Hírek, események
Hazai rendezvények
2016. május 30.
Tizedik alkalommal rendezték meg 2016. május 11-én az ELTE Innovációs napját. Az egész napos konferencia célja az egyetemen keletkezett tudás és alapkutatások gyakorlati hasznosításának ösztönzése, az egyetem és a vállalati szféra kapcsolatainak erősítése; itt adták át az ELTE Innovatív Kutatója díjat, és hirdették ki a hallgatói innovációs ösztöndíjpályázat eredményét is. A rendezvényen előadást tartott többek között Szigeti Gyula Péter, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese.
2016. május 25.
„Az innovációs ötletek megvalósításának, versenyképes piaci termékké fejlesztésének ösztönzői és korlátai” – ezzel a címmel rendezett 2016. május 24-én kerekasztal-megbeszélést a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara. Az elmúlt években már több alkalommal is megszervezett innovációs ötletbörzékhez kapcsolódó programon a vitaindító előadást Dr. Petrás Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal stratégiai és programtervezési referense tartotta.
2016. május 17.
2016. május 30-án, a Magyar Innovációs Szövetség - az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az MTVA-val és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen - megszervezi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jubileumi rendezvényét, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.). A rendezvény keretén belül történik a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny értékelése, ill. díjátadási ünnepsége.
2016. április 22.
2016. május 23-án kerül megrendezésre hazánk legjelentősebb innovációs, technológiai és startup fókuszú konferenciája, a SMART 2016, ami idén egy minden eddiginél nagyobb, színesebb tematikát átölelő, több, mint 100 hazai és nemzetközi szinten jegyzett előadót felvonultató rendezvényt hoz el Budapestre.
2016. április 22.
Innovációs workshopot rendeznek a Debreceni Egyetem aulájában 2016. április 27-én 15 órától. A rendezvényen előadást tart Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, valamint Gémesi Zsolt, az egyetem inkubációs központjának igazgatója is.
2016. április 01.
A gazdasági siker feltétele az innováció. Milyen trendek határozzák meg Magyarország és a világ innovációit? Nagyvállalat, nagy innováció? Sok kicsi sokra megy? Azaz: nagyvállalati és startup példák, inspiráló innovációs történetekkel. Milyen állami támogatás, szervezeti segítség jöhet szóba az innovációnál? Hol tart a 4. ipari forradalom, s a magyar gazdaság?
2016. március 22.
A KIC INNOENERGY ACCELERATOR HUB vállalkozói felkészítő programja a KIC InnoEnergy és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. közti 5 éve tartó együttműködés bővítéseként jött létre.
2016. február 26.
A kormány az uniós források kifizetésének felpörgetésére készül és közben feláll a visszatérítendő uniós források elosztásának intézményrendszere. Többek között ezeknek a kérdéseknek szentel külön konferenciát a Portfolio március 10-én Uniós Források 2016 címmel, amelynek részletes programja itt érhető el, regisztrálni pedig itt lehet.
2016. február 01.
A KIC INNOENERGY ACCELERATOR HUB vállalkozói felkészítő programja a KIC InnoEnergy és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. közti 5 éve tartó együttműködés bővítéseként jött létre. A programmal a különböző iparágakban keletkező, az energiaköltségek csökkentését és/vagy a CO2 kibocsátást csökkentő és/vagy az energiaellátó rendszerek biztonságát növelő technológiák, ilyen terméket fejleszteni kívánó, újonnan induló vállalkozások üzleti életképességét kívánják növelni.
2016. január 13.
A Bay Zoltán Nonprofit Kft. meghívására a hazánkba érkezik a Zanardi Fonderie S.p.A. (www.zanardi.it) képviseletében Enrico Veneri - R&D Manager. A Zanardi cég fő profilja nagyszilárdságú gömbgrafitos öntöttvas(ADI - austempered ductile iron) fejlesztése és gyártása főleg járműipari, vasútipari szereplők és mezőgazdasági nehézgépek gyártói számára.
2015. december 04.
Célorientáltság és piaci beágyazottság nélkül nem lesz sikeres, hosszú távú eredményeket produkáló innováció. A versenyképesség érdekében át kell programozni a fejünkben az innovációról élő képet, a hatékonyságnak és kockázatvállalásnak is helyet kell szorítani – hangzott el a Piac & Profit K+F, Innováció a 21. századi Európában című konferenciáján.
2015. november 27.
Bokszring állt a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában november 26-án este: a Get in the Ring startup világverseny hazai döntőjén páronként mérkőzött meg egymással nyolc vállalkozási ötlet ezen a küzdőtéren. (Rövidesen egyedi tudósítást is olvashattok az eseményről).
2015. november 23.
A Piac & Profit és a BKIK első alkalommal rendezi meg a K+F és Innováció a 21. századi Európában című országos konferenciáját. Az első alkalom után minden évben összehívjuk az e témáért felelős kormányzati szervezeteket, intézményeket, a K+F-ben, innovációban érdekelt üzleti szereplőket, külön megszólítva a startupokat és a spin-off-okat, valamint az innovátorokat, feltalálókat, a befektetőket és az e célra rendelkezésre álló támogatások, források, pályázatok témagazdáit, információkkal, tanácsokkal rendelkezőket.
2015. november 11.
A Debreceni Egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ „Start-upok és új megoldások az egészségiparban” címmel szervez konferenciát 2015. november 17-én, a Kazánház Egyetemi Klubban.
A rendezvény célja az üzleti fókuszú egészségipari projektek, kutatások, ötletek, cégek megszólítása.
2015. október 15.
Budapest ad helyszínt az első Innovatív Takarmányozási Világkonferenciának (WIANF) 2015. október 15. és 17. között. A konferenciasorozatot azzal a céllal rendezik meg, hogy bemutassák a gazdasági állatok takarmányozásában és a vele kapcsolatos tudományterületeken elért legújabb eredményeket, továbbá azok alkalmazásának lehetőségeit a fenntartható állattenyésztésben, biztosítva ezzel a jó minőségű és biztonságos állati eredetű élelmiszer alapanyagokat.
Forrás: agroinform.com
2015. október 15.
Nemzetközi és hazai szakértők, vezető politikusok és gazdasági döntéshozók részvételével rendezi meg a think.BDPST konferenciát az Antall József Tudásközpont, együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Nemzetközi Visegrádi Alappal – jelentette be Antall-Horváth Veronika, a Tudásközpont V4 és KEK irodájának vezetője, a think.BDPST főszervezője az ENSZ égisze alatt rendezett ITU Telecom World konferencián. A 2016. március 8–10. között bemutatkozó think.BDPST konferencia célja, hogy egy évente megrendezett innovációs stratégiai fórumként segítse elő a közép-európai régió fejlesztését.
Forrás: vg.hu
2015. október 13.
Milyen célokat kell megvalósítaniuk a kormányoknak ahhoz, hogy Földünk a 2020-as években élhetőbb világ legyen? Hogyan érdemes enyhíteni a globális felmelegedés következményeit? Mit tehetnek a tudósok azért, hogy kutatási eredményeik ne csak az iparban, hanem a társadalom működését befolyásoló politikai döntéshozatalban is hatékonyan érvényre jussanak? Tudásukon kívül mit tehetnek hozzá mindehhez a kutatók? Hogyan lehet növelni a tudományba vetett bizalmat, erősíteni a tudományos ismeretterjesztés és tanácsadás szerepét, hogy ne ezoterikus gondolatkísérletektől, hanem megalapozott személyes és politikai döntésektől reméljük sorsunk jobbra fordulását? Többek között e kérdésekről tanácskoznak a hetedjére megrendezett World Science Forum (WSF), a Tudományos Világfórum résztvevői Budapesten november 4. és 7. között.
Forrás: mta.hu
2015. október 13.
Milyen Magyarországon élnek majd gyermekeink? Mi lesz a menekültválsággal? Miért terjed az oltásellenesség? Hogyan működhet a homeopátia? Mit adott az iszlám Európának? Ha érdeklik a válaszok, illetve feltenné a kérdéseit, jöjjön el előadásainkra november 10. és 20. között a Magyar Tudományos Akadémia idén 150 éves Székházába. Regisztráljon most és adjon egy estét a tudománynak!
Forrás: mta.hu
2015. október 12.
A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015. szeptember 17-én „Mérlegen az eddigi tapasztalatok és a jövőbeni lehetőségek” címen szakmai konferenciát szervezett az EU kutatási és innovációs programjával kapcsolatban, melyen előadóként részt vett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több munkatársa is.
2015. október 09.
A Figyelő 2015. november 12-én tartja XXXII. Medicina konferenciáját, amelynek fókuszában a kutatás-fejlesztés és innováció áll.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500