Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Pálinkás: az értékteremtő vállalati innovációt ösztönzik a versenypályázatok
A versenypályázati portfólió elsődleges célja a feladatorientált kutatás-fejlesztési programok finanszírozása. Egy-egy projekt tehát csak akkor kap támogatást, ha valószínűsíthető a fejlesztés gyakorlati hasznosíthatósága – mondta Pálinkás József a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján, amely a nagyvállalatok kutatás-fejlesztési lehetőségeiről szólt. Az NKFI Hivatal vezetője szerint a hazai pályázati rendszerben továbbra is a kiválóság az elsőrendű szempont.

Pálinkás József elsősorban azért hívta fel erre a figyelmet, mert tapasztalatai szerint a vállalatok egy része a kutatás-fejlesztési és innovációs támogatásokat sok esetben csak forrásbevonási céllal pályázza meg, de projektjeik nem illeszkednek valós fejlesztési igényekhez. Hangsúlyozta: éppen ezért a projektek költségvetésének összhangban kell lennie az elérendő céllal, valamint a vállalkozások releváns és igazolt KFI tevékenységével.

„Az NKFI Hivatal feladata, hogy a különböző forrásokat és programokat összehangolt, rugalmas tervezéssel és átfogó portfólióval kezelje, mivel egyensúlyt kell teremteni a kísérleti fejlesztés, az innovatív vállalkozások, és a felfedező kutatások között. A projekteknek hosszútávon fenntarthatónak és működőképesnek kell lenniük azután is, amikor már nem áll rendelkezésre hozzá állami támogatás. Ehhez elengedhetetlen az újdonságtartalom, hogy a fejlesztés célszerű, valamint piacképes és nemzetközileg is versenyképes legyen” – tette hozzá az elnök.

Jelenleg a hazai GDP 1,4%-a jut kutatás-fejlesztésre, ezen belül 2016-ban ugrásszerűen nőtt a Hivatal által kezelt NKFI Alapból kifizetett támogatás, amelyből legnagyobb arányban a vállalkozások részesültek. Pálinkás József hozzátette, az uniós strukturális alapokból származó forrásokkal együtt. 2015 óta eddig összesen több mint334 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásról született döntés, ebből mintegy 86 milliárd forint az innovatív vállalkozások programjairól. A 2014-2020-as időszakban a hazai forrásokon kívül 700 milliárd forintnyi uniós pénz áll rendelkezésre az innováció ösztönzésére, ebben a rendszerben mindenki megtalálhatja a számára megfelelő konstrukciót.

Pálinkás József előadása letölthető: A kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésének átfogó cél- és eszközrendszere PDF (1 419 KB)

 

Nagyvállalati K+F és innoválalat inkubáció konferencia
Nagyvállalati K+F és innoválalat inkubáció konferencia Pálinkás József

Fotó: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Utolsó módosítás: 2017. május 05.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500