ezek a lehetőségek még nagyobb lendületet adhatnak az élhetőbb városokat eredményező innovációnak is. A programok és a mögöttük lévő források lehető leghatékonyabb felhasználása azonban a kutató-fejlesztő közösség minden szereplőjének közös felelőssége – hangsúlyozza Pálinkás József.

Az NKFI Hivatal elnöke arra is rámutatott, hogy bizonyos pályázati konstrukciók keretében új intézmények is létrejönnek vagy a már meglévő kutatóhelyek fejlődhetnek intenzíven, így megerősödhetnek a városok is, ahol ezek a műhelyek működnek, hiszen a kutatással és innovációval foglalkozó közösségek jelenléte a város egészének versenyképességéhez járulhat hozzá. Pálinkás József ezzel összefüggésben az „Innovációs ökoszisztéma", a „FIEK", valamint a „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" felhívásokat említette. Az innovatív vállalkozások KFI programjainak finanszírozásában pedig 2016 végétől fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapnak a visszatérítendő források – így a pénzügyi eszközök, hitelek és a létrejövő kockázati tőkealap.

Az NKFIH vezetője ismét felhívta rá a figyelmet, hogy a Hivatal fontos törekvése a kidolgozatlan vagy indokolatlanul túlárazott pályázatok kiszűrése, el kell kerülni ugyanis „a smart city jelszavával egymáshoz nem kapcsolódó, nem egységes szemléletű, nem célszerű és nem fenntartható programokra történő pályázati pénzszerzést”.

Utolsó módosítás: 2017. január 05.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500