Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Pálinkás József az élet- és versenyképes tudást adó természettudományos oktatásról Debrecenben
Magyarországnak büszkeségre okot adó tény, hogy a Science on Stage (Tudomány a színpadon) európai oktatási fesztivált idén hazánk egyik kiválósági központjában, egy Teaming-nyertes konzorcium egyetemi városában tartották – mondta az NKFI Hivatal elnöke Debrecenben, Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljának zárórendezvényén. A tanároknak rendezett rangos eseményt az NKFI Hivatal is támogatta.

Tisztelet jár minden tanárnak, aki azért dolgozik, azért áll elő innovatív, látványos ötletekkel, természettudományos kísérletekkel, hogy a mai, információkkal túlcsorduló világban áttörje a diákok ingerküszöbét, és a természeti jelenségek valódi megértésére, lényeglátásra nevelje őket – hangsúlyozta Pálinkás József a Science on Stage Európa-szerte immár 17 éve megrendezett programsorozatán. A versennyel egybekötött fesztivál alapötlete fizikusoktól származik, és az első ilyen rendezvényt a svájci részecskegyorsító laboratóriumban, a CERN-ben tartották. A debreceni esemény mottójából („Találjuk fel a természettudományok oktatásának jövőjét!”) kiindulva Pálinkás József Gábor Dénes Nobel-díjas fizikust idézte: „Megjósolni ugyan nem lehet a jövőt, de feltalálni igen.” Az NKFI Hivatal elnöke reményét fejezte ki, hogy a négynapos seregszemle és verseny tanárok százainak tette lehetővé, hogy tapasztalatokat cseréljenek, és megalapozzák a jövő oktatási irányait, metodikáját.

A Science on Stage fesztivál 2017. június 29-től július 2-ig tartó debreceni rendezvényén rekordszámú résztvevő, csaknem 30 ország 450 pedagógusa mutatkozott be. A házigazda Magyarországot a Kölcsey Központban tartott eseményen 70 tanár képviselte, akik bemutatták, milyen új ötletekkel, módszerekkel, kísérletekkel oktatják saját iskolájukban a természettudományos tárgyakat. A fesztivál rendezvényei elsősorban a szakmai közönségnek szóltak, szombaton azonban nyílt napot is szerveztek. A Kölcsey Központban és a Baltazár Dezső téren színes programokkal, bemutatókkal várták az érdeklődőket, akik többek között a virtuális valósággal ismerkedhettek, és a robotprogramozást is kipróbálhatták.

Pálinkás József - Science on Stage
Pálinkás József, elnök (NKFI Hivatal)Science On Stage
Science On Stage
Utolsó módosítás: 2017. július 17.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500