* NIH
*

2014/16

*

Aktuális hírek, események

*
Pálinkás József

2014. november 05.

Magyarországnak a térség kutatási és innovációs centrumává kell válnia, a kormány tervei szerint a területre fordított összeg rövid időn belül a GDP 1,8 százalékára nő - hangsúlyozta Kurucz Éva kormányszóvivő a Pálinkás Józseffel (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos) közösen tartott sajtótájékoztatón. Pálinkás József leszögezte: Magyarország számára kitörési pontot jelent a kutatás-fejlesztés, a hivatal “kormányzati ciklusokon átívelően” látja majd el a terület irányítását, “koordinációját az uniós és hazai források tekintetében”.

*
*
-
MAV-START lead

2014. november 06.

A MÁV-START Zrt. és a Nemzeti Innovációs Hivatal meghívja Önt közös szervezésű workshopjára. Rendezvényünk célja, hogy olyan hazai vállalkozásokkal vegyük fel a kapcsolatot, amelyek szeretnének és készek részt venni a magyar vasúti járműgyártás újraindításában. A MÁV-START Zrt. saját fejlesztésű és gyártású IC+ prototípusának két kocsija a távolsági közlekedést szolgálva már forgalomba állt. További gyártási folyamatokhoz keresünk magyar beszállítókat, akik révén emelkedhet a hazai beszállítók aránya, valamint további szolgáltatásfejlesztésekkel még komfortosabbá válhatnak az újgenerációs vasúti kocsik.

*
*
-
Pálinkás József kormánybiztos

2014. november 04.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal feladata az lesz, hogy csak olyan kutatásra, fejlesztésre adjon pénzt, amelynek eredményességére ésszerű esély van – mondta Pálinkás János kormánybiztos.
A hirado.hu 2014. november 3-i cikke.

*
*
-
Spaller Endre

2014. október 28.

Ma a piaci hasznosíthatóság szempontjából mérhető leginkább egy kutatás sikere. Ha a rendelkezésre álló támogatásokat nem e szerint költjük el, akkor a tudás nem jelenik meg a gazdaságban munkahely és exportteljesítmény formájában. Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökének írása.
A Figyelő 2014. október 23-i cikke.

*
*
-
Pálinkás József

2014. október 22.

Nemcsak a stratégia alkotásáért, de a források elosztásáért is felelős lesz az új Nemzeti Kuta­tási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – nyilatkozta lapunknak az intézmény létrehozásáért felelős kormánybiztos. Pálinkás József kiemelten támogatná a feltaláló vállalkozói attitűd elterjedését, és reményei szerint a ko­ordinációnak köszönhetően megszűnhetnek a kutatás­fejlesztés és innováció területén ta­pasztalható finanszírozási párhuzamosságok.
Az Innotéka 2014. október 22-i cikke.

*
*
-
Pálinkás József

2014. október 16.

A kormányzat elérte, hogy lazuljanak az EU-s támogatási szabályok: a Strukturális Alapok k+f+i forrásainak legfeljebb 15 százaléka Közép-Magyarországon, illetve Budapesten is felhasználható, amennyiben a fejlesztés igazolhatóan a többi régióban hasznosul – mondja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.
A Figyelő 2014. október 16-i cikke.

*
*
-
Mi a startup?

2014. november 06.

Füzetünk célja, hogy segítse a startup fogalmának alaposabb megértését, melyet ma már itthon is széles körben használunk, ám még mindig sokaknak okoz problémát a szó jelentése. Nyolc pontban, a hazai és nemzetközi startup világ szereplőitől származó idézetek segítségével foglaltuk össze melyek ezeknek a speciális kezdő vállalkozásoknak a legfontosabb ismertetőjegyei.

*
*
-
S3-térkép

2014. november 07.

A Kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Kutatási és Intelligens Szakosodási Stratégiát (S3), amelyet november 16-ig benyújt az Európai Unió Bizottságához. Az elfogadott S3 stratégia előfeltétele a 2014-2020-as időszakra a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható, több mint 700 milliárd forintnyi uniós forrás lehívásának. Ez az összeg csaknem kétszerese a korábbi támogatási ciklusban rendelkezésre álló forrásnak.

*
*
-
BKV

2014. október 16.

A BKV Zrt. versenyeztetési eljárást hirdet meg „Villamos vontatású járművek üzemeltetése során generált fékáram tárolási és korlátlan visszanyerési lehetőségeinek feltárása” K+F témában. A kutatómunka(-ák) alapján készített és bemutatott modell(ek) működőképessége és számítógépes szimuláció bemutatása valamint Megrendelő által létrehozott szakmai zsűri által elfogadásra javasolt (legfeljebb 2 db eltérő tárolási elven működő modell) nyertes pályázat díja 9.000.000 Ft pályázatonként.

*
*
-
Jedlik Ányos Klaszter

2014. október 15.

Az elektromos járművek elterjesztését segítő Jedlik Ányos Terv mielőbbi megvalósítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) felügyelete mellett megalakult a Jedlik Ányos Klaszter. A klaszter tagjai a GreenGo Car Europe Kft., az Evopro Holding Zrt. és az Elektromotive Hungary Kft., elnöke Tarnóy Péter.
Forrás: kormány.hu

*
*
-
ESA

2014. november 04.

A 149. számú Magyar Közlönyben megjelent "A Kormány 1594 /2014. (XI. 3.) határozata Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség között Magyarország csatlakozásáról az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmányhoz és az erre vonatkozó szerződési feltételekről szóló Megállapodás kihirdetéséről" címen az a kormányhatározat, amely alapján a Kormány elhatározta csatlakozásunkat az ESA-hoz.

*
*
-
Jean Claude Juncker

2014. november 03.

A Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság október 1-jén hivatalosan is megkezdte megbízatását, amely 2019. október 31-ig tart. Az Európai Unió új kutatási, tudományos és innovációs biztosa Carlos Moedas. A 44 éves portugál származású mérnök felügyeli a Kutatási és Innovációs Főigazgatóságot (RTD) és felel az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége (ECREA), Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EASME), Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség (INEA) és a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) releváns területei/feladatai iránt.

*
*
-
CERN

2014. október 16.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívást (Market Survey) tett közzé az alábbi témában: „Cabling for experiments at CERN” (MS-4065/EN). A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek.

*
*
-
IMI 2

2014. november 06.

EBOLA+ néven az Ebola járvánnyal kapcsolatos sürgető kutatások támogatására az Innovative Medicines Initiative 2 (IMI 2) pályázati felhívást jelentetett meg. Az Európai Unió és tagállamai idáig több mint egymilliárd Euróval járult hozzá a nyugat-afrikai Ebola krízis kezeléséhez. Az EU elkötelezett abban, hogy megoldást találjon az Ebolára. Az EBOLA+ felhívás e cél további támogatásaként kerül meghirdetésre. Az első felhívás öt témában jelent meg, és ez az első eset, hogy az IMI egykörös pályázatot hirdet meg.

*
*
-
SIS-RRI konferencia

2014. október 22.

2014. november 19-21-én az olaszországi Nemzeti Kutatási Tanács (National Research Council - NRC) az Európai Kutatásokat Népszerűsítő Ügynökséggel (APRE) együttműködésben szervezi meg „a Tudomány, Innováció és Társadalom: a felelős kutatás és innováció elérése” elnevezésű nemzetközi konferenciát. A Konferencia az Auditorium Parco della Musica-ban és a MAXXI- National Museum of XXI Century Arts épületében kerül megrendezésre.

*
*
-
Miskolc Holding Zrt.

2014. október 20.

A Horizont 2020 program Smart Cities and Communities Lighthouse projects című - - SCC-01-2014  jelzésű - pályázati kiírására összesen 20 pályázat érkezett be az Európai Bizottság illetékes hatóságához, a beérkezett pályázatok közül összesen 3 pályázat esetén született pozitív támogatási döntés. Magyarország vonatkozásában a Miskolc Holding Zrt. és további 21 nemzetközi konzorciumi partner együttműködésével készített projekt pályázat könyvelhetett el sikert a múlt héten a támogatótól megérkezett hivatalos tájékoztatást alapján.

*
*
-
EUROSTARS

2014. október 14.

A szeptember 11-én lezárult EUROSTARS-2 második pályázati felhívására Európa-szerte 356 projektterv érkezett. Az 1082 résztvevőt megmozgató kiírás 73%-a a kis- és középvállalkozások világából érkezett, ami 791-t KKV-t jelent. A projektek igényelt összköltségvetése 456 millió euró. A EUROSTARS-2 program tengerentúli nyitásának eredményeképpen tizenhárom projektpályázat került beadásra európai és dél-koreai kutatás-fejlesztési-innovációs együttműködés keretében.

*
*
-
Sustainlogo

2014. október 14.

A SUSTAIN EU-ASEAN project pályázati felhívása az Európa és Délkelet-Ázsia közötti együttműködés erősítésére éghajlatváltozás, erőforrás-hatékonyság és nyersanyag témában. A felhívás célja a meglévő kétoldalú K+F együttműködések támogatása piacképes technológiák vagy ötletek kifejlesztésére. Ennek keretében európai kutatók utazhatnak ASEAN-országokba és viszont. Beadási határidő: 2014. november 14.

*
*
-
H2020_SME_Instrument

2014. október 14.

A műszakilag bizonyítottan megvalósítható, piacképes, európai szintű innovációkat támogató KKV fejlesztési eszköz pályázat 2. fázisának első beadási határidejére 582 pályázat érkezett be. A pályázatok 42%-át konzorciumban adták be, így összesen 785 vállalkozás szerepel a pályázatokban. Az 1. fázishoz hasonlóan a legnépszerűbb az infokommunikációs téma, mely a beadott pályázatok 33%-át teszi ki.

*
*
-

Big data

2014. október 14.

Az Európai Bizottság és az európai adatipar vállalta, hogy egy köz- és a magánszféra közötti partnerség (PPP) keretében 2,5 milliárd eurót fektet be. A cél, hogy erősödjék az adatipar, Európa pedig a globális adatverseny éllovasa legyen. Az óriási méretű adathalmazok (big data) sikeres kezelése a következő előnyökkel járna: az európai cégek akár 30%-os részesedése a globális adatpiacból; 2020-ig 100 000 új, adatokkal kapcsolatos munkahely Európában; 10%-kal alacsonyabb energiafogyasztás, jobb egészségügyi eredmények és termelékenyebb ipari gépek.

*
*
-
Gazdagmami

2014. október 09.

2014. október 2-án az Európai KKV-hét keretében hirdették ki 8. alkalommal az Európai Vállalkozásösztönzési Díj győzteseit Nápolyban. A fődíjat egy magyar projekt, a gazdagmami.hu nyerte, mely a kisgyermekes anyukákat ösztönzi saját vállalkozásuk elindítására, valamint segíti őket vállalkozói készségeik fejlesztésében.

*
*
-
Poppy

2014. október 29.

Az Európai bizottság bemutatta Poppy-t, az első teljesen nyílt forráskódú, 3D-nyomtatott emberformájú robotot. Poppy olyan robot, amelyet bárki képes elkészíteni és programozni. Ez azt jelenti, hogy nem csak tudósok és mérnökök használhatják: a fejlesztői csapat célja, hogy robotjuk az iskolai szakképzés részévé váljon, megadva a diákoknak a kísérletezés lehetőségét.

*
*
-
BMBF

2014. november 06.

2014. október 30-án Berlinben került sor a szövetségi és a tartományi oktatási és kutatási miniszterek 29. ülésére. Megállapodás történt a Felsőoktatási Paktum folytatásáról, az egyetemi kutatásokat támogató „Deutsche Forschungsgemeinschaft” projektjei során a közvetett költségekhez való állami és tartományi hozzájárulás növeléséről, valamint a Kutatási és Innováció Paktum 2020-ig történő megtartásáról. Ennek értelmében ezen szövetségi és tartományi programok megvalósítása a következő támogatási időszakban is biztosítottnak látszik, egy 25, 3 milliárdos pótlólagos pénzügyi keretnek köszönhetően.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Német Limfológiai Társaság

2014. október 29.

2014. október 2-4. között került sor a Német Limfológiai Társaság éves közgyűlésére Halléban. Az eseményen részt vettek a magyar bőrgyógyász és limfológiai szakma (a nyirokérrendszer működésével foglalkozó orvostudományi ág) jeles képviselői is. Az egyik fő szervező az 1995-ben életre hívott Német - Magyar Dermatológiai Társaság volt, mely összefogja a német, a magyar, a Németországban élő magyar gyökerű és a mindkét kultúrkörben mozgó harmadik országbeli kutatókat.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*