Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Pálinkás József a „hasznos innováció” ösztönzéséről
Ma a modern gazdaságban újítás, újdonság, innováció nélkül nem hogy növekedni nem tudnak a vállalatok, de talpon sem tudnak maradni – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a Világgazdaság Gazdasági csúcstalálkozó című konferenciáján.

Az állami és a piaci szerepvállalás mechanizmusai között kell eltalálni az egyensúlyt, mert akkor az együttműködés a gazdaság hasznára válik, bármelyik irányban történő elmozdulás azonban a növekedés lassulásához vezethet – emelte ki az NKFI Hivatal elnöke.

Pálinkás József előadását itt letöltheti: A „hasznos innováció” ösztönzésének eszközrendszere PDF (859 KB)

A hivatal elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ma az európai kínálati gazdaságban az újdonságnak értéke van, és ha ez az újdonság piaci érték, akkor minden vállalkozásnak törekednie kell annak életre hívására. „A legkülönbözőbb fejlesztési ötletek jelennek meg, ha a piaci megjelenése és hasznossága ezeknek nem valóságos, akkor a piacon nem tudnak megjelenni” – mondta. „Fontos kiemelni, hogy több szereplő együttműködése eredményre vezethet, egyedül egyik szereplő sem tudja a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszert olyan mértékben irányítani, hogy valóban növekedés jöjjön létre” – emelte ki az elnök. Az értékteremtő innováció felelőse a felsőoktatás is, amely előállítja a tudást, a gazdaság, amely felhasználja ezt a tudást és kell állami szerepvállalás is, amely csak ezekkel a partnerekkel közösen lehetséges. Hozzátette azonban, hogy az államnak nem jótékonykodnia kell, hanem befektetnie. A vállalatok partnerévé kell válnia, annak érdekében, hogy Magyarországon a „hasznos innováció”, a versenyképes termékek és szolgáltatások kifejlesztése, termékek gyártása és világpiacon történő értékesítése megvalósulhasson.

Pálinkás József
Pálinkás József elnök, NKFI Hivatal
Fotó: Kallus György/Világgazdaság
Utolsó módosítás: 2017. április 27.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500