Hírek, események
A Hivatal hírei
2013. augusztus 02.
Három új Tudományos és Technológiai (TéT) attasé kezdte meg munkáját Magyarország brüsszeli és londoni nagykövetségén. A TéT attaséi rendszer a kormányzat kutatási és technológia-fejlesztési törekvéseivel összhangban a magyar tudományos és innovációs közösség egészének érdekében működik.
2013. július 12.
Újabb epizóddal jelentkezett a NIH videósorozata: Budapest, mint hub, startup központ, elvárt megtérülés, buktatók.
A NIH sorozatának immáron ötödik részében a megkérdezettek főként Budapest szerepéről, a budapesti startup lehetőségekről beszélnek.
Forrás: startup.mandiner.hu
2013. július 08.
Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettesének válasza az insiderblog.hu oldalon megjelent szakmai kritikára, amely a "Start-up_13 - Technológiai start-up ökoszisztéma építés" c. pályázatott elemezte "Vérzik-e? Vérzik" címmel.
Forrás: insiderblog.hu
2013. június 20.
A Nemzeti Innovációs Hivatal gondozásában megjelent „A 16 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a startupokról" című kiadvány, melynek szerzője Turcsán Tamás Péter, a startup világ egyik kulcsszereplője. Írását haszonnal forgathatja bárki, aki startup alapításán gondolkodik, vállalkozás beindításának nehézségeivel küzd, vagy csak szeretné megismerni ezt a dinamikus és kreatív világot, melynek egyre nagyobb a szerepe mind világgazdasági, mind hazai szinten.
2013. június 17.
Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Tükör sorozatának harmadik része, melyben a hazai régiók és megyék gazdasági, K+F-releváns, innovációs és ágazati jellemzőit vizsgáltuk, felmértük a régiók innovációs potenciáljának széles aspektusát. A jelentésben több olyan lényeges jelenséget tártunk fel, amelyek túlmutatnak a főváros és a vidék, valamint a keleti és a nyugati régiók közötti (KFI-ben is megmutatkozó) fejlettségbeli különbségek leírásán.
2013. június 17.
Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Tükör sorozatának második része, mely a nők és a női esélyegyenlőség helyzetét vizsgálja a KFI területén. Az elemzésben a vertikális és horizontális szegregáció jelenségeire koncentrálva elemeztük a nők helyzetét a felsőoktatásban való részvétel, a pályaorientáció és a tudományos előmenetel, valamint kutatási forrásokhoz való hozzáférés szempontjából.
2013. április 11.
Egy jelentős lépést téve a magyarországi innovációs- és vállalkozói tevékenységek előmozdítása érdekében, a CEU Business School és a NIH együttműködési megállapodását írta alá Korányi László, a NIH elnökhelyettese és Mel Horwitz, a CEU Business School dékánja, a Nemzetgazdasági Minisztériumban, Turóczi László helyettes államtitkár úr részvételével.
2013. február 26.
Innovatív, kezdő vállalkozások mentori rendszerét indította el a Nemzeti Innovációs Hivatal. A rendszer gyakorlati működéséről Dr. Imre József, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezetője, Somogyi Miklós mentor-vezető tanácsadó és Kocsis Márk mentorált beszélgetett a Gazdasági Rádió 2013. február 22-i Délutáni monitor c. műsorában.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
2013. február 15.
Innovatív, kezdő vállalkozások mentori rendszerét indította el a Nemzeti Innovációs Hivatal. A célokról és tervekről Dr. Deák Csaba, a Hivatal stratégiai elnökhelyettese nyilatkozott az InfoRádió 2013. február 14-i Délutáni mérleg c. műsorában. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
2013. február 13.
Kezdő vállalkozóként megvalósításra váró ötleteihez kellő motivációval, de kevés tapasztalattal rendelkezik? Szeretné elindítani vállalkozását a sikeres fejlődés útján, de tapasztalt szakember útmutatásaira lenne szüksége? A Nemzeti Innovációs Hivatal mentorálási programjában megtalálhatja kérdéseire a válaszokat! Legyen Ön is mentorált vállalkozó! Jelentkezzen a Nemzeti Innovációs Hivatal „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása” programjára.
2013. február 13.
Széleskörű vállalatvezetési tapasztalatokkal rendelkezik egy vállalkozás sikeressé tételéhez? Önkéntes alapon megosztaná szakmai tapasztalatát és tudását innovatív kezdő vállalkozásokkal? A Nemzeti Innovációs Hivatal „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása” elnevezésű programja számos kihívást és fejlődési lehetőséget kínál a mentorok számára. Válaszolja meg Ön a kérdésekre a választ, segítse megtalálni Ön a megoldást, legyen Mentor!
2013. február 11.
A hazai orvosdiagnosztikai eszközök innovációja volt a témája a Gazdasági Rádió 2013. február 8-i Délutáni monitor c. műsorának, melyben Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese, Dévai Endre, az INNOMED elnöke és Németh Gábor a Mediso programigazgatója fejtette ki véleményét. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
2013. február 11.
A hazai orvosdiagnosztikai eszközök innovációja volt a témája a Gazdasági Rádió 2013. február 8-i Délutáni monitor c. műsorának, melyben Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese, Dévai Endre, az INNOMED elnöke és Németh Gábor a Mediso programigazgatója fejtette ki véleményét. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
2013. február 04.
A márciusban induló új nemzeti KFI stratégia volt a témája a Kossuth Rádió 2013. február 4-i Ütköző c. műsorának, melyben Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese és Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke fejtette ki véleményét. A hangfelvétel letölthető honlapunkról.
2013. január 31.
Elfogadva Dr. Deák Csaba és Korányi László elnökhelyettes urak személyes meghívását, 2013. január 7-én Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium Parlamenti és Gazdaságstratégiáért Felelős államtitkára ellátogatott és évindító beszédet tartott a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) állománygyűlésén. A zártkörű rendezvényen részt vett továbbá Dr. Nikodémus Antal az NGM Innovációs és K+F Főosztályának vezetője, valamint Szigeti Ádám kabinetfőnök is.
2013. január 31.
A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek Hálózata (RIÜNET) szervezésében 2013. január 9-én került megrendezésre a NIH és a RIÜNET közös, évindító munkaértekezlete. A megbeszélés megnyitásaként Korányi László a NIH elnökhelyettese kiemelte a RIÜ-k és a NIH hagyományosan jó munkakapcsolatát a regionális KFI területén.
2013. január 17.
A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a NEKIFUT projekt Irányító Testülete és szakértői csoportja jelentést készített, mely a nemzetközi tudományos trendekkel párhuzamban a magyar kutatás-fejlesztési infrastruktúra-ellátottságát és fejlesztendő területeit vizsgálja. A NEKIFUT projekt a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásában valósul meg.
2012. július 19.
A Semmelweis Egyetem német nyelvű orvosképzése 2008-ban új lehetőséggel bővült: az alapképzést követően a diákok Hamburgban, az Egyetem Asklepios Medical School campusában is részt vehetnek klinikai képzésen. Az Európában egyedülálló együttműködés eredményeként az első évfolyam július 13-án vehette át diplomáját Szél Ágoston rektortól és Karádi István dékántól. A magyar állami vezetést Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke képviselte, aki korábban az egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának igazgatói posztját töltötte be, és jelentős szerepet vállalt a németnyelvű képzés elindításában.
2012. május 14.
A mai napon együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), amelynek értelmében a két szervezet a jövőben kölcsönösen segíti egymás munkáját a hazai ICT szektor tevékenységének, állapotának és folyamatainak feltérképezésében, és a NIH által üzemeltetett Tudományos és Technológiai (TÉT) Obszervatórium elemzéseinek, adatfelvételeinek végrehajtásában. A hosszútávú együttműködés célja az iparág-fejlesztési javaslatok kidolgozásához szükséges információk megszerzése, amelyek a későbbi EU finanszírozási forráselosztáshoz is alapanyagul szolgálhatnak.
2012. május 09.
A Duna Televízió 2012. május 5-én, "Heuréka! Megtaláltam!" című műsorában mutatta be az Obszervatóriumot, a Kaleidoszkóp rendszer kialakításra kerülő funkcióit és a NIH PontInno szolgáltatását.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500