* NIH
*

2014/15

*

Aktuális hírek, események

*
S3-térkép

2014. október 06.

A 19 megyei konzultáción elhangzottak, valamint a közel 700, on-line kérdőíven beérkezett javaslat feldolgozásával elkészült az S3 dokumentum tervezete, amely a s3magyarorszag.hu honlap stratégiai egyeztető felületén keresztül október 3-tól elérhetővé vált és ezzel elindult a társadalmi egyeztetés 2. szakasza.  Kérjük, hogy a Nemzeti S3 társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetével kapcsolatos véleményét 2014. október 17. (péntek) déli 12.00-ig küldje meg a weboldalon található on-line felület segítségével, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a stratégia valóban egy közösen megfogalmazott specializációs irányt és jövőképet mutasson. Kérjük továbbá, hogy jelen felhívásunkat partnereik felé továbbítani szíveskedjenek.
Megtisztelő véleményére továbbra is számítunk!
Köszönettel: Nemzeti Innovációs Hivatal

*
*
-
Pálinkás József

2014. szeptember 30.

Az Európai Unióban kitalálták, hogy a világpiaci sikerhez a tagállamoknak szakosodniuk kell, azaz mindegyik országnak meg kell találnia, hogy miben kimagaslóan jó. Erre építve kell összeállítani egy nemzeti stratégiát, mert az EU ez alapján fogja elérhetővé tenni a strukturális alap összesen 700 milliárd forintnyi támogatási forrását.
Az index.hu 2014. szeptember 30-i cikke.

*
*
-
Spaller Endre

2014. október 06.

Jelenleg nálunk van a legtöbb feltörekvő induló vállalkozás, startup a régióban, s ebben a ciklusban jelentős összeget lehet kutatás-fejlesztésre költeni. A Hivatal a feltörekvő cégeket abban segíti, hogy az ötletekből magyar termék, a projektből jól működő vállalat legyen.
Interjú Spaller Endrével a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével a Magyar Hírlap 2014. október 4-i számában.

*
*
-
Korányi László

2014. október 06.

Szeged, 2014. október 3., péntek (MTI) - Felsőoktatási ipari együttműködési központot hoznak létre Szegeden, ennek elsődleges feladata a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a régió gazdasági szereplői közötti kooperáció megerősítése és hatékonyabbá tétele – jelentette be Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese pénteken a városban.

*
*
-
Szaúd-Arábia együttműködést javasol a gépjárműipari innováció területén

2014. szeptember 26.

A gépjárműipari informatikai fejlesztések és a mérnöki továbbképzés területén működne együtt a magyarokkal Szaúd-Arábia. A javaslatot a héten Budapesten tárgyaló, a közlekedési miniszter vezette szaúd-arábiai delegáció tette - közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese az MTI-vel. Korányi László elmondta, a delegáció a magyarországi közlekedési kutatás-fejlesztés és innováció területén zajló újításokról tájékozódott a NIH-ben.

*
*
-
Startup térkép

2014. október 07.

A Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztályának gondozásában elkészült a mintegy 250 hazai startup adatait tartalmazó startup térkép és adatbázis. Az adatbázisba bekerülhet bármilyen kezdő projekt, team, amely már rendelkezik valamilyen megjelenési felülettel, azonosítható ötlettel – nem szükséges hozzá vállalkozási forma, sem profitorientáltság. Az adatbázis célja, hogy elősegítse a hazai és külföldi befektetők és a magyar startupok egymásra találását, a startup-ökoszisztéma fejlődését, a szereplők kapcsolatrendszerének kiépülését. A térképen nem szereplő hazai és határon túli magyar startupok jelentkezését továbbra is várjuk!

*
*
-
Start Tel Aviv 2014

2014. szeptember 17.

Nagy érdeklődés övezte a magyar startup cégek bemutatkozását a Start Tel-Aviv 2014 szakmai rendezvényén szerda délelőtt. Idén első alkalommal vettek részt induló magyar vállalkozások a világ egyik legrangosabb nemzetközi szakmai programsorozatán. A rendkívüli érdeklődés mellett zsúfolásig megtelt teremben tartott zártkörű rendezvényre izraeli üzletemberek és üzleti partnerek kaptak meghívót, negyven-ötven befektető jelent meg.

*
*
-
Start Tel Aviv 2014

2014. szeptember 30.

Nagy érdeklődés övezte a magyar startup cégek bemutatkozását a DLD Tel Aviv innovációs fesztiválon. A társzervező Nemzeti Innovációs Hivatalt Korányi László, a Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese képviselte. Interjú Korányi Lászlóval és Kun Szabolcssal, az Arenim Technologies társalapító és vezérigazgatójával.
A Gazdasági Rádió 2014. szeptember 26-i adása meghallgatható honlapunkon.

*
*
-
SAFEA

2014. szeptember 18.

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a kínai Külföldi Szakértők Hivatalának (SAFEA) között novemberben aláírt, a Kínai Népköztársaságba irányuló szakember-cserére vonatkozó kétoldalú megállapodás több szakterületen évente több száz magyar szakértő számára biztosítja a kínai tapasztalatcsere adminisztratív, pénzügyi hátterét. Ennek keretében megjelentek a 2014. őszi első pályázati felhívások, amelyeket a következő hetekben várhatóan továbbiak követnek majd.

*
*
-
climate-KIC

2014. szeptember 18.

2014 és 2015 folyamán az SKC Holding és a Climate-KIC képzéssorozatot szervez az Európai Unió Horizon 2020 programjának keretében meghirdetett pályázati lehetőségekről, a pályázatokra való felkészülésről. A résztvevők megismerkedhetnek a projekt előkészítés, pályázás, végrehajtás, elszámolás és lezárás általános elveivel, szabályaival. Igény szerint, akár szakmai tematika mentén felépített blokkban is bemutatjuk a sikeres projektfejlesztés ismérveit, a H2020 pályázatok elbírálási szempontrendszerét és a korábbi FP7 K+F támogatási programból megvalósult jó gyakorlatokat.

*
*
-
CERN

2014. szeptember 22.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívást (Market Survey) tett közzé az alábbi témákban: „Replacement and Maintanence of Lifts Giving Access to LHC Underground Areas” (MS-4056/EN/LHC), „Supply of a new control system and ancillary equipment for a Hydraulic Welding Press” (MS-4041/TE/LWPU), „Supply of photodetectors for the upgrade of the RICH system of the LHCb experiment” (MS-4051/PH/LHCB), „Design, Supply, Installation of a HVAC systems for the AWAKE Project” (MS-4052/EN/AWAKE), „Open Compute racks and servers for physics data processing services” (MS-4060/IT), „The running of CERN on-site hotels” (MS-4019/GS), „Temporary labour at CERN” (MS-4046/FP). A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek.

*
*
-
KKV nyertesek

2014. szeptember 22.

Az Európai Bizottság a múlt héten közzétette annak a 155 kis- és középvállalkozásnak (kkv) a listáját, amelyek elsőként fognak részesülni az új, 3 milliárd eurós kkv-eszköz támogatásaiból. 21 ország 155 kkv-ja jut egyenként 50 000 eurónyi támogatáshoz a projektjeikhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozására, és emellett egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek. Projektjeik pedig ezt követően adott esetben további bizottsági támogatásban részesülhetnek 2,5 millió euró erejéig.

*
*
-
Horizon 2020

2014. október 02.

A Horizont 2020 program keretében meghirdetett KKV fejlesztési eszköz pályázat 1. fázisának szeptember 24-i beadási határidejére beérkező 1994 pályázatból 91-et magyar vállalkozás adott be, mellyel ismét a hatodik legaktívabb országként szerepeltünk, megelőzve a régió többi országát. A legnépszerűbb téma továbbra is az infokommunikáció 608 pályázattal, melyet az alacsony szén-dioxid kibocsátású és hatékony energia rendszerek (268), a nanotechnológia és gyártástechnológiák (234), valamit az öko-innováció és fenntartható nyersanyag felhasználás (199) téma követ.

*
*
-
Horizon 2020

2014. október 02.

A 2014. szeptemberi rendezvényt követően az Európai Bizottság második alkalommal is megrendezi a „Koordinátorok Napja” eseményt a támogatást elnyert pályázatok koordinátorai számára. A rendezvény célja, hogy bemutassa a támogatási szerződés előkészítésének és aláírásának részleteit. A találkozóra a brüsszeli Charlemagne épületben kerül sor 2014. október 13-án 9:30 és 17:00 között.

*
*
-
Country

2014. szeptember 23.

A tagállamok, a kutatási szereplők és a Bizottság között létrejött EKT-partnerség jelentős előrehaladást ért el az Európai Kutatási Térség (EKT) kiteljesítése terén. A kutatók és a tudományos ismeretek szabad mozgását lehetővé tevő Európai Kutatási Térség (EKT) megvalósításának feltételei már biztosítottak európai szinten. Most tagállami szinten kell végrehajtani a szükséges reformokat annak érdekében, hogy az EKT működőképessé váljon.

*
*
-
IP-H2020

2014. szeptember 23.

Az útmutató célja, hogy bemutassa a H2020-as projektek szellemitulajdon -védelmi aspektusait. Az összefoglaló nem az Európai Bizottság hivatalos dokumentuma, az az Európai IPR Heldpesk által került összefoglalásra.

*
*
-
fiware

2014. szeptember 22.

Az Európai Bizottság a Münchenben megrendezett 2. Európai Jövő Internet Konferencián, 2014. szeptember 17-én indította útjára a FIWARE Accelerator Programot, amely internetes alkalmazásokat fejlesztő európai vállalkozások megerősítését célozza. A cél, legalább 1,000 alkalmazás-fejlesztő vállalkozás támogatása.

*
*
-
SW-H2020

2014. szeptember 23.

Az Európai Unió megállapodott Svájccal a Horizon2020 Keretprogramhoz való ún. részleges csatlakozás (partial association) vonatkozásában. Svájc 2014. február 9-ei bevándorlás korlátozásával kapcsolatos népszavazására válaszul az Európai Bizottság felfüggesztette az ország Horizont2020 Keretprogramhoz való csatlakozásáról szóló tárgyalásokat, melynek következtében Svájc 3. országként vesz részt a Horizont 2020 Keretprogramban.

*
*
-
iiawards

2014. október 01.

Az iiAwards 20 000 € díjazású és további bemutatkozási lehetőségeket nyújtó nemzetközi startup-versenyen való részvételi lehetőségre tett közzé felhívást a Paris Region Lab párizsi inkubátor szövetség. A verseny az első olyan lehetőség, amely Párizs startup hub-á válási törekvései keretében a nemzetközi ökoszisztémát célozza. A versenyre jelentkezők közül 20 projekt/cég kerül kiválasztásra, akik bemutatkozhatnak, pitchelhetnek a december 1-2 között hagyományosan megrendezésre kerülő Grands Prix startup eseményen. Jelentkezési határidő: október 17.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
FME

2014. szeptember 29.

A Kuvaiti Tudományos Klub – az uralkodó védnöksége alatt – meghirdette a 7. Nemzetközi Feltalálói Kiállítás a Közel-Keleten c. rendezvényt. A kiállítás során számos pénzjutalmat osztanak ki (megközelítőleg 60 ezer USD értékben) a feltalálók között a szakmai zsűri ítélete alapján. A 2014. december 2-5 között, Kuvaitvárosban megrendezésre kerülő eseményre olyan résztvevők jelentkezését várják, akik szeretnék a szakmai és a kutatás, fejlesztés, innováció iránt érdeklődő közönség előtt bemutatni találmányukat, innovációjukat, termékeiket, szolgáltatásaikat.

*
*
-
Helmholtz Egyesület

2014. szeptember 29.

2014. szeptember 18-án tartotta a Helmholtz Társaság éves közgyűlését, amelyre minden év szeptemberében kerül sor a Deutsche Telekom székházában, Berlinben. Az idei rendezvény a „Tudásteremtés a digitális világ számára” („Wissen schaffen für die digitale Welt”) mottót kapta. Az esemény központi kérdésköre mindig a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által év elején meghatározott tudományos év témájához kapcsolódik.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Hightech strategie

2014. szeptember 22.

2014. szeptember 3-án a német szövetségi kormány elfogadta az új Hightech - stratégiát. Célja, hogy Németország pozícióját a nemzetközi gazdasági világban erősítse és a tudományos eredményeknek a gyakorlatba való átültetését és piaci termékké válását felgyorsítsa. A program finanszírozására a német kormány már 2014-ben 11 milliárd eurót szán. A kutatás-fejlesztés támogatására fordított további 3 milliárd euróval a „jövőbe való befektetés” pénzügyi kerete biztosítottnak látszik.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
SPECTARIS

2014. szeptember 29.

2014. szeptember 16-án került sor az orvostechnikai és laborfelszerelést gyártó kis-és középvállalatok 5. Gazdasági Napjára a német Külügyminisztériumban. Szervezői a külügyi tárca mellett a SPECTARIS, a német optikai, orvosi és mechatronikai cégeket tömörítő érdekvédelmi szövetség, valamint a Német Egészségügyi Szakértői Csoport (German Healthcare Expert Group) voltak.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*