* NIH
*

2014/06

*

Aktuális hírek, események

*
Startup Tavasz

2014. április 09.
Nagy sikerrel zárult a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat első állomása, a Közép-európai Startup verseny, melyen mintegy 25 csapat kapott bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri és a közönség előtt.
*
*
-
Startup Tavasz

2014. április 02.

Még idén ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az az adó- és adminisztrációs tehercsökkentő csomag, amely megkönnyíti majd mind az új, innovatív vállalkozások, a startupok, mind pedig az ezekbe fektető cégek életét Magyarországon - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán Budapesten a Startup Tavasz rendezvénysorozat keretében rendezett közép-európai startup verseny megnyitóján.

A kormany.hu 2014. április 2-i cikke.

*
*
-
Spaller Endre

2014. március 22.

A magyar gazdaság innovációs képessége megfelelő ahhoz, hogy az ország sikeres legyen, és az európai uniós fejlesztési források megfelelő felhasználása Magyarország számára soha nem látott kitörési pontot jelenthet - hangsúlyozta Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke az MTI-nek. Véleménye szerint a magyar cégek innovatívak, az Eurostat adatai alapján a közép-kelet-európai régióban Magyarország az innovációs mutatók alapján egyértelműen az élmezőnyben van.

*
*
-
Spaller Endre

2014. április 01.

77 milliárd euró – ennyi pályázati pénz lesz hét éven át kutatásfejlesztésre és innovációra a vállalkozások számára, közvetlenül Brüsszelből. A Horizont 2020 programban minden eddiginél jobbak a kis cégek esélyei.

A Haszon magazin 2014. április 1-i cikke.

*
*
-
Spaller Endre

2014. március 25.

Debrecen, 2014. március 22 - Pósán László országgyűlési képviselő, történész, egyetemi docens meghívásának eleget téve Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke előadást tartott a Debreceni Egyetem Fórum és konferencia a Kárpát-medence magyar nyelvű felsőoktatási intézményei közötti Nyílt innovációs hálózat kiépítésre című programján.

*
*
-
GoInno

2014. április 03.
Kezdő innovatív vállalkozóként, vagy épp már több éve működő innovatív kis-vagy középvállalati vezetőként bizonytalanságot érez a célok megvalósításában, a vállalkozás életében? Egyedül nem tudja megoldani a problémákat?
Ha magára ismert, velünk megtalálhatja kérdéseire a választ, jelentkezzen Coachee-nak!
*
*
-
Horizont 2020

2014. április 02.

Horizont 2020 információs nap - Gyakorlati pályázati ismeretek – adminisztratív, jogi és pénzügyi kérdések

A Horizont 2020 keretprogram pályázati felhívásaira történő felkészülés támogatására a Nemzeti Innovációs Hivatal 2014. április 11-én információs napot szervez a pályázati kiírások adminisztratív, jogi és pénzügyi feltételrendszerének bemutatására.

*
*
-
Magyar-marokkói TéT vegyes bizottsági ülés

2014. március 24.

2014. március 21-én Budapesten került megrendezésre a harmadik magyar-marokkói tudományos és technológiai vegyes bizottsági ülés a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a marokkói Nemzeti Tudományos és Technológiai Kutatási Központ (CNRST) közreműködésében. A Marokkóval folytatott TéT együttműködésünk alapja a 2009. januárban Rabatban aláírt intézményközi tudományos és technológiai kétoldalú megállapodás a CNRST és az NIH között.

*
*
-
Horizont 2020

2014. március 27.

Megnyílt a Horizont 2020 keretprogram elektronikus pályázati beadási felülete a Biztonságos Társadalmak – Secure Societies szakterületen is. 2014. március 25-től fogadja a Participant Portal a katasztrófavédelemhez (H2020-DRS-2014), a szervezett bűnözés- és terrorellenes küzdelemhez (H2020-FCT-2014), a határőrizethez (H2020-BES-2014) és a digitális biztonsághoz (H2020-DS-2014-2015-1) kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokat.

*
*
-
Japán

2014. április 09.
Első alaklommal kerül sor arra, hogy japán állami egyetem rektori állásának betöltésére nemzetközi pályázatot írjanak ki.
*
*
-
ANR

2014. április 09.
Világszínvonalú kutatók fogadására pályázatot hirdet a francia kutatási ügynökség (Agence National de la Recherche, ANR), « @RAction » néven.
*
*
-
Israel Innovation Conference 2014

2014. március 26.
2014. május 20. és 22. között, Tel-Avivban rendezik meg Izrael legnagyobb innovációs konferenciáját és szakvásárát, amely idén a MIXiii nevet kapta. Először fog sor kerülni arra, hogy három, hagyományos szakmai rendezvényt (a biomed ágazati, high-tech ágazati konferenciát és az izraeli Office of Chief Scientist konferenciáját) egy nagyszabású rendezvényben vonjanak össze.
Azbej Tristan tel avivi TÉT attasé és Márki Gábor külgazdasági szakdiplomata cikke.
*
*
-
\Flag_of_Germany

2014. április 08.
2014. április 3-án, Dr. Hamza Gábor, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára előadást tartott a Magyar Nagykövetségen, Berlinben.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
*
*
-
\Flag_of_the_United_Kingdom

2014. április 08.
A politikailag semleges Westminster Felsőoktatási Fórum rendezésében került sor a brit kutatás fejlesztés finanszírozásáról és a kereskedelmi hasznosításról szóló szemináriumra Londonban március 27-én.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
*
*
-


Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. április 08.
2014. április 4-én rendezték meg Budapesten a Francia- Magyar Kormányközi Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottság huszonegyedik ülését.
*
*
-
\efi

2014. április 08.
A szövetségi kormányzat által életre hívott „Expertenkommission Forschung und Innovation” (EFI) 1998 óta minden évben szakvéleményt készít a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs politikájáról.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
*
*
-
\Champagne_Ardenne

2014. április 07.
A reims-i regionális vállalati és kutatási fórum feladata minden évben annak áttekintése, milyen eszközök állnak Champagne-Ardenne régió rendelkezésére a vállalati innováció és a kutatás-fejlesztés ösztönzésére, miként lehet a vállalati és költségvetési szféra K+F együttműködését erősíteni annak érdekében, hogy az egyértelműen a régió gazdasági és társadalmi fejlődését szolgálja.
Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé TéT attasé cikke.
*
*
-
Japán

2014. április 07.
Japán 2014. évi kutatás-fejlesztési és innovációs (STI) költségkerete várhatóan 3 626,4 Mrd jen ($36,3 Mrd) lesz, amely a 2014. április 1- 2015. március 31. időszakra fog vonatkozni. Ez 1,1%-kal nagyobb a 2013. évi költségkeretnél és a teljes 2014. évi költségvetés 3,75%-át teszi ki.
Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
*
*
-
COST logo

2014. április 07.
Megjelent a COST legújabb hírlevele:
http://www.cost.eu/media/newsroom/april2014newsletter
*
*
-
\Russell_Group_logo

2014. április 07.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy létrehozzák a „SCULPT” networköt, és kidolgozásra kerül a csatlakozás feltételeit tartalmazó „Terms of Reference” – TOR, amelyet megküldenek a csatlakozásban érdekelt kutató egyetemek részére.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
*
*
-
\Champagne_Ardenne

2014. április 07.
Champagne-Ardenne régió 2014-2020-as innovációs stratégiájának elsődleges célja, hogy minden lehetséges módon növelje a gazdasági szféra versenyképességét, ezen belül támogatva nem csak a konkrét vállalati kutatás-fejlesztést, hanem a termelés társadalmi alapjait biztosító oktatást-képzést és a szociális innovációt is.
Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé TéT attasé cikke.
*
*
-
\eu

2014. április 07.
Az Európai Unió digitális közös piaca 220 millió vásárlójával és 360 milliárd EUR éves árbevételével jelentős szereplő a globális digitális piacon. A digitális gazdaság a GDP 8%-át teszi ki és hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a termelékenység növeléséhez.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
*
*
-
\zöld_sziget

2014. április 04.

2014. április 2-án átadták a Zöld Szigetet, amely Európában is egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a Dunán közlekedők számára, miközben védi a folyót a további szennyezéstől. Budapesten működik Nyugat-Európa legkorszerűbb úszóműje.
A euroastra.hu 2014. április 4-i cikke.

*
*
-
Kínai ösztöndíj

2014. április 03.
A Pekingi Erdészeti Egyetem ösztöndíjat ajánl olyan mester és doktorandusz hallgatóknak, aki Junguo Liu professzor vezetésével részt kívánnak venni egy vízügyekkel és lápokkal foglalkozó kutatócsoport munkájában.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-

\choice1

2014. április 03.
A korábban az FP7 keretprogram alatt futó, de meghirdetése után immár a H2020 program keretében finanszírozott CHOICE projekt az információtechnológiák területén Kína és az Európai Unió közötti kapcsolat kiépítését OPENCHINA-ICT projekttel látja el. A program célja, hogy a kínai és az európai partnerek közti együttműködést, információáramlást, illetve a közös kutatási projektek beazonosítását, partnerkeresését elősegítse.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
\fényátalakító_bevonattal kezelt üveg

2014. április 03.
2014. március 29-30-án a Nemzetközi Energia-megőrzési és Környezetvédelmi Szervezet (IEEPA), az Egyesült Nemzetek Szövetségének Fejlesztési Szervezete (UNIDO), valamint a helyi vendéglátó az AOBO vállalat szervezésében került megrendezésre az „Eco-agricultural Technology Demonstration and Conference” rendezvény.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2014. április 03.
Az Orosz Tudományos Akadémia (OTA) 2014. március 27-én tartotta idei közgyűlését, amelynek legfontosabb napirendi pontja az OTA, az Orosz Mezőgazdasági Akadémia, valamint az Orosz Orvostudományi Akadémia összeolvadásával létrejött „új” Orosz Tudományos Akadémia alapszabályzatának elfogadása volt.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-


Global Energy Prize

2014. április 03.
A neves külföldi és oroszországi tudósokból álló bizottság a Global Energy díjat idén Asot Arakelovics Szárkiszov orosz akadémikusnak, valamint Lars Gunnar Larsson professzornak, a Svéd Királyi Mérnöki Tudományos Akadémia tagjának ítélte oda, az atomenergetikai berendezések biztonságának, valamint a nukleáris objektumok működésből kivonásának terén végzett tevékenységükért.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
\Flag_of_Japan

2014. április 03.
Több kategóriában (doktori, posztdoktori, egyetemi oktatói) lehet benyújtani pályázatokat május eleji illetve július eleji határidőkkel a Japán Tudományfejlesztési Társaság (JSPS) pályázatainak keretében.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
*
*
-
Kína

2014. április 03.
2014.év folyamán Kínai Népköztársaságban megrendezendő tudományos konferenciák listája
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Kína

2014. április 03.
A Kínai Tudományos Akadémia új intézete, a Shanghai Center for Plant Stress Biology folyamatosan pályázható álláslehetőségeket kínál a biotechnológia és a növénykutatás széles területén (biokémia, sejtbiológia, rendszerbiológia, genetika, növénydiagnosztika).
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Nemzeti Külgazdasági Hivatal

2014. március 31.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), az orvoselektronikai termékeket gyártó 77 Elektronika Kft. és a svájci, gyógyszeripari és diagnosztikai Roche Diagnostics Ltd. pénteken Budapesten

*
*
-
ado_online

2014. március 28.

A kutatás-fejlesztés felértékelődik, nő a kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) ráfordítása, amihez a kontrolling-funkcióknak és kontrolling-eszközöknek is alkalmazkodniuk kell.

Az ado.hu 2014. március 28-i cikke.

*
*
-
\Best of Both Berlin

2014. március 28.

2014. május 13-14-én rendezik meg immáron második alkalommal a „Best of Both Berlin“ elnevezésű rendezvényt a német fővárosban.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
\francia_Technologia_transzfer

2014. március 28.

Franciaország az utóbbi húsz évben komoly financiális befektetéseket és szervezeti-strukturális fejlesztéseket eszközölt a kutatási eredmények ipar orientált felhasználása és a technológia transzfer területén. A francia rendszer, tapasztalatok, eredmények megismerése rendkívül hasznos inputot jelenthet a magyar technológia transzfer rendszerek hatékonyabbá tételére és a kutatási eredmények gazdasági hasznosulására.

Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
enc14-head

2014. március 28.
A kétévente megrendezésre kerülő konferencia a nukleáris tudomány és ipar egyik legjelentősebb eseménye Európában, amelyet az Európai Nukleáris Konferencia (European Nuclear Conference , ENC) szervez.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
Commerzbank

2014. március 27.
A Commerzbank a napokban hozta létre os leányvállalata a Commerzbanknak. Célja, hogy a pénzügyi technológiai szektorból származó startupokat a cégalapítástól a piaci érettségig támogassa.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
*
*
-
Leibniz társaság

2014. március 26.

A Leibniz-Társaság 89 önálló kutatóintézetet foglal magában, melyek tevékenységi körei a természeti és mérnöktudományoktól, a gazdaság-, űr- és társadalomtudományokon át a bölcsészettudományokig terjednek. Gyakorlatorientált alapkutatást végeznek, tudományos infrastruktúrákat tartanak fenn és kutatásalapú szolgáltatásokat kínálnak. A társaság hangsúlyt fektet a politikai, a tudományos és a gazdasági világ, valamint a közvélemény felé irányuló tudástranszfer növelésére.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Leibniz díj

2014. március 26.

A Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) 1986 óta részesíti Németország tudós kiválóságait a Gottfied Wilhelm Leibniz- Díjban, elismerve eddigi munkásságukat és újabb eredményekre sarkallva őket. A legrangosabb német tudományos kitüntetésnek számít, jelentős pénzjutalommal jár és nagy kutatói szabadságot biztosít: a díjazottaknak lehetőségük van legfeljebb 2, 5 millió eurót max. hét év alatt egyéni elképzeléseik szerint tudományos ambícióikra fordítaniuk, bürokratikus akadályok nélkül.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
ASIA

2014. március 25.

Az Ázsiai Szuperkomputer Közösség idei diákversenyére (2014 ASC Student Supercomputer Challenge) jelentkező 82 egyetemi csapat közül, az előválogató után, a versenyre kiutazó csapatok közé egy magyar csapat, a Miskolci Egyetem csapata is bekerült. A versenyen való indulás jelentőségét az is növeli, hogy a miskolci csapat az egyetlen csapat Európából, amely részvételi jogot nyert.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*