Hírek, események
Nemzetközi hírek
2016. november 09.
Az Európai Bizottság új űrpolitikája a Sentinel műhold flotta által a Földről készített nagy mennyiségű képadat üzleti hasznosítására ösztönzi a vállalkozásokat.
2016. november 09.
Az angol font értékének csökkenése következtében nő a kutatók által használt kémiai reagensek és laborfelszerelések ára.
2016. november 09.
A brit Scientists for Global Responsibility (Tudósok a globális felelősségért) arra hívja fel a figyelmet, hogy tudósok bevonásával alaposan meg kellene vitatni a kérdést, mielőtt az unió védelmi célú K+F tevékenységbe kezd.
2016. november 09.
Az Európai Parlament első ízben fogadott el katonai kutatásra irányuló nagyarányú kiadásokat.
2016. november 09.
Az Európai Bizottság – K+F célú adókedvezményre vonatkozó javaslatával összefüggésben – bemutatta, hogyan támogatható a kutatás-fejlesztés nagyszabású, új adórendszerrel.
2016. november 09.
A naprakésszé tett közös konszolidált társaságiadó-alap (KKTA) – annak érdekében, hogy elősegítse a határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások költségeinek lefaragását és a bürokráciacsökkentést, valamint, hogy előmozdítsa az innovációt – megerősíti a korábbi javaslat vállalkozásösztönző elemeit, továbbá az adókikerülést lehetővé tevő kiskapuk kiiktatása révén egyenlő versenyfeltételeket teremt az Európában jelen lévő multinacionális vállalatok számára.
2016. november 09.
Megjelent az Európai Bizottság 2017. évi kulcsfontosságú kezdeményezéseket meghatározó munkaprogramja.
2016. november 09.
Az EASME által működtetett interaktív adatközpont interaktív adatokat és statisztikákat, valamint a kkv eszköz által finanszírozott cégeket megjelenítő térképet kínál.
2016. november 08.
Az EARTO három témát érintően fejtette ki álláspontját a H2020 félidei értékelése kapcsán: visszajelzést adott a jelenlegi programról, értékelte az alkalmazott finanszírozási modellt, valamint megfogalmazta ajánlásait a következő keretprogrammal kapcsolatban.
2016. november 08.
Az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatásának kedvezményezettjei azt kérik, hogy a következő uniós kutatási program költségvetésének jelentős részét fordítsák a felfedező kutatást támogató projektekre.
2016. november 08.
A 47 európai kutatásfinanszírozó és kutatást végző szervezetet képviselő Science Europe – a H2020 program félidei értékelésével kapcsolatban – közzétette a programmal kapcsolatos tapasztalatait és vízióját tartalmazó állásfoglalását.
2016. november 08.
A LERU és CE7 (hét elismert közép-európai egyetem, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem) együttműködésének négyes célja van: a közös kihívások, álláspontok és lehetséges megközelítések ERA (Európai Kutatási Térség) és OSP (nyílt tudománypolitika) platform előtti képviselete, az ERÁ-val és OSP-vel kapcsolatos témakörökkel összefüggő tudásmegosztás, az Európai Bizottság ún. „részvétel szélesítésével” kapcsolatos projektjeinek megtárgyalása, valamint az együttműködés fokozása a közeljövőben.
2016. november 08.
A 21 vezető kutatóegyetemet tömörítő League of European Research Universities (Európai Kutató Egyetemek Ligája) közzétette a Horizont 2020 program félidei értékelésével kapcsolatos álláspontját.
2016. november 08.
26 európai állam 51, doktori képzést biztosító vezető természettudományi és műszaki egyetemét tömörítő CESEAR nyilatkozatot tett közzé, mellyel a Horizont 2020 program félidei értékeléséhez kíván hozzájárulni.
2016. november 08.
Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett az Európai Unió 77 milliárd euró összköltségvetésű, 2014-2017. között működő Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának félidei értékelésével kapcsolatban.
2016. november 08.
A területi szakpolitikákat támogató tudásközpont az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának, Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának és a Régiók Bizottságának összefogásából eredő kezdeményezés.
2016. november 08.
Carlos Moedas kutatási és innovációs biztos szerint a PRIMA elnevezésű partnerségen keresztül a kutatás és innováció alapvető szerepet fog játszani a migrációt kiváltó okok kezelésében.
2016. november 08.
Az Unió vezette kutatási partnerség döntő szerepet játszott abban, hogy a járványos megbetegedések leküzdéséhez, az élelmiszerbiztonság garantálásához vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez hasonló globális kihívások kezelése érdekében sikerült a nemzetközi erőfeszítéseket és finanszírozást mozgósítani és egyesíteni.
2016. november 08.
A végrehajtási megállapodásnak elkeresztelt nemzetközi szerződés azokban az esetekben könnyíti meg az Egyesült Államok szervezetei és a H2020 projektek kedvezményezettei közötti együttműködést, amely esetben az előbbiek nem részesülnek az uniós programból származó finanszírozásban.
2016. november 08.
A Horizont 2020 programon keresztül az Európai Unió 45 millió eurót fektet a zika vírus által okozott és a szúnyogok által terjesztett egyéb járványok leküzdését célzó kutatásba.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500