Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Illúziók és szólamok nélkül az innovációról, a Nagydíj átadásán
Illúziók és szólamok nélkül az innovációról, a Nagydíj átadásán
2017. március 30.
Módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 4 perc
Huszonötödik alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat, amelyet idén a 77 Elektronika Műszeripari Kft. állatorvosi diagnosztikát segítő újítása érdemelt ki. „Az innovációs díjak évenkénti átadása olyan esemény, amely ráirányítja a figyelmet erre a fontos területre, de arra is alkalmat ad, hogy az innováció lényegéről illúziók és szólamok nélkül beszélhessünk” – mondta köszöntőjében a bírálóbizottságot vezető Pálinkás József.

A Parlamentben megtartott ünnepségen – Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke és Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke köszöntőit követően – a 2016-os év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Innovációs Nagydíj mellett a zsűri átadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Ipari, illetve Informatikai, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrár, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Fejlesztési, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Startup Innovációs Díját, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)Innovációs Díját is. A díjazás elsődleges szempontjai az eredetiség, az újszerűség, az adott évben ennek köszönhetően elért többlet-árbevétel és többleteredmény, valamint a társadalmi hasznosság, például új munkahelyek teremtése, a környezeti terhelés mérséklése, az árcsökkentő hatás révén.

„A díjazott munkák, amelyek ma elismerést és nyilvánosságot kapnak, példává is válnak. Példái annak, hogyan lehet a tudás termékeny talaja az ötletnek, és az ötletből az alkotómunka révén hogyan válik életünket jobbá, szebbé, könnyebbé tévő termék, eljárás, szolgáltatás. De példái annak is, hogy a gondolkodva végzett munka hogyan vezet olyan okos innovációhoz, amely hatékonyabb eljárásokhoz, jobb termékekhez és gazdasági sikerhez vezet” – emelte ki Pálinkás József.

Az NKFI Hivatal elnöke utalt az innováció ösztönzésének visszatérő dilemmájára is: kell-e, vagy éppenséggel ártalmas állami támogatással beavatkozni a kutatás-fejlesztés és innováció piaci folyamataiba. „Én az egyensúly híve vagyok – szögezte le. – Az innováció esetében a támogatás voltaképpen befektetés. Ezért változtattunk a kutatásfinanszírozás rendszerén, és dolgozunk folyamatosan a szemléletváltáson; ez utóbbi a nehezebb és lassúbb folyamat. Az NKFI Hivatal által kidolgozott és folyamatosan finomított pályázati portfólióban minden szereplő megtalálja a kutatást finanszírozó, a fejlesztésekhez hozzájáruló és az innovációt serkentő eszközök széles skáláját. De csak ezeket.”

Szavait alátámasztja, hogy bár az idei díjazott teljesítményeket a vállalatok több mint 80%-ban saját erőforrásaikból valósították meg, a folytatáshoz több esetben az NKFI Hivatal is hozzájárult, akár a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott támogatásokról hozott döntéseivel, akár az uniós forrásokat célzó pályázatok támogató szakpolitikai véleményezésével. Tavaly novemberben az NKFI Alapból nyert többek között az evopro csoport csaknem 1,5 milliárd forint támogatást – az idén különdíjjal elismert Modulo városi autóbusz karosszériájánál is használt – kompozit anyagok gyártásának továbbfejlesztéséhez, míg az Ipari Innovációs Díj nyertese, az Innomed Zrt. mintegy 300 millió forintot kap az újraélesztés hatékonyságát növelő klinikai defibrillátor fejlesztésére. Az SZTNH Innovációs Díját elnyerő FuranFlex műanyag kéménybéléscső-rendszer innovátora, a Kompozitor Kft. már a következő generációs HHR technológián dolgozik, ugyancsak az NKFI Alap 90 milliós támogatásával. Az idei nagydíjas 77 Elektronika Kft. pedig az NKFI Hivatal támogató szakvéleményének birtokában nyújthatta be pályázatát a gyors vizeletelemző mérőkészülék fejlesztését lehetővé tévő, több mint 560 milliós VEKOP-támogatásra.

A 2016. évi díjazottak:

  • Magyar Innovációs Nagydíj – 77 Elektronika Műszeripari Kft.
    a félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért

  • Ipari Innovációs Díj (NGM) – Innomed Medical Zrt.
    a digitális tomoszintézis elvén működő, alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért
  • Informatikai Innovációs Díj (NGM) – Starschema Kft.
    a Big Data Management szolgáltatásért
  • Agrár Innovációs Díj (FM) – MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    a MÁD brand, a világ új íze innovációért
  • Fejlesztési Innovációs Díj (NFM) – MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
    a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése a Paksi Atomerőműben innovációért
  • Innovációs Díj (SZTNH) – Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft.
    a FuranFlex nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer kifejlesztéséért és forgalmazásáért
  • Startup Innovációs Díj (MISZ) – AImotive Informatikai Kft.
    az AImotive aiDrive kifejlesztéséért

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesített további öt innovációs teljesítményt:

  • „Nedves szemes termények magroppantás utáni silófóliába töltését megvalósító berendezés építése és hazai sorozatgyártása” – Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
  • „Élelmiszeripar részére gyártott csomagolóanyag” – Karsai Pécs Kft.
  • „A Magnus Aircraft Fusion repülőgépcsaládjának fejlesztése, valamint a világ első elektromos, kétüléses, oktató és kiképző repülőgépe, az eFusion” – Magnus Aircraft Zrt.
  • „Magisztrális gyógyszerfejlesztések a Mikszáth Gyógyszertárban” – Octo Pharma Kft.
  • „Modulo C68e – Moduláris felépítésű, kompozit járműtestű, elektromos hajtású, innovatív városi autóbusz” – evopro Bus Kft. és Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?