Hírek, események
Hazai KFI hírek
2015. szeptember 30.
A tehetséget nem csak keresni és kiválasztani kell, hanem a fiatalt végig kell kísérni tanulmányai során - mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny meghirdetésén szerdán Budapesten.
2015. szeptember 25.
Magyarország hosszú távon épít az atomenergiára, amelynek felelős alkalmazásához kutatási és oktatási programokra is szükség van - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a Nemzeti Nukleáris Kutatási Program nyitórendezvényén pénteken Budapesten.
2015. szeptember 25.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szeptember 23-án kétoldalú tárgyalást folytatott Qu Dongyu miniszterhelyettessel, melynek során áttekintették az aktuális és potenciális mezőgazdasági együttműködési lehetőségeket (kutatás és technológia-fejlesztés (rizstermesztés, akvakultúra, állattenyésztés, minőségbiztosítás), valamint környezetvédelem és a környezettechnológia területén).
Forrás: kormany.hu
2015. szeptember 25.
A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a kutatás-fejlesztés (K+F) csak akkor támogatható, ha annak eredményeképpen új termék születik, ha ez elmarad, akkor vissza kell fizetni a támogatást - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
Forrás: orientpress.hu
2015. szeptember 25.
A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, ugyanakkor a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. E súlyos egészségügyi probléma megoldására indították az uniós EUROHEADPAIN kutatási programot, amelyben a Szegedi Tudományegyetemnek a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportjai is részt vesznek-tudatta mta.hu
Forrás: orientpress.hu
2015. szeptember 25.
Tíz magyar kutatót – közöttük akadémikusokat és az MTA doktorait – választott tagjai közé az Academia Europea. Az 1988-ban alapított intézménynek velük együtt már 101 magyar tagja van.
Forrás: mta.hu
2015. szeptember 25.
Több mint 900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás még idén elérhető lesz a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, ami a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) 2014-20-as időszakra vonatkozó 2700 milliárd forintos keretösszeg harmada - tájékoztatta Rákossy Balázs szerdán az MTI-t. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hozzátette: 2017 júliusáig az uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát kiírják, a teljes keretösszeg rendelkezésre áll majd a versenyképesség javítása, a munkahelyteremtés, a magyar ipar fejlesztése érdekében. A támogatásból pedig főként a magyar vállalkozások, kutatóhelyek, innovációs műhelyek részesülnek.
Forrás: kormany.hu
2015. szeptember 25.
Hivatalosan is elindult a Duna Transznacionális Program, amelyben kulcsszerep jut Magyarországnak - nyilatkozta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek a program szerdai nyitókonferenciája alkalmából. A Duna-medence 14 országának együttműködésével kidolgozott program célja a rendkívül sokféle Duna régió szorosabb területi integrációja.
Forrás: kormany.hu
2015. szeptember 23.
Rekordszámú, mintegy 290 közép- és kelet-európai cég jutott kockázati- és magántőkéhez 2014-ben, köztük is kiemelkedő arányban voltak a magyar vállalkozások – derül ki az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) adataiból. A befektetések értéke jelentős mértékben, 66 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, ami 1,3 milliárd eurót (több mint négyszáz milliárd forintot) jelent. A Közép- és Kelet-Európa országai közül Magyarország összesen 170 millió euró értékű befektetésekkel a negyedik legjelentősebb szereplő, a teljes összeg 13 százaléka került kihelyezésre hazánkban.
Forrás: blog.szta.hu
2015. szeptember 21.
Parlamenti jóváhagyással Magyarország novemberben teljes jogú tagja lehet az Európai Űrügynökségnek (ESA) – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel. A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az NFM benyújthatja az Országgyűlésnek a Magyarország ESA-hoz való csatlakozását véglegesítő nemzetközi szerződéseket. A teljes jogú tagság, amelyről a felek már februárban megállapodtak, jelentősen növelheti a csúcstechnológiát fejlesztő hazai vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek versenyképességét, amelyek így számos új munkahelyet is teremthetnek.
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 21.
Szeptember 4-től az SZTNH ügyfelei részére is elérhetővé vált a nemzeti védjegybejelentések elektronikus úton történő benyújtására szolgáló TM E-filing rendszer. A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) által kifejlesztett TM E-filing rendszer hazai implementálására a BPHH-val folytatott együttműködés adott lehetőséget.
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 18.
Az idei évben először négy kategóriában díjazták az év IKT-teljesítményeit: a szokásos három jelölés mellett (az Év menedzsere az infokommunikációban, az Év IKT innovációja, az Év IKT projektje) az IVSZ 2015-ben megkereste és elismerte a Digitális oktatás nagyköveteiek munkáját is.
Forrás: hirek.prim.hu
2015. szeptember 18.
Magyarország első agrárinnovációs rendezvényét tartották tegnap Dunaföldváron, Európa legnagyobb bioetanol gyárának településén. Az ágazat minden fontosabb szereplőjét felvonultató rendezvényen a résztvevők megismerhették a jövő mezőgazdaságának fejlesztéseit, amelyek már elérhetőek a hazai termelésben is.
Forrás: agroinform.com
2015. szeptember 18.
A META-MPI Kft., a HiiLab Kft., és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által alkotott konzorcium 349 602 600 Ft teljes keretösszegben kutatás-fejlesztést valósít meg az Új Széchenyi Terv támogatásával. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása (PIAC_13-1-2013-0197) pályázat keretén belül valósul meg.
Forrás: ots.mti.hu
2015. szeptember 17.
Még ebben az évben befejeződik Kecskemét legújabb ipari innovációs központja, az IQ Kecskeméti Ipari Innovációs Központ. Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ egy olyan szellemi és innovációs műhely, techshop és technológiai tér, amely illeszkedik a kecskeméti kiemelt járműipari térség kutatás-fejlesztési elképzeléseihez, valamint az építészethez mint kreatív iparágban rejlő lehetőségekhez. A központban felsőfokú gyakorlati képzést támogatni képes, ipari és hálózati kutatásoknak helyet adó bázist hoznak létre.
Forrás: magyarhirlap.hu
2015. szeptember 16.
Magyar fejlesztésű az a különleges kompozit anyag, amely új lehetőségeket jelenthet a 3D nyomtatásban érdekelt ipari vállalkozások számára. Az egyelőre elsősorban otthoni használatban népszerű technológiát egyre több iparágban, többek között a műanyagiparban, a gépgyártásban vagy az autóiparban is egyre több cég alkalmazza, és a növekvő tendencia várhatóan hosszútávon is folytatódik. A Filamánia Kft. épp ezen kör számára kíván ipari és üzemi környezetben is használható, műanyag kompozitokból készült „tintát” értékesíteni a 3D nyomtatókkal felszerelt cégek számára.
Forrás: blog.szta.hu
2015. szeptember 16.
Gőzerővel folyik Szeged határában az a gigaberuházás, amely egyedülálló lesz a világon. A lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) és a köré épülő science park több száz helybelinek ad majd munkát.
Forrás: delmagyar.hu
2015. szeptember 15.
Az Oszkó Péter nevével fémjelzett OXO csoport itthon két fronton is egyedülálló innovációval rukkolt elő: egyrészt nyár elején bemutatta és azóta sikeresen működteti az elsősorban kockázati tőkecégeknek és angyal befektetőknek szóló zártkörű felületét, ahol a potenciális befektetők az OXO legjobb induló vállalkozásai közül szemezgethetnek úgy, hogy megnézhetik azok üzleti tervét és tőkeigényét, valamint elindított egy önálló fórumot, ahol a cég a portfóliójába tartozó projektekhez keres csapattagokat. A hatékonyságnövelő megoldások az OXO eddigi teljesítményét látva érthetőek: az 1 éve indult cégcsoport eddig 15 induló vállalkozással állapodott meg, amelyből eddig 8 projekt kapott további befektetést.
Forrás: profitline.hu
2015. szeptember 14.
A Geomatech matematikai oktatást segítő programja után most a természettudományokra dolgozott ki bárki számára elérhető technológiát és azon alapuló oktatási anyagokat a magyar fejlesztőcsapat.
Forrás: innoportal.hu
2015. szeptember 11.
Pályázatokkal foglalkozó gyakorlati szakemberek beszélnek a pályázás buktatóiról. A pályázatok elnyerése még csak egy út egyik állomása, az ez után következő feladatok, papírmunka, a beruházás végrehajtása is embert próbálóak. Milyen az ideális pályázó, kinek a legjobbak az esélyei?
Forrás: privatbankar.hu
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500