Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Startupokat ismertek el a PowerUp! magyarországi versenyén
Lezárultak az InnoEnergy idei, PowerUp! versenyének a regionális döntői. A hazai forduló zsűrijének döntése alapján a legjobb energetikai vonatkozású innovációval induló magyarországi startup vállalkozás a HeatVentors lett az HeatTANK fejlesztésével. A második helyezést Platio kapta, míg a dobogó harmadik fokára a DimTech állhatott fel.

A rendezvényt Pálinkás József, az NKFIH elnöke nyitotta meg, ezt követően Antonios Fysekidis az EIT képviseletében üdvözölte a résztvevőket.

„A startup vállalkozások változatos megoldásokat mutattak be, de a trend egyértelműen látszik: a fókusz a megtakarításon és az energiafogyasztás optimalizálásán van. A győztes túl azon, hogy egy sokak által érzékelt energetikai probléma megoldására törekszik, egy világosan felépített és skálázható üzleti modellt valósít meg.” – hangsúlyozta Tomasz Jastrzębski, a Magyarországon színpadra lépett versenyzőket elbíráló zsűri elnöke.

Huszonhárom kelet-európai országból közel 160 startup vett részt a fenntartható energiagazdálkodást érintő európai fejlesztések motorjának számító InnoEnergy által, harmadik alkalommal megszervezett versenyen. A Budapesten megtartott döntőt, hasonlóan a többi, tizenegy regionális megmérettetéshez, megelőzte egy intenzív felkészítő tábor, amelyeken a magyar üzleti workshopokat olyan tapasztalt trénerek, szakemberek tartották meg, mint Gémesi Zsolt és Dervalics Ákos. Ezeken a képzéseken a résztvevők lehetőséget kaptak az üzleti terveik ellenőriztetésére, illetve a prezentációs készségeik fejlesztésére.

Az október 17-ei budapesti regionális döntőben a jelentkezők közül kiválogatott kilenc magyar startup vállalkozás mutathatta be az innovatív megoldásait a zsűrinek, a befektetőknek, illetve a média képviselőinek.

„Rendkívüli öröm számunkra ez a siker, természetesen a nagydöntőben is győzelmi céllal indulunk. Szeretnénk a termékünket mielőbb piacra vinni, és úgy vélem ehhez az InnoEnergy felkészítő programja jelentős támogatást adott. Nemzetközi piacokra kívánunk nyitni, jó úton vagyunk, folytatjuk a kemény munkát.” - nyilatkozta Farkas Rita, a HeatVentors ügyvezetője.

A legjobbak közé jutott versenyzőket nem csupán a szakmai tartalom, hanem az üzleti tudatosság, illetve a csapatban és a termékben rejlő potenciál alapján értékelték. A zsűri tagja volt Tomasz Jastrzębski, az InnoEnergy kelet-európai régiójának üzletfejlesztési menedzsere; Winkler Zsolt, a MOL Csoport Nyitott Innovációs Központjának a vezetője; Kovalcsik Tamás az E.ON Hungária Ügyféligény- és Viselkedéselemzési vezetője; Bertalan Zsolt, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója és Kovács Zoltán; a MyCo Incubation alapítója.

„A MOL Csoport úgy ítéli meg, hogy a technológiai fejlődés és az új fogyasztói szokások alapvetően változtatták meg az egész iparágat. Annak érdekében, hogy a MOL lépést tudjon tartani a globális tendenciákkal és külső kihívásokkal, a kollaboratív innovációs ökoszisztémának részévé kíván válni, miután az innováció az egyik módja annak, hogy gyorsan reagálhassunk a változó ügyféligényekre. Ennek megfelelően a MOL Csoport új partnerkapcsolatokat keres mind nagyvállalatokkal, egyetemekkel és startupokkal.” – hangsúlyozta Winkler Zsolt, a MOL Csoport Nyitott Innovációs Központjának a vezetője, mint a PowerUp! verseny globális partnerének képviselője.

„Támogatjuk az InnoEnergy küldetését, hogy innovációval hatást gyakoroljon a fenntartható energia területére. Ez megegyezik a RAFAKO üzleti felfogásával, miután a munkánk nemcsak a berendezések tervezésére és gyártására korlátozódik. Az a célunk, hogy amennyire csak lehetséges környezetbaráttá tegyük az energiatermelést. A PowerUp! verseny tökéletesen illeszkedik a RAFAKO céljaihoz, és reméljük, hogy a most felfedezett startup vállalkozások hozzájárulnak majd a tisztább környezet megteremtéséhez” – mondta a verseny fontosságát értékelve, a PowerUp! verseny globális partnereként Agnieszka Wasilewska-Semail, a RAFAKO ügyvezetője.

Az EH Invest, a PowerUP verseny hazai szervezője közvetlenül a verseny előtt, fórumon tájékoztatta az energetikai iparág, és a befektetők képviselőit az InnoEnergy HUB megalakulásáról és céljairól. Az EH Invest elkötelezett, hogy mozgósítsa az iparági és befektetői közösséget annak érdekében, hogy a hazai energetikai technológiák gyorsabban és alacsonyabb üzleti kockázattal jussanak el nemzetközi piacokra. A következő másfél évben jelentős hangsúlyt fektet egyetemi, kutatóintézeti és vállalati technológiák piacra juttatásához szükséges tudás átadására, energetikai startup vállalkozások fejlesztésére, és a tapasztalatok megosztására.

November 22-én a magyar nyertes, a HeatVentors a budapesti RaM Colosseumban megrendezendő PowerUp! záró gálán néz szembe a többi regionális döntő győztesével, hogy megküzdjenek egymással a pénzdíjakért (20.000 euro az első helyezettnek), illetve a nagy presztízsű Highway® programban való bekerülés lehetőségért, ami hozzásegíti a kezdeti stádiumban lévő startup vállalkozásokat ahhoz, hogy sikeres cégekké váljanak.

Az InnoEnergy-ről:

Az InnoEnergy a fenntartható energiagazdálkodást érintő fejlesztések motorja Európában. A folyamat minden szintjén segíti, és anyagilag támogatja az innovációt, a tantermektől kezdve a vásárlókig. Partnerhálózatán keresztül Európát átívelő kapcsolatok jöhetnek létre, közelebb hozván egymáshoz a feltalálókat, az iparág képviselőit, a vállalkozókat, a piacokat, a diplomásokat, a munkáltatókat, a kutatókat és a nagyvállalatokat.

Munkájuk az innovációt érintő három fő területen folyik:

  • az oktatásban olyan ambiciózus, képzett munkaerő kinevelése a cél, amely az ipar jövője érdekében átlátja, hogy miből áll a fenntarthatóság, s hogy mit követel meg maga az ágazat
  • az innovációs projektek alkalmával közelebb hozzuk az ötleteket, a fejlesztőket és az iparágak képviselőit, hogy együttműködésük révén olyan üzletileg is fenntartható termékek és szolgáltatások jöjjenek létre, amelyek valódi eredményeket képesek felmutatni
  • a vállalkozások beindításának támogatásával segítjük a vállalkozókat és a start-up cégeket, hogy gyorsan és fenntartható módon járuljanak hozzá a globális energia-ökoszisztémához.

A különböző tudományágaknak a bevonásával maximalizálják ezek együttes hatását, felgyorsítják a piacra szabott megoldások fejlesztését, és olyan termékeny környezetet teremtenek, ahol a munkájuk innovatív eredményeit értékesíthetik.

Az InnoEnergy-t 2010-ben alapították, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működik. 2017. szeptemberétől az EH Invest látja el az InnoEnergy HUB Hungary feladatokat Magyarországon.

PowerUp!
PowerUp!
Utolsó módosítás: 2017. október 19.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500