Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Okos városok a jóllét szolgálatában
Az okosváros-programokat elsősorban a város polgárainak jólléte (well-being) felől kell megközelíteni: az okosváros digitális szolgáltatásait a jóllét szolgálatába kell állítani – mondta Pálinkás József a Smart City Forum 2017 konferencián.

Az NKFI Hivatal támogatja az okosváros-programok megvalósításához szükséges kutatást, fejlesztést és innovációt – fejtette ki az NKFI Hivatal elnöke a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli kommunikációs tanácsadó vállalat által rendezett eseményen.

Pálinkás József előadását itt töltheti le: Okos város. Fogalmak – Programok – Finanszírozás PDF (1 643 KB)

A konferencián az okosvárosok megvalósításának különböző aspektusait, többek között az állami szerepvállalást, a szakmai újdonságokat, az együttműködési lehetőségeket, az önvezető autók jövőjét elemezték és vitatták meg a szakemberek a városi élet fejlesztésében fantáziát látó cégek és az önkormányzatok képviselőiből álló hallgatóság előtt.

Mikor nevezhetünk egy várost „okosnak"? – tette fel a kérdést Pálinkás József. Álláspontja szerint az okosváros-program elsősorban rendszerterv és infrastrukturális beruházás, és csak másodsorban innovációs projekt. Az okosváros végiggondolt városfejlesztési terv nyomán jön létre, nem csupán digitalizált infrastruktúra, hanem jól szervezett szolgáltatások és „smart” városlakók együttműködő rendszere – összefoglalva: egy folyamatos, véget nem érő fejlesztés eredménye.

Az okosváros megvalósítása érdekében fejleszthető például az energiaellátás, a vízellátás és a szennyvízelvezetés, a gyógyellátás, a biztonság (az utcák biztonságától az informatikai biztonságig), a hulladékszállítás, az oktatás, az állami szolgáltatások hozzáférhetősége, a tömegközlekedés (érdemes az önvezető járművekre, a parkolási megoldások sokaságára gondolni), a kulturális szolgáltatás. Pálinkás József hangsúlyozta, hogy a már létező infrastruktúrák esetében jól átgondolt szolgáltatást érdemes csak digitalizálni, és mindig figyelembe kell venni a prioritásokat, az adott település szükségleteit. Arra is felhívta a figyelmet – más előadókhoz hasonlóan –, hogy a városok, otthonok digitalizálása veszélyekkel jár, az informatikai biztonság megteremtése pedig nem könnyű feladat.

Az NKFI Hivatal támogatási rendszerének három fő pillére van: az egyetemek és kutatóintézetek, az innovatív vállalkozások, valamint a vállalatok és a kutatóintézetek együttműködésének finanszírozása. Az okosváros-programok az együttműködési szegmensben számíthatnak támogatásra.

A kezdő (startup) vállalkozások is jelentős szerepet vállalnak a fejlesztésekben; az NKFI Hivatal pályázati portfóliójában ezek is kiemelt szerepet kapnak. Sok digitális technológiai megoldást éppen a KKV-k dolgoznak ki. A Millenárison épülő „Startup Campus Budapest” új multifunkciós vállalkozásfejlesztési és szolgáltató központ, ahol szintén születhetnek okosvárosokban hasznosítható fejlesztések.

Utolsó módosítás: 2017. november 02.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500