Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Hogyan adhat lendületet az innováció a Dél-Dunántúl régió fejlődésének?
A hazai innovatív vállalkozások versenypályázati ösztönzőrendszeréről, az értékteremtő, fenntartható, valóban „smart” innováción alapuló projektek hatásáról – kiemelten a Dél-Dunántúl régió lehetőségeiről – tartott előadást az NKFI Hivatal elnöke Pécsett, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakmai rendezvényen.

Pálinkás József felhívta a figyelmet arra, hogy az NKFI Hivatal kiemelkedően sok konstrukcióval  ösztönzi a felsőoktatási intézményekben, a vállalatoknál, vállalkozásoknál megvalósuló kutatást, fejlesztést és innovációt, nagyon fontos azonban megkülönböztetni az általános kapacitásbővítést szolgáló fejlesztési célokat a kutatásfejlesztési és innovációs céloktól, hiszen ezek más-más pályázati konstrukciókkal és más típusú ösztönzőkkel érhetők el.

Pálinkás József

Pálinkás József előadása ide kattintva tölthető le: Az innováció mint regionális kitörési lehetőség - az innovatív vállalkozások ösztönzése PDF (1 414 KB)

Pálinkás József hangsúlyozta, hogy az NKFI Hivatal versenypályázati portfóliójában eddig több mint 230 milliárd Ft kutatás-fejlesztési és innovációs célú uniós és magyar forrásról született támogatói döntés, amelynek révén valamennyi érintett célcsoport, köztük a vállalkozások, a kutatási intézmények és a kiválósági együttműködésen alapuló fejlesztések is jelentős támogatáshoz jutottak. Kiemelte, hogy a konvergenciarégiók innovációs ökoszisztémájának építésére, a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködésekre, a vállalatok önálló K+F tevékenységének támogatására, valamint a stratégiai műhelyek kiválóságára eddig összesen 29,5 milliárd forintnyi uniós támogatást (GINOP) nyertek el a pécsi és a Baranya megyei pályázók.  

Pálinkás József előadásában bemutatta a Pécsi Tudományegyetem mint felsőoktatási bázis és tudásközpont kiemelkedő szerepét  a megye és a Dél-Dunántúl régió KFI tevékenységében. Pécs megyei jogú város a K+F ráfordítást tekintve a 12. helyen áll a megyék rangsorában, a városhoz kötődő legfontosabb iparágak a gépipar, a biotechnológia, a környezetipar, a (megújuló) energetika és a kreatív ipar.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése minden év júniusának első szerdáját Baranya Gazdaságának Napjává nyilvánította, amelyen szakmai, társadalmi és üzleti rendezvényeken foglalkoznak a megye gazdasági folyamataival, helyzetével és a vállalkozások versenyképességével. A rendezvényen Pálinkás József helyi nagyvállalatok, kis-és középvállalkozások, valamint startupok képviselőivel is találkozott.  

A kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati felhívások ösztönző rendszere itt tekinthető át. Az innovatív vállalkozásokat célzó Vállalati KFI_16 felhívás első fordulójának eredményhirdetéséről bővebben itt olvashat.További hírek az NKFI Hivatal tevékenységéről és a pályázati aktualitásokról.

Iratkozzon fel az NKFI Hivatal hírlevelére, melyben a hazai KFI hírek és pályázati információk is rendszeresen olvashatók: Hírlevél regisztráció

Utolsó módosítás: 2017. június 19.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500