Hírek, események
Hazai KFI hírek
2016. április 28.
Fél éve zajlik Magyarország KFI rendszerének független elemzése és lehetőségeinek átfogó feltérképezése. A folyamat újabb állomásaként a nemzetközi szakértői csoport 2016. április 18-20. között második alkalommal látogatott Budapestre. Konzultáció-sorozatukon a szakemberek ezúttal regionális fejlesztési ügynökségek képviselőivel, kamarai és tudományos dolgozói érdekképviseleti tisztségviselőkkel, magán felsőoktatási intézmények vezetőivel, hazai és nemzetközi nagyvállalatok döntéshozóival, valamint Phd-hallgatókkal, fiatal kutatókkal is találkoztak.
2016. április 15.
Budapest — A vakok és gyengén látók számára a teljes önállóság szinte elérhetetlennek tűnik, ám úgy néz ki, egy mobiltelefonos appliká­cióval végre sokuk élete válhat könnyebbé. Magyarországon jelenleg körülbelül 83 ezer látássérült, illetve vak ember él, míg az Európai Unióban 33 millióan vannak a Vakok Európai Szövetségének (EBU) adatai szerint. Számukra lehet hatalmas segítség az a fejlesztés, amelyen a Bay Zoltán Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Iformatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai már gőzerővel dolgoznak egy európai uniós támogatású projekt keretében.
Forrás: blikk.hu
2016. április 01.
A cégek nagy része az itthon elérhető uniós pályázatok lázában ég, pedig a hazai Operatív Programok révén elérhető összeg csak töredéke annak, amire közvetlen forrásként pályázhatnánk. Ráadásul 2020 után leginkább ilyenekre lehet majd építeni, épp ideje hát megtanulni a rendszert.
2016. március 17.
A Richter Gedeon Nyrt. 15 milliárd forint nagyságrendű beruházási program keretében bővíti a kelet-közép-európai régióban egyedülálló, csúcstechnológiát alkalmazó biotechnológia üzemét. A beruházással 125 új munkahelyet teremt a társaság – elsősorban diplomás munkavállalók számára.
Forrás: innoportal.hu
2016. március 17.
Egyre több olyan technológiai fejlesztés jelenik meg a magyar piacon, amely a hazai környezetvédelmi terület fejlesztésében jelent innovatív és hatékony megoldást. A Széchenyi Tőkealap működése során több olyan magyar vállalkozással is kapcsolatba került (illetve volt olyan, amelybe be is fektetett), amelyek beruházásaikkal a szennyvíztisztítás területén képesek komoly hazai és nemzetközi eredményeket elérni. Az ivóvíz- és szennyvízfejlesztés az európai uniós források felhasználásának fejlesztési irányai közt kiemelt területként van meghatározva, így az ágazat bővítését ezek a hazai vállalatok is nagymértékben segíteni tudják.
Forrás: blog.szta.hu
2016. március 06.
Tizenöt éve kutatja az iharkúti őslénytemető titkait Ősi Attila paleontológus. Könyveket ír, szakcikkeket publikál, egyetemen oktat, munkásságát díjak sorával honorálták. A 35 éves kutató szerint – akit gyerekkorában nem érdekeltek a dínók – Iharkút száz évre elegendő munkát ad az őslénykutatóknak.
2016. március 05.
Navracsics Tibor oktatási biztos szakértői panelt hozott létre a budapesti székhelyű EIT megreformálására és teljesítményének javítására. A testület az Európai Számvevőszék teljesítmény-ellenőrzési eljárásának megállapításait alapul véve ül össze első alkalommal 2016 márciusában.
2016. március 04.
2015. október 12-én a kínai hivatal (SIPO) és az SZTNH kétoldalú megállapodást írt alá a szabadalmak engedélyezésének kölcsönös gyorsításáról. A megállapodás értelmében 2016. március 1-én a kínai és a magyar hivatal között is elindult a Patent Prosecution Highway (PPH) elnevezésű kísérleti projekt.
Forrás: sztnh.gov.hu
2016. március 04.
A hazai fejlesztésű orvostechnikai eszköz, a a WIWE a hirtelen szívmegállás és a stroke kockázatát előrejelzésére alkalmas. A Mobile World Congress kiállításon debütált, és az Indigogo-n is gyűjtenek.A világ legjelentősebb, mobil technológiára fókuszáló kiállításának, a Mobile World Congress-nek idén ismét Barcelona ad otthont. A négynapos rendezvényre mintegy 200 országból 2000 kiállítót és csaknem 100.000 látogatót várnak.
Forrás: insiderblog.hu
2016. március 04.
Újfajta technológiát fejleszt szennyezőanyagok precíz kimutatására nemzetközi együttműködésben a magyar Technoorg Linda Kft. Az új vizsgálóberendezés levegőben és vízben terjedő szennyezőanyagok kimutatására alkalmas gyors vizsgálómódszerrel rendelkezik, és integrálható az intelligens városok, épületek rendszereibe, ezáltal segíti a levegő minőségének monitorozását.
Forrás: insiderblog.hu
2016. március 04.
75 milliárd forint: öt év alatt ekkora összegű érdemi tőkeigény érkezett a Széchenyi Tőkealaphoz, ami több mint hatszorosa az Alap kihelyezhető tőkeforrásának. A keretből az SZTA már több mint 11 milliárd forintot befektetett összesen 85 vállalkozásba, amivel már évek óta a hazai tőkebefektetési piac legaktívabb szereplője. Működésének ötödik évében már 13, többségében sikeres exitnél tart, a kockázati tőkeforrást kereső cégeknek pedig jó hír, hogy az ezekből visszaforgó tőkét (jelenleg csaknem 1 milliárd forintot) továbbra is befektetheti az ígéretes, növekedés előtt álló vállalkozásokba.
Forrás: blog.szta.hu
2016. március 04.
Megalakult a hazai angyal befektetőket tömörítő Hungarian Business Angel Network. A szervezet célja, hogy közösségbe szervezze a magyar üzleti angyalokat, vagyis azokat a magánszemélyeket, akik korai fázisban lévő vállalkozásokba fektetnek be.
Forrás: startupcafe.hu
2016. március 04.
Magyarország a 30. helyet foglalja el a Bloomberg idei innovációs országlistáján, ezzel maga mögé utasítva többek között a Baltikum államait vagy kelet-közép-európai régió több országát is. Az élen Dél-Korea áll, megelőzve Németországot, Svédországot és Japánt. A lista érdekessége, hogy különböző szempontok alapján rangsorolja az egyes országok innovációs képességeit és eredményeit, ami alapján meghatározhatóak a fejlesztésre szoruló területek.
Forrás: blog.szta.hu
2016. március 04.
2015-től változtak az innovációs járulék szabályai, új törvény lépett hatályba, valamint a helyi adó törvény is változott 2016.01.01-től, mely fontos rendelkezéseket tartalmaz az innovációs járulék kiszámításához. Két részes cikksorozatunk első részében a kötelezetteket és a számítási módszert mutatjuk be.
Forrás: ado.hu
2016. február 22.
Nemzetközi konzorcium tagjaként a Netis Informatikai Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem részvételével 2016 januárjában 3,5 millió EUR összköltségvetésű Horizon 2020 projekt megvalósítása indult útjára.
2016. február 19.
A pályázati felhívás szerint a már több éve eredményeket felmutató, stabil ipari és egyetemi partnerségre épülő pályázati konzorciumok számíthatnak támogatásra, amelyekből országszerte négy-hat Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kialakítása várható – részletek a FIEK-pályázat kapcsán a portfolio.hu cikkében.
2016. február 18.
A kormány 7,8 milliárd forintos támogatásával új agrár-innovációs központ épülhet Martonvásáron – jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerdán Budapesten. Lovász László a távirati irodának azt is elmondta: ha jövőre, hároméves elnöki mandátuma lejártával jelölik, szívesen folytatná a munkát a szervezet élén.
Forrás: innoportal.hu
2016. február 10.
A kelet-magyarországi régió legdinamikusabban fejlődő és legnagyobb gyártási kapacitását felvonultató fémipari vállalkozása kifejlesztett egy olyan rendszert, amelynek létrehozásával évek óta – eredménytelenül – kísérleteznek a legnagyobb, acélszerkezeteket gyártó cégek. Az egyedülálló megoldás növeli az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát, a munka minőségét, segíti a pontosabb adatelemzést és javítja az energiamegtakarítást. A vállalat kiszervezte a fejlesztést, illetve a hozzá tartozó üzletágat egy startup jellegű cégbe, amely az SZTA 210 millió forintos tőkéjével kívánja kiszolgálni partnerei igényeit.
Forrás: blog.szta.hu
2016. február 10.
Kihirdették a Telekom tavaly novemberben kiírt pályázatának nyertesét, amely során konkrét, megvalósítható ötleteket és megoldásokat vártak a telekommunikációs adatok Big Data módszerekkel történő kreatív felhasználására.
Forrás: insiderblog.hu
2016. február 10.
Ismerik a magyar pizzériatulajdonos történetét, aki saját éttermének üzemeltetéséhez szeretett volna vendéglátó szoftvert találni, végül egy fejlesztőt bevonva saját maga vett részt az egyedi megoldást kínáló vállalkozás megalapításában? Akkor minden bizonnyal arról is hallottak, hogy ez a cég nemrég 90 millió forintos tőkebefektetést is kapott az SZTA-tól. Ha nem ismerik a történetet, itt elolvashatják a befektetés részleteit. A legfrissebb fejlemény, hogy a szóban forgó, pécsi XOFT Kft. ötletét díjjal ismerték el.
Forrás: blog.szta.hu
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500