Hírek, események
Hazai KFI hírek
2016. november 25.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke az innovatív vállalkozásokat ösztönző finanszírozási lehetőségekről tartott előadást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2016. november 24-i, „Az innováció, mint kitörési lehetőség” című konferenciáján.

2016. november 16.
„Az igazi okosváros működésének egészét kell innovatív szemlélettel, olyan összehangolt rendszerben alakítani és fenntartani, hogy az mindenki számára élhető környezetet teremtsen és nem elegendő, ha csak néhány tetszetős informatikai alkalmazás, egy-egy okos megoldás köré szerveződik a városfejlesztés" – hangsúlyozta nyitóelőadásában Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, amelyet a „Smart City Hungary 2016" címmel megrendezett okosváros-konferencián tartott 2016. november 9-én.
2016. november 14.
Idea Camp workshopot rendez a Bay Zoltán Nonprofit Kft. 2017. január 26-27-én „Circular Economy and New Materials” címmel.
2016. augusztus 29.

Milyen agyterületek működnek együtt tanulás közben? Hogyan lehet füstgázokból tüzelőanyagokat előállítani? Hogyan indul meg az új bolygók keletkezése a fiatal csillagok körüli porkorongban? E témák magyar kutatói nyertek jelentős összeget az Európai Kutatási Tanács idei Starting Grant pályázatán.

2016. augusztus 19.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program eddig is megcímkézett 30 milliárd forintos forrásából állami kockázati tőkealapot hoz létre a kormány a tudás- és technológia intenzív vállalkozások finanszírozására, illetve a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésére - derül ki a Magyar Közlöny egyik friss kormányhatározatából.

2016. augusztus 16.
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, Magyarország Tel-Avivi Nagykövetsége és a Magyar Nemzeti Kereskedőház idén is meghirdeti startup-versenyét, amelynek első három helyezettje részt vehet Izrael legnagyobb innovációs fesztiválján, a szeptember 25. és 29. közötti DLD Tel-Aviv 2016 -on.
2016. június 16.
Az intézet kormányközi szervezetként működik a Visegrádi Négyek együttműködésében, Budapesti székhellyel. Létrehozásával a magyar, lengyel, cseh és szlovák feltalálók saját nyelvükön kaphatnak segítséget az újdonságkutatás és elővizsgálati jelentés elkészítse során.
2016. június 10.
A visszatérítendő pénzügyi eszközök 27%-os aránya valószínűleg Magyarországon a legmagasabb a 2014-2020-as ciklusbeli gazdaságfejlesztési célú Operatív Programokon belül, az első ilyen magyar termékre pedig óriási az érdeklődés a cégek felől - többek között ezeket mondta el egy mai budapesti szakmai konferencián Karsai Tamás. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a friss számok között azt is jelezte, hogy már mintegy 2800 céget hirdettek nyertesnek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban, közülük pedig 2500-zal már meg is kötötték a támogatási szerződést.
2016. június 09.
Másfél éve először szállt le ember alkotta eszköz üstökös felszínén – magyar számítógéppel a fedélzetén. Szalai Sándor húsz éve alapította meg munkatársaival a Rosetta leszállóegységének „agyát” tervező SGF Kft.-t.
2016. május 31.
Húszévesnél fiatalabb tanulók több mint húsz pályázata részesült elismerésben a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének hétfői eredményhirdetésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti székházában.
2016. május 10.
Közel negyvenen írták alá az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform alapító okiratát az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében, köztük számos magyarországi telephellyel rendelkező vállalkozás, oktatási intézmény, kutatóintézet, valamint ágazati szakmai szervezet. Az digitális gazdaság képviseletében az IVSZ csatlakozott a kezdeményezéshez.
Forrás: computerworld.hu
2016. május 05.
Tavaly 633 szabadalmi bejelentést fogadott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) – derül ki az intézmény honlapján közölt éves jelentésből. A nemzeti úton benyújtott szabadalmi bejelentések száma szerény növekedést mutatott az előző évihez képest. Javult ugyanakkor a hazai szabadalmi bejelentői aktivitás: négy százalékkal több ilyen ügy érkezett a hivatalba, mint 2014-ben.
Forrás: innoportal.hu
2016. május 02.
Elsősorban közintézményekben segítheti majd a vak és gyengénlátó emberek tájékozódását egy Magyarországon fejlesztés alatt álló mobilalkalmazás, amely várhatóan 2018-ra készül el egy 2,5 millió euró értékű nemzetközi projekt keretében - közölte a projekt konzorciumának vezetőjeként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Forrás: inforadio.hu
2016. április 28.
Fél éve zajlik Magyarország KFI rendszerének független elemzése és lehetőségeinek átfogó feltérképezése. A folyamat újabb állomásaként a nemzetközi szakértői csoport 2016. április 18-20. között második alkalommal látogatott Budapestre. Konzultáció-sorozatukon a szakemberek ezúttal regionális fejlesztési ügynökségek képviselőivel, kamarai és tudományos dolgozói érdekképviseleti tisztségviselőkkel, magán felsőoktatási intézmények vezetőivel, hazai és nemzetközi nagyvállalatok döntéshozóival, valamint Phd-hallgatókkal, fiatal kutatókkal is találkoztak.
2016. április 15.
Budapest — A vakok és gyengén látók számára a teljes önállóság szinte elérhetetlennek tűnik, ám úgy néz ki, egy mobiltelefonos appliká­cióval végre sokuk élete válhat könnyebbé. Magyarországon jelenleg körülbelül 83 ezer látássérült, illetve vak ember él, míg az Európai Unióban 33 millióan vannak a Vakok Európai Szövetségének (EBU) adatai szerint. Számukra lehet hatalmas segítség az a fejlesztés, amelyen a Bay Zoltán Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Iformatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai már gőzerővel dolgoznak egy európai uniós támogatású projekt keretében.
Forrás: blikk.hu
2016. április 01.
A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok révén elérhető összeg csak töredéke annak, amire közvetlen forrásként pályázhatnánk. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megtanulni a rendszert.
2016. március 17.
A Richter Gedeon Nyrt. 15 milliárd forint nagyságrendű beruházási program keretében bővíti a kelet-közép-európai régióban egyedülálló, csúcstechnológiát alkalmazó biotechnológia üzemét. A beruházással 125 új munkahelyet teremt a társaság – elsősorban diplomás munkavállalók számára.
Forrás: innoportal.hu
2016. március 17.
Egyre több olyan technológiai fejlesztés jelenik meg a magyar piacon, amely a hazai környezetvédelmi terület fejlesztésében jelent innovatív és hatékony megoldást. A Széchenyi Tőkealap működése során több olyan magyar vállalkozással is kapcsolatba került (illetve volt olyan, amelybe be is fektetett), amelyek beruházásaikkal a szennyvíztisztítás területén képesek komoly hazai és nemzetközi eredményeket elérni. Az ivóvíz- és szennyvízfejlesztés az európai uniós források felhasználásának fejlesztési irányai közt kiemelt területként van meghatározva, így az ágazat bővítését ezek a hazai vállalatok is nagymértékben segíteni tudják.
Forrás: blog.szta.hu
2016. március 06.
Tizenöt éve kutatja az iharkúti őslénytemető titkait Ősi Attila paleontológus. Könyveket ír, szakcikkeket publikál, egyetemen oktat, munkásságát díjak sorával honorálták. A 35 éves kutató szerint – akit gyerekkorában nem érdekeltek a dínók – Iharkút száz évre elegendő munkát ad az őslénykutatóknak.
2016. március 05.
Navracsics Tibor oktatási biztos szakértői panelt hozott létre a budapesti székhelyű EIT megreformálására és teljesítményének javítására. A testület az Európai Számvevőszék teljesítmény-ellenőrzési eljárásának megállapításait alapul véve ül össze első alkalommal 2016 márciusában.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500