* NIH
*

2014/08

*

Aktuális hírek, események

*
NIH-KDB Bank

2014. május 27.

Budapest, 2014. május 27. - A mai napon a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, valamint a KDB Bank Európa Zrt. elnök-vezérigazgatója együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, melynek keretében a két intézmény kifejezi szándékát, hogy hidat építsen a magyar innovatív technológiák és a koreai befektetők között. Lehetőség nyílik forrás biztosítására koreai partnercégeken keresztül az ICT, a megújuló energia, a vízgazdálkodás, a biotechnológia, a gyógyszer és gyógyászati eszközöket fejlesztő hazai innovatív, nemzetközi szinten is piacképessé tehető hazai vállalkozások számára. Az együttműködés létrejöttével így új távlatok nyílhatnak a hazai innovatív vállalkozások számára.

*
*
-
Startup Tavasz

2014. május 23.

Négy egymást kiegészítő, startup fókuszú eseményen teljesedik ki a Nemzeti Innovációs Hivatal főszervezésében megvalósuló Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat, melynek célja elősegíteni Budapest startup központtá válását a közép-európai régióban. A számos szakmai szervezet közreműködésével megvalósuló eseménysorozat fináléjának keretében az alábbi programok egy helyszínen kerülnek megrendezésre: Magyar Innovációs Techshow, Central European Startup Awards díjkiosztó gála, Startup Tavasz verseny tíz továbbjutó csapatának újbóli megmérettetése, Fintech&Sales Demo Day, Hackathon-in-a-Box Demo Day, 21. Körkapcsolás konferencia.

*
*
-
Spaller Endre

2014. május 27.

Május 30-án zárul a Nemzeti Innovációs Hivatal Startup Tavasz 2014 programsorozata a Grundon. Az eseményről Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke és Boros Áron, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője oszt meg részleteket.
A Gazdasági Rádió 2014. május 26-i "Délutáni monitor" c. műsora meghallgatható honlapunkon.

*
*
-
Startup Tavasz

2014. május 16.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a BudapestHub munkacsoport, valamint számos hazai szakmai szervezet és nemzetközi partner összefogásával 2014 tavaszán útjára indult a Startup Tavasz rendezvénysorozat. Az április 2-án megrendezésre került Közép-európai Startup Versenyen tíz győztese vehetett részt Záboji Péter és az European Entrepreneurship Foundation (EEF) által vezetett Bootcamp-en, ahol a versenyzők fantasztikus hangulatban töltöttek el három napot.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. május 23.

Húsz fő részvételével tartotta a NIH a Mentor Klub találkozóját, ahol az újonnan jelentkezett mentorok és mentoráltak kaptak lehetőséget a személyes bemutatkozásra, az együttműködés elkezdésére, kapcsolatépítésre. Dr. Deák Csaba stratégiai elnökhelyettes részéről pedig bemutatásra került a NIH mentorálási programja.

*
*
-
Spaller Endre

2014. május 14.

Az eseménynek a Design Terminál székháza adott helyet. A fórumot a NIH elnöke, Spaller Endre nyitotta meg, majd átadásra kerültek azok az oklevelek, melyekkel a NIH elnöke az egy éve önkéntesen mentoráló mentorok szakmai segítségnyújtását köszönte meg, egyben civil partnerként is tekintve ezekre a mentorokra.

*
*
-
Spaller Endre

2014. május 08.

A Nemzeti Innovációs Hivatal startupokat segítő mentor klubbjában jelenleg 250 mentorálttal dolgozik együtt 130 mentor. A mentorok és a coach-ok szakmai vezetéstechnikai és piaci segítséget tudnak nyújtania a kezdő vállalkozásoknak. Interjú Spaller Endrével, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével.
A InfoRádió 2014. május 7-i Esti mérleg c. műsora meghallgatható honlapunkon.

*
*
-
Like

2014. május 12.

A Nemzeti Innovációs Hivatal május elejétől elindította Facebook oldalát, ahol a legfrissebb információk lesznek elérhetők.
Minden like-ot szívesen fogadunk.

*
*
-
Záboji B. Péter: Startup, felnőtteknek!

2014. május 23.
Megjelent Záboji B. Péter "Startup, felnőtteknek" c. könyve. A könyv bemutatójára 2014. június 6-án 10:00-kor a Design Terminálban kerül sor (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.).
*
*
-
Horizon 2020

2014. május 15.

Már beadható a Marie Skłodowska-Curie Akciók Egyéni ösztöndíjak minden pályázattípusa (MSCA IF - EF, CAR, RI, GF). 2014. május 12-én az Európai Bizottság megnyitotta az MSCA Egyéni ösztöndíjak beadását szolgáló elektronikus pályázat benyújtási rendszerét („submission service”).

*
*
-
Horizon 2020

2014. május 19.

Izland és Norvégia 2014. május 16-ától elsőként az Unión kívüli országok közül társult tagja lett a Horizont 2020 hétéves, folyó áron 80 milliárd EUR költségvetéssel bíró uniós kutatási és innovációs keretprogramnak. A döntés az Európai Gazdasági Térség (EGT) Vegyes Bizottsági ülésén született és visszamenőleges hatályú a Horizont 2020 indulásától kezdve.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
CERN

2014. május 07.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívást (Market Survey) tett közzé az alábbi témában: „Compute nodes for the ALICE HLT (MS-4016/PH/ALICE)”. A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek. A CERN Beszerzési Csoportja (Procurement Group), a CERN beszerzési szabályai szerint az előzetes piackutatás alapján választja ki azokat a szervezeteket, amelyeket meghív majd a tenderen való indulásra.

*
*
-
Nazareth Business Incubator Center

2014. május 19.

A Nazareth Business Incubator Center (NBIC) elsősorban az észak-izraeli régió arab vállalkozóinak nyújt inkubációs szolgáltatásokat. A Názáret belvárosában található központban egyidőben 13 high-tech vállalkozás használhat saját irodahelyiséget: a több éve működő inkubátorház mára már összesen 70 mentorált startup céggel büszkélkedhet.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

*
*
-
Technische Universität Berlin

2014. május 26.

2014. május 19-én került sor a Technische Universität Berlin (TU Berlin) új vezetésének a beiktatására ünnepélyes keretek között az egyetem dísztermében. A felsőoktatási intézmény elnöke Prof. Dr. Christian Thomsen lett, aki eddig az egyetem matematikai és természettudományi karának a dékáni tisztségét töltötte be.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
BELSPO

2014. május 26.

A belga szövetségi tudománypolitika formálásának és a kutatás-fejlesztési menedzsmentnek a legfőbb szervezete a Belgian Science Policy Organisation (BELSPO). A szervezet az innováció révén elérendő munkahelyteremtésen, a belga gazdaság- és kutatási térség fejlesztésen, és az éghajlatváltozás elleni kutatási tevékenységen túl elsődleges célja az európai Innovation Union célkitűzésekkel összhangban a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított kiadások GDP 3%-ára emelése 2020-ig.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
PricewaterhouseCoopers

2014. május 26.

Egy május 20-án megjelent PricewaterhouseCoopers tanulmány szerint Párizs világelső a szellemi tőke és innováció terén, továbbá kiemelten jó környezeti tulajdonságokkal rendelkezik. Párizs város önkormányzata a tanulmány eredményeiben megerősítést és megbecsülést érez az eddigi erőfeszítéseiért, amelyeket a kutatás és innováció területén tettek az utóbbi években – jelentette ki Jean-Louis Missika, Párizs város polgármester-helyettese.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
Republique francaise

2014. május 07.

A március végi francia kormányátalakítást követően Benoît Hamon oktatási, felsőoktatási és kutatási miniszter kijelölte új kabinetjét, amelynek összetételét április 29-én jelentette be. A felsőoktatási és kutatási feladatokat ellátó korábbi miniszter, Geneviève Fioraso, jelenleg államtitkári minőségében szintén megnevezte közvetlen munkatársait.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
ANR

2014. május 07.

2014. június 24-ig lehet pályázni a Francia Nemzeti Kutatóintézet (ANR) @RAction ("Accueil de Chercheurs de Haut Niveau") felhívására. Doktorátussal rendelkező kezdő és tapasztalt kutatók jelentkezését várják. Az ösztöndíjak hossza 36-48 hónap, az összeg 150 000 EUR-900 000 EUR.

*
*
-
1776

2014. május 26.

Az "1776" Washington D.C.-ben, az amerikai politika központjában, de globális kitekintéssel  működő inkubátor-akszelerátor ház, mely a start-upok alkotó erejét használja valós társadalmi problémák gyors és valós megoldására. A koncepció: pontosan meghatározott társadalmi problémák (oktatás, energia, egészségügy, kormányzás) kezelésére a start-up közösség innovativitását mozgósítja, köti össze a szükséges forrásokkal, nyilvános verseny szervezésével saját választási lehetőségeit növeli és a start-up közösségeket aktivizálja.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
NSF

2014. május 21.

Elkészült az USA tagállamainak 2010-11-éves kutatás+fejlesztési ráfordításaira vonatkozó felmérés. A felmérést a National Science Foundation (a KF tevékenységeket finanszírozó egyik legfontosabb szövetségi szintű intézmény) megbízásából az amerikai statisztikai hivatal végezte (U.S. Census Bureau) az 50 +2 (District of Columbia és Puerto Rico államban működő, KF tevékenységek állami szintű finanszírozásában érintett 472 szervezet megkérdezésével.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Climate change impacts

2014. május 19.

2014 május 6-án mutatta be Obama Elnök az éghajlatváltozásnak az Egyesült Államokra gyakorolt hatását elemző Nemzeti Éghajlati Felmérést. A több mint 300 szakértő és 13 szövetségi szintű minisztérium közreműködésével készült konszenzusos riport regionális és szektoriális bontásban mutatja be az éghajlatváltozás jelenlegi és jövőbeli hatásait.
Takács Gábor New York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Forschungsbericht

2014. május 26.

2013. május 21-én fogadta el német kormány az ország kutatás-fejlesztési és innovációs szférájának aktuális helyzetét bemutató szövetségi jelentést. A dokumentum válaszul szolgál az „Expertenkommission Forschung und Innovation” által februárban kiadott szakértői anyagra, mely az ország vezetése számára fogalmaz meg ajánlásokat annak kutatás-fejlesztési és innovációs politikájával kapcsolatban.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Humboldt professzori címek 2014

2014. május 21.

2014. május 8-án adta át az idei Humboldt - professzori címeket Prof. Dr. Johanna Wanka, oktatási és kutatási miniszter és Helmut Schwarz, a Humboldt Alapítvány elnöke ünnepélyes keretek között Berlinben. Hat külföldi kutató részesült a legmagasabb pénzösszeggel járó német kutatói díjban. A Humboldt Alapítvány évente közel 2000 kutató számára tesz lehetővé kutatási célú tartózkodást Németországban az egész világról.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
22nd EU-Japan summit

2014. május 26.

2014. május 7-én Brüsszelben Abe Shinzo japán miniszterelnök, Herman Van Rompuy az Európai Tanács Elnöke és José Manuel Barroso az Európai Bizottság Elnöke részvételével került sor a 22. EU-Japán Csúcstalálkozóra. A tárgyalások középpontjában az elkövetkező évtizedek politikai és globális együttműködési kereteit megalapozó Stratégia Partnerségi Együttműködés kialakítása, valamint a kereskedelmi és gazdasági együttműködéseket szabályozó Szabadkereskedelmi Egyezmény (FTA) és Gazdasági Partnerségi Egyezmény (EPA) tárgyalásai voltak.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Japan IT Week Spring

2014. május 21.

2014. május 14-16. között a tokiói Big Sight vásárközpontban került megrendezésre a „Japan IT Week Spring” nemzetközi szakkiállítás, amelyen hét magyar cég is bemutatkozott. A „Japan IT Week Spring” nemzetközi szakkiállítás Ázsia legjelentősebb szoftverfejlesztő vására.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Japan Prize 2014

2014. május 07.

2014. április 23-án harmincadik alkalommal adták át a kimagasló elismeréssel járó Japán Díjat a Japán Nemzeti Színházban. Az idén Dr. Yasuharu Suematsu (Japán), az elektronika és infó-kommunikáció területén nyújtott eredményeiért és Dr. C. David Allis (USA), az élettudományok területén elért kimagasló eredményeiért vehette át a kitüntetést.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Kínai ösztöndíj

2014. május 16.

Chinese government is inviting application for international student scholarship to study in China Three Gorges University (CTGU). Scholarship is open to BSc. in Civil Engineering program, Electrical Engineering and Automation program and BBA program in English medium. This scholarship will cover all or parts of the tuition fees of these CTGU’s new English-medium programs to international students. CTGU accepts application from every February to June.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
2014 World Green Design Forum

2014. május 07.

2014. június 11-13-a között rendezik Yangzhou városában a World Green Design Forum ülését és kapcsolódó kiállítását. A Fórum 2011-es megalakulása óta immár a harmadik ülését tartja, előzőleg Svájcban, és Belgiumban rendezték meg. A rendezvény fő üzenete a zöld dizájn és a környezetvédelem jegyében: „Green Design Boost Global Sustainable Development”.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
China - Germany

2014. május 07.

A 3. Kínai-Német Innovációs Fórum rendezvényeit 2014. április 28-30-a között tartották meg a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium és a német Kutatási és Oktatási Szövetségi Minisztérium együttműködésében és támogatásával. A két szervezet a 2010-ben aláírt kínai-német közös innovációs platform megalakítására vonatkozó közös nyilatkozat értelmében két sikeres alkalom után idén, Berlin után ismét Pekingben, harmadszor rendezte meg a fórumot.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer Zsuzsanna



Szerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*