Hírek, események
Hazai KFI hírek
2015. október 20.
Az ELTE kutatói olyan új módszert dolgoztak ki, amellyel olcsón és gyorsan ellenőrizhető, hogy a biotechnológiai módszerekkel előállított fehérjék felvették-e helyes szerkezetüket. Az ELTE Biokémiai Tanszék és az MTA-ELTE NAP B Neuroimmunológiai Kutatócsoport munkatársai új módszere, melyet a fehérjék szerkezetének meghatározására dolgoztak ki, hozzájárulhatnak többek között az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór megértéséhez.
Forrás: pharmaonline.hu
2015. október 20.
A környezetvédelmi, víz- és szennyvízkezelési valamint a légszennyezést csökkentő alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.
Forrás: u-szeged.hu
2015. október 20.
A Debreceni Egyetem (DE) mentorálásával az egészségiparra épülő agrárinnovációs kutatások kezdődnek a kisvárdai közösségi főiskolán – jelentették be a témában rendezett kétnapos tudományos ülés megnyitóján.
Forrás: 4024.hu
2015. október 20.
Endoszkópos diagnosztikán alapuló eszközfejlesztési projektet mutattak be az egyetemen. A Debreceni Egyetem (DE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) valamint két vállalkozás három éven át közösen fog azért dolgozni, hogy újabb áttöréseket érjenek el az endoszkópia területén.
Forrás: erdon.ro
2015. október 13.
A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre – adta hírül a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Forrás: innoportal.hu
2015. október 13.
Nélkülözhetetlen a kis- és közepes vállalkozások (kkv) szerepe az innovációban, támogatásukkal ösztönözhető a lokális digitális fejlődés és új álláshelyek teremthetők - mondta Hou Lin-csao, az ITU főtitkára a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) világkonferenciájának megnyitóján hétfőn Budapesten.
Forrás: stop.hu
2015. október 09.
Az oltásellenességről, az iszlámról, a menekültválságról, a homeopátiáról is szó lesz a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt ismeretterjesztő előadásain, amelyekre csütörtöktől lehet regisztrálni. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében hangsúlyozta, 2015-ben megújul a tudomány ünnepe, a november 3-án kezdődő, közel egy hónapos országos rendezvénysorozattal a korábbi évekhez képest jóval több laikus érdeklődőt szeretnének elérni.
Forrás: ma.hu
2015. október 08.
Az eddigi széttöredezett rendszer helyett egy egységes, átlátható kutatási, fejlesztési és innovációs pályázati rendszer alakul ki Magyarországon, amely forrásokkal kapcsolatos szemléletben is gyökeres változást hoz - hangsúlyozta egy szerdai háttérbeszélgetés keretében Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke számos gyakorlati példával is alátámasztotta, hogy ez a változás mit jelent majd, és érzékeltette: a tét nem kicsi, hiszen a 2014-2020-as uniós ciklusban összesen mintegy 1200 milliárd forintnyi forrás megfelelő, a fenntarthatóságra is koncentráló felhasználásáról van szó.
2015. október 08.
Magyarországon eddig hiányzott egy egységes "felhordó" rendszer, ami a kezdő vállalkozásokat eljuttatná a növekedés fázisába, illetve a kockázati tőkepiac szereplőihez, de ennek kialakítása most megkezdődik egy két pályázatból álló rendszer keretében - jelezte egy háttérbeszélgetésen Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hozzátette, hogy az első fázisban gyorsan dönt majd egy szakértői testület, hogy néhány millió forint megítélhető-e az ötletgazdának, amely összegből kidolgozhatja a projektjét és megszerezheti a legelső visszajelzéseket. Ha ez sikerült, akkor egy másik pályázaton további mintegy 60 millió forintot kaphat a növekedéshez, inkubátorok közreműködésével. Ezen két pályázat mellett idén ősszel megjelenik egy olyan felhívás is, amely nem csak startup jellegű vállalkozásokat ösztönöz 10-130 millió forintot prototípus kifejlesztésére és piacra vitelére.
2015. október 07.
Hol húzódik az a határ, amely után egy startup elveszíti startup státuszát, és „sima” vállalkozássá válik? Egyáltalán vannak-e olyan konkrét számok (pl. kor, bevétel, cégérték, alkalmazottak száma), amelyek elérése vagy átlépése döntő fontosságú a kérdés megválaszolásakor? Korábban már beszéltünk a startup és az induló vállalkozás közötti fő különbségekről, azonban érdemes azt is körüljárni, hogy egy startup meddig tekintheti magát startupnak. Startup-e még például a Google, a Facebook vagy a Twitter?
Forrás: blog.szta.hu
2015. október 07.
2013-ban az MTA Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézete (MTA TTK AKI) 455 millió forintot nyert biomasszával kapcsolatos kutatásokra. A KTIA_AIK_12-1-2012-0014 jelű, a „Megújuló energiaforrások újszerű felhasználása és korszerű energiatároló eszközök fejlesztésére alkalmas innovatív eljárások tudományos megalapozása” című pályázat idén októberben befeje­ződött.
Forrás: innoteka.hu
2015. október 07.
Érdemes komolyan venni a kormány által kitűzött gazdaságfejlesztési célokat, illetve az új uniós pályázatok korábbiaktól eltérő szabályrendszerét, mert az értékelés során ezeket nagyon szigorúan veszik az elbírálók részben a valódi eredményekre összpontosító kiírások, részben a várható külső vizsgálatok miatt - lényegében ez a kép rajzolódik ki az egy éve indult új uniós pályázati ciklus eddigi üzeneteiből és fejleményeiből.
Forrás: portfolio.hu
2015. szeptember 30.
A tehetséget nem csak keresni és kiválasztani kell, hanem a fiatalt végig kell kísérni tanulmányai során - mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny meghirdetésén szerdán Budapesten.
2015. szeptember 25.
Magyarország hosszú távon épít az atomenergiára, amelynek felelős alkalmazásához kutatási és oktatási programokra is szükség van - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a Nemzeti Nukleáris Kutatási Program nyitórendezvényén pénteken Budapesten.
2015. szeptember 25.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szeptember 23-án kétoldalú tárgyalást folytatott Qu Dongyu miniszterhelyettessel, melynek során áttekintették az aktuális és potenciális mezőgazdasági együttműködési lehetőségeket (kutatás és technológia-fejlesztés (rizstermesztés, akvakultúra, állattenyésztés, minőségbiztosítás), valamint környezetvédelem és a környezettechnológia területén).
Forrás: kormany.hu
2015. szeptember 25.
A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a kutatás-fejlesztés (K+F) csak akkor támogatható, ha annak eredményeképpen új termék születik, ha ez elmarad, akkor vissza kell fizetni a támogatást - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
Forrás: orientpress.hu
2015. szeptember 25.
A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, ugyanakkor a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. E súlyos egészségügyi probléma megoldására indították az uniós EUROHEADPAIN kutatási programot, amelyben a Szegedi Tudományegyetemnek a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportjai is részt vesznek-tudatta mta.hu
Forrás: orientpress.hu
2015. szeptember 25.
Tíz magyar kutatót – közöttük akadémikusokat és az MTA doktorait – választott tagjai közé az Academia Europea. Az 1988-ban alapított intézménynek velük együtt már 101 magyar tagja van.
Forrás: mta.hu
2015. szeptember 25.
Több mint 900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás még idén elérhető lesz a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, ami a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) 2014-20-as időszakra vonatkozó 2700 milliárd forintos keretösszeg harmada - tájékoztatta Rákossy Balázs szerdán az MTI-t. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hozzátette: 2017 júliusáig az uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát kiírják, a teljes keretösszeg rendelkezésre áll majd a versenyképesség javítása, a munkahelyteremtés, a magyar ipar fejlesztése érdekében. A támogatásból pedig főként a magyar vállalkozások, kutatóhelyek, innovációs műhelyek részesülnek.
Forrás: kormany.hu
2015. szeptember 25.
Hivatalosan is elindult a Duna Transznacionális Program, amelyben kulcsszerep jut Magyarországnak - nyilatkozta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek a program szerdai nyitókonferenciája alkalmából. A Duna-medence 14 országának együttműködésével kidolgozott program célja a rendkívül sokféle Duna régió szorosabb területi integrációja.
Forrás: kormany.hu
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500