* NIH
*

2014/11

*

Aktuális hírek, események

*
NIH logo

2014. július 25.

Tusnádfürdő, 2014. július 24. – A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) – a külhoni kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megvalósítása érdekében - stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Az együttműködés kiemelt célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként történő kezelése.

*
*
-

Holland-maygar együttműködés

2014. július 25.

Tisztelettel felhívjuk minden innovatív kezdő magyar vállalkozás szíves figyelmét, hogy a közép-európai start-up platformot indító rotterdami Altex Csoport és az Erasmus Centre for Entrepreneurschip (ECE) nemzetközi hálózattal rendelkező szervezet támogatásával, a Hágai Magyar Nagykövetség az érintett külképviseletekkel együttműködve 2014. szeptember 25-én Rotterdamban V4-es Start-up napot szervez. A rendezvény során bemutatásra kerül a négy visegrádi ország tőkevonzó szervezete és eszközrendszere, majd országonként 10 - 12 előzetesen kiválasztott start-up vállalkozás kap részvételi, illetve rövid bemutatkozási lehetőséget a résztvevő kockázati tőkebefektető és üzleti angyal hallgatóság előtt.

*
*
-
Spaller Endre

2014. július 10.

Megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Innovációs Hivatal. A kutatás-fejlesztés legújabb eredményei a jövőben hangsúlyos szerepet játszhatnak az állami vállalatok életében. Interjú Spaller Endrével a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével.
A HírTV Magyarország élőben című 2014. július 7-i adása megtekinthető honlapunkon.

*
*
-
Korányi László

2014. július 07.

2006-ban nem létezett itthon a „startup-jelenség”, 2012-ben már tartottak meetupokat, konferenciákat, s felbukkantak az első sikertörténetek. Ma pedig egy hónap alatt annyi versenyt, rendezvényt hirdetnek, mint 2012-ben egy év alatt. Beszélgetés Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettesével.
A Piac és Profit 2014. július 4-i cikke.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. július 16.

Huszonöt fő részvételével tartotta a NIH a Mentor Klub találkozóját, ahol az újonnan jelentkezett mentorok és mentoráltak kaptak lehetőséget a személyes bemutatkozásra, az együttműködés elkezdésére, kapcsolatépítésre. Dr. Deák Csaba stratégiai elnökhelyettes részéről pedig bemutatásra került a NIH mentorálási programja. A program indulása óta, több mint 150 mentorált és közel 140 mentor csatlakozott.

*
*
-
Startup Tavasz 2014

2014. július 08.

A 2014 április 2-án lezajlott Közép-európai Startup Verseny tíz győztese vehetett részt Záboji Péter és az European Entrepreneurship Foundation (EEF) által vezetett Bootcamp-en, ahol a versenyzők fantasztikus hangulatban töltöttek el három napot.
Ismerje meg a versenyzőket, nézze meg milyen ötletekkel jutottak be a legjobb 10 közé.

*
*
-
Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak

2014. július 14.

Élénk érdeklődés mellett került megrendezésre a Nemzeti Innovációs Hivatalban a Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak – Secure Societies Információs Napja. A programfejezet 2014. augusztus 28-i leadási határideje szépszámú közönséget vonzott, akik előadásokat követhettek figyelemmel a H2020 kutatás-fejlesztési program szerkezetéről, költségvetéséről, jogi-pénzügyi aspektusairól, szakértői háttérfeladatairól és a Secure Societies-tématerület Munkaprogramjának részleteiről.

*
*
-
Horizon 2020

2014. július 18.

Az Európai Bizottság várja minden magánszemély és intézmény részvételét a Horizont2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram Tudomány a Társadalommal és a Társadalomért tématerület 2016-2017 évre szóló munkaprogramjának online konzultációjában. A szervezők különösen számítanak a kutatóintézetek, NGO-k, felsőoktatási intézmények, múzeumok, helyi önkormányzatok, vállalkozások konzultációhoz történő hozzájárulására. A részvételre egy online felületen keresztül, kérdőív segítségével van lehetőség 2014. október 12-ig.

*
*
-
JRCnewsletter

2014. július 17.

A JRC rendszeresen közzéteszi elért eredményeit hírlevélében, amely a JRC honlapján érhető el. Az aktuális hírekről röviden itt olvashat magyarul.
További hírek a JRC honlapján találhatók: https://ec.europa.eu/jrc/en/news-feed
A JRC által kínált ösztöndíjakról és álláslehetőségekről itt tájékozódhat: http://recruitment.jrc.ec.europa.eu/

*
*
-
Bio-Based Industries

2014. július 17.

A 2014. szeptember 2-án megrendezésre kerülő BBI Információs Nap egy kihagyhatatlan rendezvény azon érintettek számára, akik érdeklődnek a bioalapú iparágak (Bio-Based Industries- BBI) köz- és magánszféra együttműködés részvételi szabályai iránt. A Bioalapú Iparágak (BBI) Közös Technológiai Kezdeményezés egy új 3,7 milliárd eurós köz- és magánszféra együttműködés (Public-Private Partnership, PPP) az EU és a bioalapú iparágak konzorciuma között a Horizont2020 Keretprogram alatt. A regisztrációra 2014. július 27-ig van lehetőség.

*
*
-
EUREKA

2014. július 16.

A Svájci Innovációs Fórum keretében kerül megrendezésre az EUREKA Innovációs Találkozó, ahol Európa legszélesebb kutatás-fejlesztési együttműködésének tagállamai Dél-Koreával, Kanadával és Dél-Afrikával kiegészülve vesznek részt. Az EUREKA soros elnöke, Svájc biztosítja, hogy az érdeklődő K+F+I-cégek ötletbörzéken, partnerkereső találkozókon oszthassák meg elképzeléseiket innovatív termékötletük pályázati és piacra dobási esélyének növelése érdekében.

*
*
-
Gender and STEAM

2014. július 09.

Amennyiben Ön érdeklődik a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) iránt, STEM területen tanul, STEM területen oktat vagy STEM területen dolgozik, akkor az alábbi kérdőív Önnek szól! A kitöltés maximum 7 percet vesz igénybe! Leellenőriztük! A Gender and STEM kérdőív célja, hogy feltérképezze a nők és férfiak helyzetét a technológia és innováció orientált munkahelyeken legyen szó akár egy egyetemről, akár egy ipari kutatásról. A nemzetközi kutatásban a magyarországi eredmények csak akkor fognak megjelenni, ha legalább 500 kitöltés érkezik. Kérjük legyen Ön az egyik kitöltő!

*
*
-
Horizon 2020

2014. július 10.

Az EU, a magánszféra és a tagállamok közötti kutatási partnerségek ma tették közzé első pályázati és partnerségi felhívásaikat az EU 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében. Az összesen 1,13 milliárd euró értékű közfinanszírozásból, amelyet a magánpartnerek hasonló összeggel egészítenek ki, először olyan projekteket fognak támogatni, amelyek az emberek életminőségét és az európai ipar nemzetközi versenyképességét hivatottak javítani.

*
*
-
CERN

2014. július 15.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívásokat (Market Survey) tett közzé az alábbi témákban: „Supply of Quartz Crystals for the GBT Project” (MS-4039/PH), „Civil engineering works and construction of industrial buildings at CERN” (MS-4034/GS), „Cooling system for a large heat treatment furnace” (MS-4031/TE), „Supply and delivery of flammable and inflammable gases in bottles and banks, as well as liquid argon, liquid nitrogen and liquid carbon dioxide” (MS-4011/GS), „Maintenance services for CERN’s telephone exchange” (MS-4024/IT), General Contractor for building construction and refurbishment works at CERN (MS-4033/GS). A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek.

*
*
-
Executive Office of the President

2014. július 24.

A Kongresszus Képviselőháza elfogadta a 2015-ös energetikai kutatás-fejlesztési költségvetési tételeket. Noha a módosítási javaslatok után az elmúlt két évtized legnagyobb, közel 12 milliárdos költségvetése lenne az energetikai tárcának, a várakozásoknak megfelelően a hagyományos, szennyező energiatermelés támogatásának növelését, a tiszta energiák kutatásának csökkentését erőlteti a republikánus többségű Képviselőház. A javaslatoknak szeptember végéig át kell még menniük a szenátusi és az elnöki jóváhagyáson is.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
energy.gov

2014. július 24.

Az Energetikai Minisztérium 4 milliárd dolláros kerettel újabb, tiszta energetikai technológiákat segítő, pályázható  hitelgarancia keretet hirdetett meg. Program újabb eleme az elnöki Éghajlati Akció Tervnek, amely a megújuló energetikai és energiahatékonysági technológiákba és projektekbe történő befektetéseket nem csak környezetvédelmi, hanem ellátás-biztonsági és munkahely-teremtési szempontból is kiemelten kezeli és támogatja. Az Energetikai Minisztérium így összesen 32 milliárd dollárnyi hitel-garancia kerettel támogatja a tiszta-energetikai fejlesztéseket.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
ARPA

2014. július 17.

A decentralizált energiatermelési technológiák fejlesztésére, 13 projekt számra 33 millió dolláros programot hirdetett ki az amerikai Energetikai Minisztérium. Az Energetikai Minisztérium által működtetett ARPA-E (Advanced Research Projects Agency-Energy) az úttörő energetikai megoldásokat finanszírozza, és ezen tevékenység keretében kihirdette a REBELS névre keresztelt (REBELS: Reliable Electricity Based on Electrochemical Systems), az elektrokémiai rendszer alapú megbízható villamos energia technológiák fejlesztését támogató programjának 13 nyertes projektjét. Ezen projektek alapvetően az alacsony bekerülési költségű, és közép-hőmérsékletű üzemanyagcellás technológiák fejlődési irányait kutatják.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Internet of Things

2014. július 14.

Az Internet of Things c. konferencia első alkalommal került megrendezésre a kaliforniai Palo Altoban. Az elemzések szerint következő nagy innovációs fejlődési lépcsőfok az eszközök intelligens hálózatba kapcsolása és működése (IoT: Internet of Things). Ez érinti a közlekedéstől kezdve, az egészségügyön keresztül, energetikáig az élet minden területét.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Asklepios Campus Hamburg

2014. július 17.

2014. július 11-én került sor a Semmelweis Egyetem (SE) és a hamburgi Asklepios Klinikák Csoport által életre hívott Asklepios Campus Hamburg diplomaátadó ünnepségére a berlini Magyar Nagykövetségen. A rendezvényen a magyar egyetem és a német klinikahálózat közös képzésének harmadik évfolyama vehette át tanulmányainak gyümölcsét. A Semmelweis Egyetem német nyelvű általános orvosi képzésében részesülő hallgatóknak lehetőségük van az elméleti képzés után a klinikai részt a Hanza-városban elvégezni a budapesti egyetem tanrendjét követve. Tanulmányaik befejezésekor a diákok magyar orvosi diplomát kapnak kézhez.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
BMBF

2014. július 15.

A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium 2007-ben indította útjára a felsőoktatási intézményekben a „Professzorasszonyi-programot”. 2012-ben pedig döntés született a kezdeményezés folytatásáról. A cél az, hogy növeljék a női egyetemi professzorok számát az egyetemeken/főiskolákon azáltal, hogy a szövetségi állam és a tartományok max. három álláshelyet finanszíroznak intézményenként öt éven át.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Destatis

2014. július 14.

2013 végén – az előzetes eredmények alapján - 4%-kal több tudományos és művészeti munkatárs, számszerűsítve 368 400 fő dolgozott a német felsőoktatási intézményekben és egyetemi klinikákon, mint 2012-ben. Ez derül ki a német Statisztikai Hivatal (Destatis) napokban közzétett adataiból. A főállásban foglalkoztatottak aránya 3, 4%-kal nőtt az előző évhez képest 232 800 főre, míg a mellékállásban lévőké 5, 5%-kal 135 600 főre.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Junge Akademie

2014. július 07.

A „ Fiatalok Akadémiáját” („Junge Akademie”) 2000-ben hozták létre Németországban, a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia (BBAW) és a Német Nemzeti Tudományos Akadémia (Leopoldina) közös kezdeményezéseként. Világszerte ez volt az első olyan akadémia, melyet kifejezetten fiatal kutatók számára hívtak életre. A cél az volt, hogy hogy kutatói ambícióik kibontakoztatására még több lehetőséget kapjanak és a német tudományos rendszer alakításában fokozottabban részt vehessenek. Központjuk Berlinben található.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Dubna nanotechnológiai központ

2014. július 21.

2014. július 15-én a Moszkvától északra 130 kilométerre fekvő Dubna városában átadták a ROSZNANO Konszern nyolcadik nanotechnológiai központját. A 2 milliárd rubelnyi beruházással elkészült központ fő finanszírozója a ROSZNANO, amely 1,1 milliárd rubelt fektetett a projektbe. A társfinanszírozók közt olyan intézmények találhatók, mint az Egyesített Atommagkutató Intézet, az RTI Rendszerek Konszern, az IT ZRt, vagy a dubnai Különleges Gazdasági Övezet.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
ROSZNANO

2014. július 15.

Az oroszországi nanotechnológiai ipar legnagyobb vállalata, a ROSZNANO Rt. július elején hozta nyilvánosságra 2013. évi eredményeit. A ROSZNANO keretébe tartozó 80 vállalat és befektetési alap tavalyi bevételei elérték a 93,5 milliárd rubelt (1 rubel körülbelül 6,5 forint), ami jelentősen meghaladja a cég stratégiai tervében arra az évre előírt 50 milliárd rubeles célt.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Rusnanoprize

2014. július 09.

Oroszország vezető nanotechnológiai vállalata, a ROSZNANO 2009-ben alapította meg a „RUSNANOPRIZE Nanotechnology International Prize” elnevezésű díjat. A díjat évente ítélik oda a tudományos-technológiai kutatás-fejlesztés eredményeiért kutatóknak, vagy olyan cégeknek, amelyek a K+F eredményeit felhasználva, innovatív termékkel léptek piacra.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Oroszországi Gépgyártók Szövetsége

2014. július 08.

Az Oroszországi Gépgyártók Szövetségének szervezésében, az Egyesült Gépipari Korporáció, a Rosztechnológia Korporáció, a Vnyesekonombank, az Orosz Államvasutak, valamint Baskortosztán Kormányának támogatásával a baskíriai Pavlovszkoje településen került megrendezésre 2014. június 30. és július 7. között „A Jövő Mérnökei 2014 Nemzetközi Fórum”.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
AEA

2014. július 17.

2014. július 15-én harmadik alkalommal adták át Ázsia legnagyobb nemzetközi üzleti versenyén Japánban az Ázsiai Vállalkozói Díjakat (AEA). A díj japán kezdeményezésre 2012-ben indult azzal a céllal, hogy a fiatal induló vállalkozásoknak biztosítson elismerést a kontinensen és teremtsen lehetőséget a nemzetközi bemutatkozásra.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Isamu Akasaki

2014. július 10.

A japán császári pár jelenlétében 2014. július 7-én 104. alkalommal adták át a kimagasló elismeréssel járó Japán Akadémia Díjakat az Akadémia székházában. A közös Császári Díjat és Akadémiai Díjat idén Isamu AKASAKI vehette át a GaN alapú félvezetők területén végzett kutatásaiért.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
MEXT

2014. július 16.

A 2009-2013 közötti időszakban a japán Kormány a FIRST („Funding Program for World-leading Innovative R&D on Science and Technology”) program keretében 30 élvonalbeli területen támogatott kiváló kutatókat, projektenként mintegy 3 milliárd jen összeggel. E program folytatásaként és az amerikai DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) támogatási rendszer mintájára, a kormány 2014-től az ImPACT (Impulsing PAradigm Change through Disruptive Technologies) program keretében támogatja majd a nagy kockázatú és nagy eredményeket ígérő kutatás-fejlesztési projekteket.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Japán KFI

2014. július 08.

A Japán Kormány mostantól kiemelt koordináló és irányító szerepet szán a kutatás-fejlesztés mellett az innováció területén is a Kutatás-Fejlesztés Politikai Tanácsnak (Council for S&T Policy, CSTP). Ezt erősíti meg a Tanács új CSTIP neve is, amelyben az innovációra utaló „I” betű ezentúl arra kötelezi a Tanácsot, hogy a kormány politikájával összhangban, a gazdaság élénkítése érdekében intézkedéseivel segítse elő a kutatás-fejlesztés eredményeinek gyakorlatban való hasznosulását. Ezen túl a MEXT-től (Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology) átveszi a Kutatás- Fejlesztési Alapterv kialakításának és végrehajtásának koordinációját is, valamint a kutatás-fejlesztés költségvetési tervezésének egyes fejezeteit is.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Blue Planet Prize

2014. július 07.

Az Asahi Glass Foundation által alapított Kék Bolygó Díjat (Blue Planet Prize) 1992-óta azoknak a kutatóknak vagy szervezeteknek ítélik oda, akik kimagasló eredményeket értek el a globális környezetvédelmi problémák megoldásában. Minden évben két díjazott veheti át az elismerést a vele járó 50 millió jen jutalommal. A 2014. június 18-án 23. alkalommal kihirdetésre került díjat Prof. Herman Daly (USA) a Maryland Egyetem professzora és Prof. Daniel H. Janzen (USA) a Pennsylvania Egyetem professzora, egyben a Costa Rica-i Nemzeti Biodiverzitás Intézet (INBio) kutatója veheti majd át az ősszel megrendezésre kerülő ünnepségen.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
StartmeupHK 2014

2014. július 16.

A hongkongi “StartmeupHK 2014” program egy nemzetközi start-up verseny, amelyre olyan nagyhatású innovatív cégeket várnak, akik hongkongi központtal szeretnék tevékenységüket globálissá tenni. A verseny célja, hogy az innovatív vállalkozásokat Hongkongba, mint globális innovációs és üzleti központba vonzza. A versenyre két kategóriában lehet nevezni: korai növekedési fázisban lévő vállalkozások, illetve a „seed” fázisban lévő vállalkozások kategóriája. Jelentkezési határidő: 2014. július 31.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
EU-China App Hackathon

2014. július 07.

A verseny az „okos város” témakörben keres olyan mobil alkalmazási ötleteket, amelyek az urbanizációs jelenségekre, problémákra (közösségi közlekedés, környezetvédelem, stb.) adnak választ, nyújtanak segítséget. Olyan 28 év alatt jelentkezőket várnak a versenyre, akik az Európai Unió polgárai vagy kínai állampolgárok, szeretnének csapatban dolgozni a mobil alkalmazás megvalósításán. Az első helyezett csapat 20 ezer, a második 10 ezer, míg a harmadik csapat 5 ezer eurós díjazásban, illetve fejenként egy-egy Huawei okostelefonban részesül. Az első helyezést elnyert okostelefon alkalmazás teljes piacosítási költségét a Huawei állja.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*