Hírek, események
Hazai KFI hírek
2014. január 13.
Magyarország mielőbb szeretné kiírni az új uniós pályázatokat, amelyek várhatóan év közepén már meg is jelennek - derült ki a Szabad Európa Vitanapok konferenciasorozat pénteki budapesti rendezvényén. A rendezvényen beszédet mondott Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár és Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.
Forrás: kormany.hu
2014. január 13.
Négy új zöldségfajtát fejlesztett ki a kecskeméti Zöldségmag Kft., amely a 219 millió forintot meghaladó költségű beruházáshoz 99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből - közölte a társaság az MTI-vel.
Forrás: hetivalasz.hu
2014. január 13.
Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, miután Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével közösen látogatást tett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjában.
Forrás: tozsdeforum.hu
2014. január 10.
Élelmiszergyártó és -forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés-, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – mondta a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
Forrás: hvg.hu
2014. január 10.
Debrecen - Új partnerségben gondolkodik Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Már a székfoglalójában is nagyon hangsúlyozta, hogy még szorosabbra kell fűzni a partnerséget a várossal. A közösen kidolgozott Innovációs Gazdaságfejlesztési Stratégia végrehajtásában milyen szerepet tud vállalni a Debreceni Egyetem?
Forrás: haon.hu
2014. január 10.
A kristályosodás folyamatának pontosabb megismeréséhez és ezáltal anyagtudományi, légkörfizikai, biológiai/kriobiológiai és geofizikai kérdések megválaszolásához is hozzájárulhatnak azok az eredmények, amelyekről az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont két munkatársa számolt be a Nature Physicsben. A kutatók a folyóirat felkérésére foglalták össze a nagyszámú kristályszemcséből álló anyagok megszilárdulási folyamatának első, kevéssé ismert fázisával kapcsolatos felismeréseket.
Forrás: mta.hu
2014. január 10.
A fiatal vállalkozók, entrepreneur-ök, vagy – mai szóhasználattal élve – startupperek élete nagyban hasonlít a szakácsokéhoz. És itt nemcsak azokról van szó, akik hivatásszerűen űzik a szakmát, hanem azokról is, akik apró lépések mentén, otthon, saját maguknak vagy egy kisebb összejövetelre próbálnak meg sütni-főzni valamit.
Forrás: thepitch.hu
2014. január 10.
A 20. század magyar matematikájának eredményeit világszerte elismerik. A 21. század is jól indult, hiszen itthon alkotó tudósok rangos nemzetközi díjak sorát nyerték el. A jövőt azonban – elsősorban a tehetségek elvándorlása miatt – borúsnak látják az általunk megkérdezett vezető matematikusok. Magazinunk Pálfy Péter Pált, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatóját, a Wolf-díjas Lovász Lászlót, a számítógép-tudomány világhírű kutatóját és Abért Miklóst kérdezte.
Forrás: innoteka.hu
2014. január 09.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala örömmel jelenti be, hogy 17 szabadalmi hivatal együttműködésével, 2014. január 6-án elindult a Global Patent Prosecution Highway (GPPH) úgy a nemzeti, mint a PCT szabadalmi bejelentések engedélyezésének felgyorsítására.
Forrás: sztnh.gov.hu
2014. január 09.
Az Entrepreneurship Club (EC) a Pécsi Közgázon működő, de egész egyetemi és régiós szinten tevékenykedő Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központ hallgatói bázisaként jött létre. Interjú Farkas Zsolttal, az EC elnökével, melyben Zsolt arról mesél, hogyan jött az ötlet, mivel is foglalkozik az EC, és mit szeretne elérni a magyar startup közösségben.
Forrás: kockazatitoke.blog.hu
2014. január 09.
Egy új debreceni fejlesztés, az EventNav múzeuminformatikai rendszer segítségével a látogatók saját okostelefonjukon is hozzájuthatnak az élményüket kiegészítő információkhoz, az egyes műtárgyakat lájkolhatják és élményeiket meg is oszthatják a Facebookon.
Forrás: startupcafe.hu
2014. január 09.
2013-ban a hazai folyamatok befolyásolták a startup ökoszisztéma fejlődését. A befektetések visszaesése, az akcelerátorok megjelenése és az állami szerepvállalás kapcsolata is a hazai trendek szerepét erősítette. A StartupCafe rövid évértékelője következik.
Forrás: startupcafe.hu
2014. január 09.
A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (K+F) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg. A K+F beruházás keretében több mérnököt vesznek fel, ami reményeik szerint minőségi változást hoz a cég jövője szempontjából. A hosszú távra tervezett fejlesztés erősíti a cég magyarországi jelenlétét.
Forrás: innoportal.hu
2014. január 09.
A kvantuminformáció, a kvantum-kriptográfia, a fotonika és a biológiai képalkotás területén jelentenek előrelépést az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó lendületes kutatások, amelyek eredményeiről a rangos Nature Materials és Nature Nanotechnology folyóiratban számolt be munkatársaival Gali Ádám fizikus.
Forrás: mta.hu
2014. január 08.
A BHE Bonn Hungary Kft. vezetésével 2013-ben hazai konzorcium alakult a meglévő vezetőnélküli légi jármű (UAV - Unmanned Airbone Vehicle) eszközpark ütközésvédelmének kidolgozására az UWB SRR technológiák felhasználásával. A konzorciumban másik három tudásbázis központ, az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, az ASTRON Informatikai Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három (SZIT, MHT, MIK) tanszéke is részt vesz.
Forrás: sg.hu
2014. január 06.
A technológiai fejlődés trendjeinek egy része viszonylag könnyen megjósolható, de a gazdasági és pláne a társadalmi következmények sokkal kevésbé. Az szinte biztos, hogy aki az innovációs gyorsvonatról most lemarad, az végleg kieshet a versenyből. Bőgel Györgyöt, a CEU Business School tanárát kérdeztük a belátható és a megjósolhatatlan jövőről.
Forrás: hvg.hu
2014. január 06.
A búcsúzó 2013-as esztendő sem maradt híján a magyar tudományos sikereknek. A rákgyógyítást egy magyar fejlesztésű intelligens késsel, a mozgásképtelenek kommunikációját egy különleges eszközzel segítik kutatóink.
Forrás: mno.hu
2014. január 06.
Új típusú hangszórót fejlesztett ki a most húszéves Papp Gergely, akinek technológiájáról nemzetközi cégek is érdeklődtek már. Ősszel megkezdődött a találmány nemzetközi szabadalmaztatása, Magyar Innovációs Szövetség a bejelentési költségek egy részét elnyerte a Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása elnevezésű programból. Papp Gergely szeretne létrehozni egy olyan magyarországi céget, illetve márkát, amilyen itthon még nem volt, távolabbi a célja egy hazai hangszóró összeszerelő, illetve gyártó vállalkozás.
Forrás: promenad.hu
2014. január 06.
A tavalyi “szubjektív” helyett legyen inkább “közösségi” értékelő – mármint a hagyományos “start-up évértékelés” helyett. Kérem, segítsetek és találjuk meg 2013 közösségi magyar start-up toplistáját! Szavazz, vagy javasold a 2013. év legjobbjait!
Forrás: insiderblog.hu
2014. január 06.
A Magyar Tudományos Akadémia számos tagja – köztük több matematikus, fizikus, molekuláris és neurobiológus – végzi kutatásait nemzetközi támogatással. 2013-ban körük tovább bővült: az Európai Kutatási Tanács (ERC) az Advanced Grant, valamint a Consolidator Grant odaítélésével újabb hazai kutatók tudományos teljesítménye nyert igazolást, így ők 2014-ben európai támogatással folytatják munkájukat.
Forrás: mta.hu
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500