Hírek, események
Hazai KFI hírek
2015. szeptember 23.
Rekordszámú, mintegy 290 közép- és kelet-európai cég jutott kockázati- és magántőkéhez 2014-ben, köztük is kiemelkedő arányban voltak a magyar vállalkozások – derül ki az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) adataiból. A befektetések értéke jelentős mértékben, 66 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, ami 1,3 milliárd eurót (több mint négyszáz milliárd forintot) jelent. A Közép- és Kelet-Európa országai közül Magyarország összesen 170 millió euró értékű befektetésekkel a negyedik legjelentősebb szereplő, a teljes összeg 13 százaléka került kihelyezésre hazánkban.
Forrás: blog.szta.hu
2015. szeptember 21.
Parlamenti jóváhagyással Magyarország novemberben teljes jogú tagja lehet az Európai Űrügynökségnek (ESA) – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel. A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az NFM benyújthatja az Országgyűlésnek a Magyarország ESA-hoz való csatlakozását véglegesítő nemzetközi szerződéseket. A teljes jogú tagság, amelyről a felek már februárban megállapodtak, jelentősen növelheti a csúcstechnológiát fejlesztő hazai vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek versenyképességét, amelyek így számos új munkahelyet is teremthetnek.
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 21.
Szeptember 4-től az SZTNH ügyfelei részére is elérhetővé vált a nemzeti védjegybejelentések elektronikus úton történő benyújtására szolgáló TM E-filing rendszer. A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) által kifejlesztett TM E-filing rendszer hazai implementálására a BPHH-val folytatott együttműködés adott lehetőséget.
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 18.
Az idei évben először négy kategóriában díjazták az év IKT-teljesítményeit: a szokásos három jelölés mellett (az Év menedzsere az infokommunikációban, az Év IKT innovációja, az Év IKT projektje) az IVSZ 2015-ben megkereste és elismerte a Digitális oktatás nagyköveteiek munkáját is.
Forrás: hirek.prim.hu
2015. szeptember 18.
Magyarország első agrárinnovációs rendezvényét tartották tegnap Dunaföldváron, Európa legnagyobb bioetanol gyárának településén. Az ágazat minden fontosabb szereplőjét felvonultató rendezvényen a résztvevők megismerhették a jövő mezőgazdaságának fejlesztéseit, amelyek már elérhetőek a hazai termelésben is.
Forrás: agroinform.com
2015. szeptember 18.
A META-MPI Kft., a HiiLab Kft., és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által alkotott konzorcium 349 602 600 Ft teljes keretösszegben kutatás-fejlesztést valósít meg az Új Széchenyi Terv támogatásával. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása (PIAC_13-1-2013-0197) pályázat keretén belül valósul meg.
Forrás: ots.mti.hu
2015. szeptember 17.
Még ebben az évben befejeződik Kecskemét legújabb ipari innovációs központja, az IQ Kecskeméti Ipari Innovációs Központ. Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ egy olyan szellemi és innovációs műhely, techshop és technológiai tér, amely illeszkedik a kecskeméti kiemelt járműipari térség kutatás-fejlesztési elképzeléseihez, valamint az építészethez mint kreatív iparágban rejlő lehetőségekhez. A központban felsőfokú gyakorlati képzést támogatni képes, ipari és hálózati kutatásoknak helyet adó bázist hoznak létre.
Forrás: magyarhirlap.hu
2015. szeptember 16.
Magyar fejlesztésű az a különleges kompozit anyag, amely új lehetőségeket jelenthet a 3D nyomtatásban érdekelt ipari vállalkozások számára. Az egyelőre elsősorban otthoni használatban népszerű technológiát egyre több iparágban, többek között a műanyagiparban, a gépgyártásban vagy az autóiparban is egyre több cég alkalmazza, és a növekvő tendencia várhatóan hosszútávon is folytatódik. A Filamánia Kft. épp ezen kör számára kíván ipari és üzemi környezetben is használható, műanyag kompozitokból készült „tintát” értékesíteni a 3D nyomtatókkal felszerelt cégek számára.
Forrás: blog.szta.hu
2015. szeptember 16.
Gőzerővel folyik Szeged határában az a gigaberuházás, amely egyedülálló lesz a világon. A lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) és a köré épülő science park több száz helybelinek ad majd munkát.
Forrás: delmagyar.hu
2015. szeptember 15.
Az Oszkó Péter nevével fémjelzett OXO csoport itthon két fronton is egyedülálló innovációval rukkolt elő: egyrészt nyár elején bemutatta és azóta sikeresen működteti az elsősorban kockázati tőkecégeknek és angyal befektetőknek szóló zártkörű felületét, ahol a potenciális befektetők az OXO legjobb induló vállalkozásai közül szemezgethetnek úgy, hogy megnézhetik azok üzleti tervét és tőkeigényét, valamint elindított egy önálló fórumot, ahol a cég a portfóliójába tartozó projektekhez keres csapattagokat. A hatékonyságnövelő megoldások az OXO eddigi teljesítményét látva érthetőek: az 1 éve indult cégcsoport eddig 15 induló vállalkozással állapodott meg, amelyből eddig 8 projekt kapott további befektetést.
Forrás: profitline.hu
2015. szeptember 14.
A Geomatech matematikai oktatást segítő programja után most a természettudományokra dolgozott ki bárki számára elérhető technológiát és azon alapuló oktatási anyagokat a magyar fejlesztőcsapat.
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 11.
Pályázatokkal foglalkozó gyakorlati szakemberek beszélnek a pályázás buktatóiról. A pályázatok elnyerése még csak egy út egyik állomása, az ez után következő feladatok, papírmunka, a beruházás végrehajtása is embert próbálóak. Milyen az ideális pályázó, kinek a legjobbak az esélyei?
Forrás: privatbankar.hu
2015. szeptember 10.
A Statzup Kft. a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től 180 millió forintot (mintegy 600 ezer eurót) kap. A Cashline Csoport tagja ennyit fektet a magyar IT startupba. Az úgynevezett fantasy football sikereire alapozva és az új forrásokra építve a Statzup az Amerikában és Kanadában rendkívül népszerű daily fantasy piacot célozza meg idén ősszel.
Forrás: insiderblog.hu
2015. szeptember 10.
Valamennyi iparágnak megvannak a saját kockázatai, egyesek tervezhetők és kezelhetők, mások azonban teljesen kiszámíthatatlanok, így üzleti terv készítésénél nem lehet alapozni a várható céges eredményekre (pl. mezőgazdaság). A tapasztalt befektetők jól tudják, hogy melyik iparágban milyen kockázatokkal lehet számolni, mire kell felkészülni, így a befektetéseket a lehető legmagasabb hozammal igyekeznek realizálni. Ennek megfelelően, ahogy az egyelőre viszonylag új befektetési szektornak számító kreatívipar előnyeit és hátrányait, kockázatait is egyre jobban kiismerik a befektetők, úgy számíthatunk egyre több ügyletre a szektorban.
Forrás: blog.szta.hu
2015. szeptember 10.
Közös vállalat létrehozásáról, egészségipari beruházásokról, gazdaságfejlesztésről, oktatási és kutatási együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Maribori Egyetem rektora szeptember 4-én, pénteken Debrecenben.
Forrás: hajdupress.hu
2015. szeptember 09.
Mi a kockázata, ha a klímaváltozásnak ellenálló növényeket nemesítünk, hogyan csírázik a mag, és termelhetünk-e bioüzemanyagot algákkal? Ilyen alapkutatási kérdésekre keresik a választ az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában Martonvásáron. Balázs Ervin akadémikus arról is beszélt Sipos Gézának, mennyire használja ki a magyar mezőgazdaság a kiváló termőföld adta lehetőségeket.
Forrás: infovilag.hu
2015. szeptember 09.
Napjaink dinamikus, globalizálódó és kompetitív ICT ökoszisztémájában az innovációk minél gyorsabb elfogadásának és terjesztésének képessége az országok fejlődésének, így társadalmi és gazdasági jólétének is egyik nélkülözhetetlen elemévé vált.
Forrás: hirek.prim.hu
2015. szeptember 09.
A digitális transzformáció Magyarország számára is megkerülhetetlen. A téma gazdája az Informatikai Vállalkozások Szövetségén (IVSZ) belül alelnöki szinten Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója, akit májusban választott meg az IVSZ közgyűlése. Őt kérdeztük a hazai infokommunikációs (IKT) ágazat helyzetéről, új feladatairól és a küszöbönálló MENTA konferencia fókusztémáiról.
Forrás: bitport.hu
2015. szeptember 08.
Az Európai Unió Horizon 2020 programja 2015-ben a biotechnológia témakörben kiemelt fontosságú projekteket kíván támogatni (SME Instrument/Clinical Research for Validation of Biomarkers). A legutóbbi fordulóban összesen 178 érvényes pályázatból 21-nek ítélték 50 ezer eurós támogatást, a két sikeres magyar pályázó egyike a Biosystems International Kft (BSI).
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 08.
Az agyi keringést kutató Farkas Eszter és Kóspál Ágnes csillagász kapta idén a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíját. A négymillió forint összdíjazású rangos elismerést akadémikusokból álló zsűri ítélte oda a díjazottaknak – közölték a szervezők a hétfői díjátadót követően a távirati irodával.
Forrás: innoportal.hu
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500