* NIH
*

2014/12

*

Aktuális hírek, események

*
CINet

2014. augusztus 11.

A Continuous Innovation Network (CINet) 15. konferenciájának Budapest ad otthont 2014. szeptember 7-9. között. A CINet olyan kutatók és gyakorló szakemberek nemzetközi hálózata, akik a tágan értelmezett (folyamatos) innovációval kapcsolatos tudásuk és tapasztalatuk megosztására és fejlesztésére törekednek. A konferencia mottója: „Operating innovation – innovating operations”. A hagyományos tudományos szekciókon túl a budapesti konferencia második napján a főszervező Budapesti Corvinus Egyetemet a NIH segíti a gyakorlatorientált szekció szervezésében, amely a Hélia Szállodában lesz előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel. A rendezvényen a Horizon 2020 programmal kapcsolatos információs asztal is működni fog.

*
*
-
Spaller Endre

2014. július 29.

Egységesítheti a Kárpát-medencei térséget oktatási, kulturális és gazdasági szinten az a megállapodás, amelyet a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzetgazdasági Kutatóintézet között született. A megállapodás célja a kutatási és fejlesztési, valamint az innovációs kezdeményezések erősítése mellett a magyar nemzet egységesítése, ezért kötötték meg az egyezséget az erdélyi Tusványoson.
A Gazdasági Rádió 2014.07.28-i Reggeli Monitor c. adása.

*
*
-

Holland-maygar együttműködés

2014. július 25.

Tisztelettel felhívjuk minden innovatív kezdő magyar vállalkozás szíves figyelmét, hogy a közép-európai start-up platformot indító rotterdami Altex Csoport és az Erasmus Centre for Entrepreneurschip (ECE) nemzetközi hálózattal rendelkező szervezet támogatásával, a Hágai Magyar Nagykövetség az érintett külképviseletekkel együttműködve 2014. szeptember 25-én Rotterdamban V4-es Start-up napot szervez.
A jelentkezési határidő 2014. augusztus 15.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. július 31.

A 2014. augusztus 25.-i munkaülés célja az élelmiszeripar, az ICT és a korszerű gyártástechnológiák együttműködésének erősítése a high-tech iparágak tudása, megoldásai alkalmazásának előmozdítására az élelmiszeripar innovációjának elősegítése és versenyképességének javítása érdekében. Bemutatásra kerülnek a CAPINFOOD dél-kelet európai regionális projekt és a FoodManufuture FP7 (A Jövő Élelmiszeripari Gyára), a SmartAgriFood FP7 (Jövő Internet) projekt eredményei és a most induló FInish FP7 (Jövő Internet) projekt által kínált lehetőségek.

*
*
-
Minőség-Innováció 2014

2014. július 28.

Finnország Államelnöke a finn minőségügyi partnerszervezet (Excellence Finland) kezdeményezése alapján 2007-ben indította útjára a „Minőség-Innováció” pályázatot. Finnország sikeres kezdeményezéséhez azóta csatlakozott: Svédország, Lettország, Észtország, Csehország és Magyarország, valamint az idei évtől Izrael és Kazahsztán. Magyarország – az EOQ MNB közreműködésével – 2013-ban sikeresen bekapcsolódott a nemzetközi pályázatba: az összes pályázat közel 10%-át (14 pályázatot) magyarországi szervezetek nyújtották be, melyek közül 2 pályázó díjnyertes lett. A bekapcsolódás alapvető célja a hazai versenyképesség növelése a minőség fejlesztését szolgáló innováció ösztönzésével.

*
*
-
Térkép

2014. július 29.

Az Európai Bizottság támogatásával útjára indult a „KKV nemzetköziesítési webportál”, melynek célja, hogy egy helyen összesítse a nemzetközi tevékenységet támogató uniós, nemzeti és regionális szolgáltatók, köztük kereskedelmi és iparkamarák elérhetőségeit. Egy külpiacra lépni kívánó európai uniós cég a portál segítségével egyszerűen feltérképezheti, hogy mely országban milyen támogató szolgáltatások érhetőek el. Az adatbázisban több keresőfunkció mentén is szűkíthetjük a találatokat, így kiválaszthatjuk a célországot, az igényelt szolgáltatást (tanácsadás, képzés stb.), szektort, nemzetköziesítési tevékenységet (export, import, technikai együttműködés stb.). A portál elérhetősége: https://webgate.ec.europa.eu/smeip/

*
*
-
TRL

2014. augusztus 06.

Mivel a KKV eszköz egy új pályázati konstrukció, ezért az első körben nagyon sok pályázó követett el típus hibákat. Magyarországról 44 pályázóból 3 lett sikeres. Azaz a 155 európai nyertes közül 3 magyar KKV kap 50 ezer € támogatást a projekt tervezéséhez. Ez végül is a geográfiai esélyek alapján nem rossz eredmény, de reméljük, hogy a kezdeti indulási lelkesedés még rejt magában potenciális sikereket.

*
*
-
analysis

2014. július 29.

A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz 70%-os (egészségügyi témában 100%-os) támogatási intenzitással vissza nem térítendő támogatást nyújt kereskedelmi célú innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz (1. fázis) és demonstrációs projektekhez (2. fázis).

*
*
-
Horizon 2020

2014. július 28.

Az Európai Bizottság bemutatta „Gyorsított innováció” („Fast Track to Innovation”, FTI) elnevezésű kísérleti intézkedését, valamint az öt innovációs díjat. Az új intézkedésekre az Európai Unió 100 millió eurót irányzott elő 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében. Az európai gazdaság élénkítését segítő „Gyorsított innováció” innovatív vállalkozások és szervezetek részére nyújt támogatást azzal a céllal, hogy végső lökést adjon a kiváló ötletek piacra jutásához. A díjak a társadalmilag kiemelt fontosságú technológiai újításokat kívánják jutalmazni.

*
*
-
EIT KIC Inno Energy

2014. július 25.

Az Európai Technológiai Intézet (EIT) Tudás és Innováció Közösség az Innovatív Energiáért (KIC InnoEnergy) pályázatot hirdet, melynek keretében innovatív energia technológiai ötleteket várnak. A területek például a megújuló energiák és okos technológiák. Ezek égisze alatt indítanak ún. „innovációs projekteket”. A társfinanszírozás mértéke 0,5-5 millió euró startupok részére 3 évre, továbbá elvárt a technológia piaci bevezetése 5 éven belül. A pályázatokat 2014. november 20-ig lehet benyújtani.

*
*
-
CERN

2014. július 31.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívásokat (Market Survey) tett közzé az alábbi témákban: „Modular metal-enclosed, low voltage switchboard” (MS-4038/EN), „Supply of Low-Carbon Steel Sheets for the Superconducting Magnets of the HL-LHC” (MS-4009/TE/LHC). A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek.

*
*
-
Startup USA

2014. augusztus 08.

Az amerikai vállalkozói és start-up réteg továbbra is optimista az USA-ban, bízik a gazdasági növekedésben, piacbővülésben. Ennek eredménye, hogy 2014-ben közel 90 %-uk venne fel embert, de a minőségi szakember megtalálása jelentős probléma. A start-upokba történő angyal-befektetések összeg nő, miközben a kockázati tőkések kezdenek óvatosabbak lenni.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Smart America

2014. augusztus 07.

Smart America címmel, a Fehér Házból induló kezdeményezés célja, hogy a privát, az akadémiai és a kormányzati szektor szereplőit részben az eszközök hálózasodásának (ún. internet of things) trendjét kihasználva, másrészt a trend alakítás szándékával összekösse az amerikai társadalom problémáinak megoldása érdekében. Smart America arra a felismerésre alapul, hogy ha ideális mennyiségű és minőségű, kellően sok ágazatot reprezentáló, a projektbe különböző szemléletet alkalmazó ember és szervezet kritikus tömege adott probléma megoldására összekapcsolódik, akkor a probléma megoldásának, és a megoldás innovatívitásának esélye megnövekszik.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
NSF

2014. augusztus 06.

Elkészült az USA 2011-2013-éves, szövetségi szintű kutatás+fejlesztési ráfordításaira vonatkozó felmérés. A felmérést a National Science Foundation (a KF tevékenységeket finanszírozó egyik legfontosabb szövetségi szintű intézmény)  végezte. Az érintett szervek: Az adatokat az NSF megkeresésére a szövetségi támogatásban részesülő 27 szervezet (15 szövetségi szintű minisztérium, és 12 független ügynökség) szolgáltatta, mely adatszolgáltatás jogszabály rögzített kötelezettség.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Mission for Growth

2014. augusztus 05.

A „Misszió Kína zöld növekedésért” program keretében 2014. október 21-23. között Csengduban kerül megrendezésre a IX. EU-Kína Üzleti és Technológiai Együttműködési Vásár. A vásárra főként európai közép- és kisvállalkozások, kamarai és klaszter képviselőket várnak. Az európai uniós résztvevők számára a „Misszió Kína zöld növekedésért” program keretében számos kísérő programot szerveznek, illetve kedvezményes szállást biztosítanak, valamint térítésmentes helyi közlekedést és belépőt a vásárra. Regisztrálni a vásárra 2014. szeptember 15-ig lehet.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
DAAD

2014. augusztus 04.

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a "P.R.I.M.E. - Postdoctoral Researchers International Mobility Experience" programmal segíti a német posztdoktorok visszatérését, illetve a más nemzetiségű fiatal kutatóknak az országba jövetelét. Ösztöndíj helyett álláshelyet kapnak a kiválasztottak, amely magában foglal egy tizenkét hónapos külföldi tartózkodást, valamint egy hathónapos integrációs fázist egy német egyetemen.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
tanár

2014. augusztus 01.

A német felsőoktatási intézmények erőfeszítéseinek ösztönzése érdekében, amelyeket a tanárképzés megreformálása érdekében fejtenek ki, a szövetségi kormány és a tartományok hosszú egyeztetések után döntöttek a „Minőségi tanárképzés” elnevezésű program életre hívásáról. A projekt fő célja olyan gyakorlatorientált tanárképzési rendszer támogatása, mely jól illeszkedik az oktatási intézmények valódi működéséhez. Ez akkor sikerülhet, ha a gyakorlati elemek kezdetektől fogva megtalálhatóak a képzésben és a három fázis- felsőfokú tanulmányok, gyakornoki idő, további tanulmányok – még szorosabban összekapcsolódik.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
BMBF

2014. július 21.

A német szövetségi állam a jövőben tartósan finanszírozhatja a felsőoktatási intézményeket. 2014. július 16-án a kormány döntött az alkotmány 91b cikkének módosításáról. A német tudományos élet további jelentős élénkülése várható ettől a lépéstől. Jelenleg az állam és a tartományok „csak” az egyetemeken kívüli kutatási intézeteket tudják közösen támogatni, míg a felsőoktatási intézményeket eddig csak időlegesen és meghatározott tématerületekre szorítkozva segíthette az állam, intézményi szinten pedig egyáltalán nem. Az egyetemek/főiskolák tekintetében ugyanis a tartományok rendelkeznek szabályozási hatáskörrel és ez a jövőben is így marad.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Európai Kutatási Térség

2014. július 21.

2000-ben született meg az Európai Kutatási Térség (EKT) megteremtésének a gondolata az Európai Unió tagállamai körében. A cél az, hogy összehangolják az Európa - szerte folyó kutatási tevékenységeket, valamint, hogy megteremtsék az alapját az európai innovációs politikának. Közös fejlesztési irányvonalak kellenek, hogy a 28 uniós tagállam gazdasági jövője, illetve versenyképessége biztosítva legyen. 2007-ben az Európai Bizottság megvizsgálta az addig elért eredményeket és a német EU-elnökség új javaslatokat fogalmazott meg az EKT -t érintően.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Tudománnyal nyitunk a világ felé

2014. július 16.

Soha annyi külföldi hallgató nem vett részt a német felsőoktatásban, mint napjainkban. A tanulmányai befejezése után pedig szinte közülük minden második fiatal Németországban marad, jóval többen, mint korábban. Egyidejűleg nemzetközi összehasonlításban is rendkívül sok német diák dönt úgy, hogy tanulmányai során egy-két félévet más ország felsőoktatási intézetében végez el. Ez derül ki a „Tudománnyal nyitunk a világ felé 2014” c. tanulmányból, melyet a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium, a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) és a Német Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Centrum (DZWH) közösen jelentetett meg.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Afrika stratégia

2014. július 08.

Prof. Dr. Johanna Wanka, német oktatási és kutatási miniszter asszony és Martial De-Paul Ikounga, az Afrikai Unió emberi erőforrásokért, tudományért és technológiai fejlődésért felelős biztosa a napokban mutatta be a közös „Afrika – Stratégiát”  a 2014-2018 közötti időszakra, melynek középpontjában közös kutatási és szakképzési projektek, valamint tudományos együttműködések állnak. Ezenkívül kiemelt cél az afrikai országok kapacitásépítése, kutatóközpontok létrehozása és a fiatal tehetségek támogatása.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Jobstarter

2014. július 07.

A Német Szövetségi és Oktatási Minisztérium (BMBF) új esélyt kíván adni a tanulmányaikat félbehagyó fiatalok számára a szakmai képzés, illetve továbbképzés területén. 2015. január 1-jén útjára indítják a „Jobstarter plus” elnevezésű programot, tizenöt regionális projekten keresztül. A finanszírozást a minisztérium és az Európai Szociális Alap (ESZA) közösen végzi.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
CNEPI

2014. augusztus 01.

Megalakult az innovációs politikák értékelő bizottsága (CNEPI) Franciaországban, amelynek fő feladata a kutatás és innováció támogatását célzó jogszabályi és finanszírozási keretek eredményességének, hasznosságának és koherenciájának vizsgálata. A CNEPI bizottság létrehozásának közvetlen kiváltó oka az az OECD jelentés, amely a francia innovációs politikák és kormányzati finanszírozás hatékonyságáról készült (június 27-én mutattak be), és amely több kritikát és javaslatot is megfogalmazott.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
wgrc

2014. július 29.

2014. október 19-22. között kerül megrendezésre a Qingdao Nemzetközi Ökováros és Zöldtető konferencia. A konferenciát kísérő szakkiállítások témái: Nemzetközi kertészet; Függőkertek, tetőgyep és zöldfalak; valamint a Tengerpart ökológiai újjáélesztése. A szakkiállítások mellett kísérőrendezvényekre is sor kerül: Nemzetközi Ökovárosok polgármestereinek Fóruma, Ökováros és Függőleges Kertészet; Ökováros és Csúcstechnológia, valamint elektromos autó témakörökben.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
Bányászat

2014. július 29.

2014. július 16-18. között került sor Belső-Mongólia tartomány Batou városában a Nemzetközi Berendezésgyártási Kiállításra. Batou városa Belső-Mongólia ipari központja, a városhoz tartozó Bayun bányaterületen található a Föld kibányászható ritkaföldfém tartalékának 45%-a. A helyi ipar öt fő pillére a vas- és acélipar; az alumínium ipar; a berendezésgyártás; az elektromos ipar; valamint a ritkaföldfémek bányászata. A kiállítás egyik fő célja volt, hogy a berendezésgyártás, mint alapiparág (amely technológiát és berendezéseket biztosít a nemzetgazdaság fejlesztéséhez) fejlődésének és helyi lehetőségeinek bemutatása.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
MEXT

2014. július 29.

A japán kormány kiemelt szerepet szán a gazdaságélénkítésben a kutatás-fejlesztésnek, továbbá jelentős pozitív hatást várnak a területen a 2020-as olimpiai játékokra való felkészüléstől is.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Japán KFI

2014. július 15.

A japán Kormány több intézkedésével is segíti a fiatal kutatók elhelyezkedését, a kutatás-fejlesztés koordinációját, a K+F források fókuszált felhasználását, a nemzetközi együttműködéseket és a gazdaság élénkítését.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*