* NIH
*

2014/10

*

Aktuális hírek, események

*
MNV-NIH együttműködési megállapodás

2014. július 03.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) együttműködési megállapodást írt alá a hazai kutatás-, fejlesztés és innováció eredményeinek az állami intézményrendszerben történő hasznosítása érdekében. Az együttműködés kiemelt célja, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok feladatellátásában a kutatás-fejlesztés mind hangsúlyosabb szerepet kapjon, amihez a Hivatal az innovációt segítő módszertani és technológiai ajánlásokkal járul hozzá.

*
*
-
Spaller Endre

2014. június 25.

A magyar innovatív kis- és középvállalkozások (kkv) európai élvonalban vannak a 2014-2020-as időszakra szóló Horizon 2020 program kkv-pályázatán: a 35 uniós és a keretprogramhoz társult országból a hatodik legtöbb, 166 projektjavaslatot nyújtották be Brüsszelbe - nyilatkozta Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke az MTI-nek. Magyarország - a kelet-közép európai és társult országokhoz viszonyítva - pedig első a beadott pályázatok számát illetően.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. június 26.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a H2020 programokban való sikeres magyar részvétel elősegítése és a Nemzeti KFI Stratégia 2020 céljai elérésének segítése érdekében elkészítette a „Nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének támogatása a hazai FP7 részvételt elősegítő támogatási programok értékelésével” című dokumentumot. A dokumentum elemzi az előző programozási időszak tanulságait és ajánlásokat fogalmaz meg a KFI szféra valamennyi szereplője részére.

*
*
-
Flamand-Magyar Projektgeneráló Tudományos Műhelybeszélgetés

2014. július 02.

A Magyarország és Flandria között 2013. február 21-én aláírt Kormányközi Vegyes Bizottság (VB) 2013- 2014. évi munkaprogramjának értelmében 2014. június 25-én Budapesten valósult meg a munkaprogramban nevesített projektgeneráló műhelybeszélgetés.

*
*
-
NTH Tudásmegosztás - Turizmus+

2014. június 24.

Megjelent a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal "NTH Tudásmegosztás – Turizmus+" online kitekintő legfrissebb száma, melyben Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül-, és belkapcsolati elnökhelyettese a startup vállalkozások turizmusban betöltött szerepéről, lehetőségeiről ír, valamint az internet hatásáról a turizmus üzleti modelljeire.

*
*
-
TechShow

2014. június 17.

A Hivatal legújabb kisfilme a startup-ok világába kalauzol a 2014. május 30-án megrendezett Magyar Innovációs TechShown (HITS) alkalmából! Az idén 6. alkalommal megrendezett Magyar Innovációs TechShown összesen 17 startup mutatkozott be.

*
*
-
Spaller Endre

2014. június 13.

Ötlettel tele van a padlás, most már az a kérdés, hogy melyikből lehet vállalkozás. Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke szerint a régión belül Magyarország nem áll olyan rosszul, ami az innovációt illeti, bár van még hová fejlődni. Most az a cél, hogy 2020-ra Magyarország legyen a régió startup központja, ehhez 1000 új innovatív vállalatnak kellene létrejönnie. Interjú Spaller Endrével a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciáján.

*
*
-
Horizon 2020

2014. június 19.

A Nemzeti Innovációs Hivatal minden érdeklődőt tisztelettel meghív információs napjára, melyen a Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak – Secure Societies (Protecting freedom and security of Europe and its citizens) tématerület pályázati lehetőségeiről és részleteiről esik szó. A rendezvény időpontja: 2014. július 11.

*
*
-
European Commission

2014. július 04.

A nyitottabb, adatokra épülő és emberközpontú kutatás és innováció irányába mutató tendenciák megismerése érdekében az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a „Tudomány 2.0” témakörében. Az észrevételeket 2014. szeptember 30-ig lehet megtenni.

*
*
-
Horizon 2020

2014. július 04.

A Szövetségi Tanács időközi intézkedéseket fogadott el Svájc Horizont2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramban való részvételével kapcsolatban. Az intézkedés azokat a svájci kutatókat támogatja, akik a Horizont2020 Keretprogram által támogatott projektekben és programokban vesznek részt és 3. országból származóként nem részesülnek brüsszeli támogatásban.

*
*
-
Horizon 2020

2014. július 04.

Öt nyugat-balkán ország (Albánia, Bosznia - Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia) valamint a Moldovai Köztársaság társult országként (Associated Countries) teljes hozzáférést kapott az új hét éves időszakra szóló Horizont2020 elnevezésű Kutatási és Innovációs Keretprogramhoz a 2014. július 1-én Brüsszelben aláírt megállapodás alapján.

*
*
-
H2020

2014. július 04.

Az Európai Bizottság bemutatta rövid videóit a Horizont2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramról. A videók angol nyelven az EU összes hivatalos nyelvén feliratozva érhetőek el.

*
*
-
EUROSTARS

2014. július 03.

A 2013. októberében elindult EUROSTARS2 program az Európai Bizottság és az EUREKA tagállamok közös kezdeményezése, amely a rendkívül sikeres EUROSTARS program (2007-2013) folytatása, és amely a kutató-fejlesztő KKV-k nemzetközi együttműködésben megvalósuló projektjeit támogatja. A nemzetközi pályázatok újabb idei benyújtási határideje 2014. szeptember 11., 20 óra, melynek keretében újra megnyílt a pályázatok elektronikus benyújtását biztosító online felület.

*
*
-
Marie-Curie

2014. június 25.

A Marie Curie Ösztöndíj határozottan pozitív hatást gyakorol a kutatók karrierjére. Ezt bizonyítja a Horizont 2020 Programbizottság számára készült tanulmány és összefoglaló. A tanulmány célja, hogy összegyűjtse és feldolgozza a Marie Curie ösztöndíjas kutatók (FP4, FP5, FP6) tapasztalatait, információit, így egy átfogó képet és elemzést adva az ösztöndíjasok hosszú távú karrierjéről. A tanulmány letölthető angol, német és francia nyelven.

*
*
-
Horizon 2020

2014. június 16.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu jelenlétében 2014 június 8-án aláírták Izrael és a Horizon2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram közötti Társulási Megállapodást. A Horizon2020 meghatározóan jó lehetőséget kínál arra, hogy elősegítse a hagyományosan aktív együttműködést az izraeli és az európai kutatói és innovációs szektorok között. A Megállapodás értelmében Izrael hozzájárul a Horizon2020 költségvetéséhez, aminek fejében ugyanolyan hozzáférést kap a programhoz, mint az EU tagországok és a programhoz társult országok.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
CERN

2014. július 02.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívásokat (Market Survey) tett közzé az alábbi témákban: „Supply of a Nb3Sn reaction furnace” (MS-4013/TE/MSC), „First Line support for Network and Telecommunications services at CERN” (MS-4023/IT), „Extension of the Building 887 (EHN1) on the French Site – MS-4026/GS”, „Supply of automatic assembly systems for the Hybrid Integrated Circuits of the ALICE ITS upgrade project – MS-4029/PH/ALICE”, „Packaging of the GBTX integrated circuit – MS-4043/PH”. A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek.

*
*
-
Humboldt University

2014. július 02.

2014. június 27-én került sor az „V. Forum Hungaricum” c. tudományos szimpózium első részére a berlini Humboldt - Egyetemen, melynek középpontjában a Duna-Kárpátok régió és a Balkán-félsziget nemzeti kisebbségeivel összefüggő kutatások álltak. A rendezvény a Német - Magyar Társaság (Deutsch-Ungarische Gesellschaft – DUG) , a Keleti Németek Háza (Das Haus des Deutschen Ostens HDO) és a Nemzetiségi Jogok és Regionalizmus Nemzetközi Intézete (Internationale Institut für Nationalitätenrecht und Regionalismus - INTEREG) közös szervezésében valósult meg.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
ESDN

2014. július 02.

Az Európai Fenntarthatósági Hálózat (European Sustainable Development Network - ESDN) célja a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítések ösztönzése Európa-szerte. A szervezet jelenleg 37 országból 177 taggal rendelkezik. Az Operatív Bizottság vezetői tisztségét Ausztria tölti be, további résztvevői Németország és Franciaország.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
EPO

2014. június 25.

2014. június 17-én adták át az Európai Szabadalmi Hivatal által életre hívott Európai Feltalálói Díjat ünnepélyes keretek között Berlinben, az európai tudományos és technológiai, valamint az üzleti és politikai élet jeles képviselőinek a részvételével. A rendezvény előadói között tisztelhettük Benoit Battistellit, az Európai Szabadalmi Hivatal elnökét és Heiko Maast, német szövetségi igazságügyi és fogyasztóvédelmi minisztert is.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Wigner Jenő

2014. június 25.

2014. június 19-én Wigner Jenő, a magyar származású Nobel-díjas fizikus részére emléktábla avatásra került sor Göttingen városában. Wigner Jenő 1927-ben került Berlinből Göttingenbe Arnold Sommerfelds, a kiváló gyakorlati fizikus javaslatára és lett David Hilbert, a híres matematikus asszisztense a Göttingeni Egyetemen. A város, az itt töltött időszak tiszteletére emelte az emléktáblát Wigner valamikori lakóházán. 
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
BMBF

2014. június 16.

A 2013. decemberi kormányalakítás óta a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium legfontosabb eredménye született meg a napokban. Megállapodtak a felek a koalíciós szerződésben biztosított további 9 milliárd euró elosztását illetően a bölcsődék, az óvodák, valamint az oktatási, a kutatási és a felsőoktatási intézmények között. Ennyivel fordítanak többet ezekre a területekre az előző kormányzati ciklushoz képest.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Alexander von Humboldt Alapítvány

2014. június 16.

2014. június 3-4 között került sor az Alexander von Humboldt Alapítvány éves találkozójára Berlinben. A szervezet által támogatott tudósokat - melyek között magyar kutatókat is tisztelhetünk - Joachim Gauck államelnök fogadta a Schloss Bellevue-ben ünnepélyes keretek között, majd a Freie Universität adott otthont a találkozó résztvevőinek. A rendezvény célja, hogy az ország különböző pontjain kutató Humboldt-ösztöndíjasok találkozzanak egymással és lehetőségük nyíljon tapasztalatcserére, s akár szakmai együttműködések elindítására is.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Gut-Brain-Axis

2014. június 12.

2014. június 5-én került sor a „Tudomány nem ismer határokat: német-magyar együttműködések a mikrobiológia és az immunológia területén” elnevezésű, a német-magyar orvostudományi kapcsolatok erősítését szolgáló rendezvényre a nagykövetség épületében. A kezdeményezés Dr. Dunay Ildikótól, a magdeburgi Otto von Guericke Egyetem Mikrobiológiai Intézetének kutatójától, a Gábor Dénes Tudományos Társaság tagjától származik. Az esemény a 2014. június 6-7-én Berlinben megrendezett, mikrobiológiai témájú „GUT-BRAIN-AXIS, 2nd European Conference” nyitányának volt tekinthető.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Factory

2014. június 13.

2014. június 11-én nyílt meg a „Factory“ névre keresztelt új startup központ Berlinben. Az épületegyüttes történelmi helyszínen, az egykori berlini fal területén fekszik. Fiatal vállalkozók vehetik birtokukba a létesítményt, 24 cég kezd el itt dolgozni az infokommunikációs szférából, köztük a berlini zenemegosztó szolgáltató a Soundcloud és a Mozilla, a Firefox internetes kereső oldal fejlesztője. Továbbá várható a Twitter beköltözése is. A projektet az internetóriás Google támogatja.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
OECD

2014. július 02.

2014. június 17-19. között Tokióban került megrendezésre az „OECD Global Forum on Environment: Promoting Sustainable Materials Management through Extended Producer Responsibility” konferencia. A konferencia célja a kiterjesztett gyártói felelősség (Extended Producer Responsibility, EPR) bevezetése óta a jó-gyakorlatok számbavétele, a terület szereplői részére a párbeszéd biztosítása és ezek eredményeként a 2001-ben megfogalmazott útmutatások kiegészítése volt.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
International Research Center for Japanese Studies, Nichibunken

2014. június 24.

A Japán Tanulmányok Nemzetközi Kutató Központ (International Research Center for Japanese Studies, Nichibunken) pályázati felhívást tett közzé a 2016-2017-es akadémiai évre vendégkutatói pozíciók betöltésére. A megadott kutatási területeken várják azon vendégkutatók jelentkezését, akik a 2016 áprilisától 2017 márciusáig terjedő időszakban, egy általuk kialakított éves kutatási programon kívánnak dolgozni egy általuk vezetett kutatócsoporttal. Várhatóan két vendégkutató támogatására kerül sor.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Rubik kocka

2014. június 20.

2014. június 12-én, a Rubik kocka 40. évfordulójának alkalmából, a magyar feltalálók tiszteletére és találmányaik népszerűsítésére Szerdahelyi István nagykövet fogadást adott a tokiói Magyar Nagykövetségen tudósok, diplomaták, kormányzati vezetők, politikusok, üzletemberek és népszerű közéleti szereplők részére. A rendezvény fő célja a magyar kreativitás, a feltalálók és az elmúlt évszázadok magyar találmányainak népszerűsítse volt Japánban, a széles spektrumú közönségen keresztül.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Semmelweis Egyetem

2014. június 16.

2014. június 2. és 2014. június 7. között Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese és Dr. Sándor József professzor, a Japán-Magyar Sebésztársaság alapító társelnöke, a Kísérleti Sebészeti Műtéttani Intézet szaktanácsadója szakmai látogatást tett Japánban. Az Egyetem delegációja Tokióban és Kiotóban tárgyalt több egyetem vezetőségével, továbbá együttműködési megállapodások aláírására is sor került.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2014. június 19.

Az Orosz Tudományos Akadémia novoszibirszki Atomfizikai Intézetének munkatársai a Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban (BNL, Amerikai Egyesült Államok) a közelmúltban fejezték be az NSLS-II (National Synchrotron Light Source) részeként üzemelő szinkrotron működésbe állítását. A 912 millió dollár költséggel megvalósuló NSLS-II építését 2009-ben kezdték meg az amerikai kutatóközpontban, 2015-re tervezett befejezése után a berendezés felváltja a jelenleg üzemelő NSLS-t, lehetővé téve a mainál pontosabb fizikai, biológiai, kémiai és anyagvizsgálati kutatások végzését.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Republique francaise

2014. június 17.

A közelmúltban több, az USA-ban tett felső szintű francia látogatásnak volt kiemelt témája az innovációs és kutatási kapcsolatok erősítése az Egyesült Államokkal, együttműködések, egyezmények aláírására került sor.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
SIAT

2014. június 17.

A Kínai Tudományos Akadémia Shenzheni Fejlett Technológiák Kutatóintézetben a MIT McGovern Agykutató Intézettel közösen kutatói és posztdoktori helyeket hirdettek meg az újonnan alakult “Agyi észlelés és agyi rendellenességek” kutatócsoportba. A kutatás kulcsterülete az agyi rendellenességének új genetikus modelljének megalkotása főemlősökön tesztelve.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
Horizon 2020

2014. június 16.

A H2020 keretprogram Társadalmi változások jelenleg pályázható 55 felhívása közül a következő felhívások különösen bátorítják a kínai partnerek bevonását a közös kutatásba.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*