* NIH
*

2014/17

*

Aktuális hírek, események

*
Pálinkás József

2014. december 02.

Budapest, 2014. december 2., kedd (MTI) - Mivel a tudomány, főleg a fejlesztés és az innováció iparszerűvé vált, olyan nemzeti programokat kell finanszírozni, amelyeknél világosan látszik, milyen terméket vagy szolgáltatást eredményeznek – hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten a Jedlik Ányos Klaszter (JÁK) által szervezett Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban elnevezésű konferencián.

*
*
-
Horizon 2020

2014. december 08.

A Horizont 2020 kutatás fejlesztési és innovációs keretprogram egyik fő célkitűzése az innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező kis és közepes vállalkozások műszakilag bizonyítottan megvalósítható, piacképes projektjavaslatainak támogatása a piacra viteli szakaszig. Ennek érdekében a keretprogram bevezette a KKV Fejlesztési Eszköz támogatási formát, amely lehetővé teszi a KKV-k önálló megmérettetését európai szinten. Annak érdekében, hogy a KKV Fejlesztési eszköz pályázaton minél több potenciális pályázó KKV sikereket érjen el, a Nemzeti Innovációs Hivatal új képzési programot indít el, amely hatékonyan ötvözi az online e-learning típusú tudásgyarapítást és a személyes mentorálást.

*
*
-
Spaller Endre

2014. november 28.

A Nemzeti Innovációs Hivatal egyik legfontosabb feladatának tartja a startupok támogatását, növekedésükhöz a hazai és külföldi piaci lehetőségek biztosítását. Az elmúlt időszakot értékeli a Hivatal elnöke Spaller Endre.
A Kossuth Rádió 2014. november 27-i adása meghallgatható honlapunkon.

*
*
-
Magyar címer

2014. december 09.

A Magyar Közlöny 2014. december 5.-i 168. számában megjelent a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény, mely a magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység felügyeletének egységesítésére, prioritásainak meghatározására, valamit az erre szánt hazai és uniós források koordinált elosztására 2015. január 1-vel létrehozza a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt (NKFI Hivatal).

*
*
-
Spaller Endre

2014. november 25.

Évente kétmillió dollárral, azaz közel ötszázmillió forinttal támogatja a WIOT Technology Group nevű kínai vállalat az ázsiai országban megjelenő magyar technológiai cégek piacra lépését. Együttműködési megállapodást írt alá a délkínai Kanton tartományhoz tartozó Fosan városában Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke és Kalvin Ma, a WIOT Technology Group elnöke a kínai piacra készülő magyar technológiai cégek támogatásáról. A Napi Gazdaság 2014. 11. 25-i cikke.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. november 24.

Ha partnert keresel ötleted megvalósításához, ha van finanszírozásra érett projekted, ha piacra szeretnél lépni JELENTKEZZ MOST ONLINE ADATBÁZISUNKBA! A Nemzeti Innovációs Hivatal interaktív felületet indít Innovációs Piactér néven, mely szolgáltatással tovább kívánja segíteni a hazai KFI projektek megvalósítását, valamint hazai és nemzetközi piacra jutását.

*
*
-
S3-térkép

2014. december 10.

Magyarország a 2014-2020-ig tartó Európai Uniós költségvetési időszakban kiemelt jelentőséget tulajdonít a KFI ágazat szerepének. A Nemzeti Innovációs Hivatal az érintettek széles körű bevonásával készítette el a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát (S3), amely a több mint 700 Mrd Ft EU által társfinanszírozott támogatás folyósításához szükséges.

*
*
-
SAFEA

2014. december 04.

Az elmúlt egy évben 55 magyar szakember kért és kapott részletesebb tájékoztatást a kínai együttműködés lehetőségekről, ennek során összesen 226 projektet ismerhettek meg. A SAFEA 2014. augusztusa óta 499 új pályázati felhívást tett közzé. A kínai pályázati kiírások folyamatosan jelennek meg, így érdemes rendszeresen visszalátogatni honlapunkra.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. november 19.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szféra szereplőivel való szoros együttműködésre és a különböző hálózatok építésének ösztönzésére. Ezzel összhangban – az idén első alkalommal – a NIH és a Direct Line Kft. egy közös, innovációs workshopot szervezett abból a célból, hogy széles körű eszmecsere, közös gondolkodás alapján megtaláljuk azokat a jó megoldásokat, amelyekkel jobban kiaknázhatjuk a 2014-2020-as időszaknak a terület számára feltárulkozó lehetőségeit.

*
*
-
Magyar címer

2014. november 12.

Jelen felhívás magában foglalja a Tudományos és Technológiai együttműködés keretében, az összes nemzetközi reláció vonatkozásában meghirdetésre kerülő pályázati kiírás általános szabályozását.
Forrás: ktia.kormany.hu

*
*
-
vallon2014

2014. november 12.

A Kétoldalú Tudományos és Technológiai (TéT) Együttműködés Támogatása 2014 tárgyú pályázat pályázati felhívás kiegészítéseként meghirdetésre kerül, a magyar - vallon (belga) TéT együttműködésre vonatkozó pályázati felhívás.
Forrás: ktia.kormany.hu

*
*
-
magyar-francia TéT 2014

2014. november 12.

A Kétoldalú Tudományos és Technológiai (TéT) Együttműködés Támogatása 2014 tárgyú pályázat pályázati felhívás kiegészítéseként meghirdetésre kerül, a magyar-francia TéT együttműködésre vonatkozó pályázati felhívás.
Forrás: ktia.kormany.hu

*
*
-
OECD

2014. november 18.

November 12-én jelent meg az OECD Tudomány, Technológia és Ipar: 2014. évi kilátások (STI Outlook 2014) című kiadványa. Az OECD által kétévente kiadott tanulmány a tudomány, technológia és innováció szakpolitikáiban megfigyelhető fő trendeket vizsgálja az OECD-tagállamokban és a legnagyobb feltörekvő gazdaságokban.

*
*
-
Magyar-Izraeli Tudós Társaság

2014. december 03.

Az izraeli Bar-Ilan Egyetemen megalakult a Magyar-Izraeli Tudós Társaság a két ország tudományos együttműködésének elősegítésére. A tudós társaság célja fórumot teremteni az Izraelben élő erős személyes és szakmai kapcsolatokkal rendelkező tudósoknak, segíteni együttműködésüket a magyar tudósokkal közös kutatások, oktatási programok révén.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

*
*
-
Cyberdefense

2014. november 25.

A kibertámadásoknak való kitettsége ellenére Izrael a világ kibervédelmi szempontból egyik legbiztonságosabb országa. Az Izraelt érő napi több tízezer támadás 99,9 százalékát hatástalanítják, így védve a kritikus infrastruktúrát. A technológiai területre egész nemzeti iparág települt: csupán a startup vállalkozások száma meghaladja a kétszázat. Az iparág sikereihez egy olyan, KIDMA elnevezésű kibervédelmi K+F támogatási program is hozzájárult, amelyben magyar vállalkozások is részt vehetnek. A kb. 20 millió dolláros programot egy 2011-es izraeli kormányhatározat hozta létre azzal a céllal, hogy abból K+F projekteket és kiválósági központok létesítését támogassák.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

*
*
-
EU - Israel Innovation Seminar - The Place of Venture Capital in the Innovation Ecosystem

2014. november 10.

2014. szeptember 15.-én rendezték meg, és novemberre készült el a résztvevői értékelése annak az „EU - Israel Innovation Seminar - The Place of Venture Capital in the Innovation Ecosystem” című szemináriumnak, amelyen innovátorok, befektetők, szakpolitikusok és diplomaták vitatták meg a kockázati tőkeipar helyzetét is kilátásait az EU-ban és Izraelben. Magyar részről Korányi László, a NIH elnökhelyettese, a szeminárium-sorozat ötletgazdája, és Hild Imre befektető előadóként vettek részt.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

*
*
-
leiden

2014. november 27.

Az Európai Kutatóegyetemek Ligája (LERU) és a Leideni Egyetem közös kezdeményezéseként került sor a világ számos vezető kutatóegyetemét tömörítő egyesületek találkozójára Leidenben, Hollandiában. A konferencián aláírt „hefei megállapodást” Prof. Dr. Hans-Jochen Schiewer, a találkozó közgyűlésének képviselője és Denise Feldner, a „German U15” szervezet - mely tizenöt német vezető kutatóegyetemet tömörít - vezetője jelentette be.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Carlos Moedas

2014. december 03.

Carlos Moedas, a nemrégiben hivatalba lépett új Európai Bizottság kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosának első hivatalos útjainak egyike Németországba vezetett. A Leibniz Társaság 20. éves közgyűlésén vett részt, amelyet 2014. november 27-én tartottak a berlini Kommunikációs Múzeumban. Az új biztos ezzel is elismerte Németországnak az európai és a nemzetközi tudományos világban betöltött vezető szerepét.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Aufschwung - Messe

2014. december 09.

2015. március 10-én kerül megrendezésre az „Aufschwung - Messe“ elnevezésű szakkiállítás és vásár Frankfurt am Mainban. A Rajna-Majna vidék startup világának legnagyobb találkozójára közel 2500 fiatal vállalkozót, befektetőt és szakértőt várnak Európa minden részéről.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
industrie4.0

2014. november 25.

2014. november 11-én került sor az első „IT2 Ipari Konferenciára” Münchenben, az „eletronica 2014” szakkiállításhoz kapcsolódóan. A rendezvény központi témája az „Ipar 4.0” (Industrie 4. 0) és ezzel összefüggésben a „dolgok internete” (Internet of Things-IoT) volt. Neves nemzetközi és német cégek képviselői azt elemezték, hogy a digitális világ hogyan alakítja át az ipari termelést és ennek milyen hatása lesz a munkaerőpiacra az elkövetkező években.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Technologie stiftung Berlin

2014. november 19.

A „Technologiestiftung Berlin“ az alkalmazott kutatás támogatására életre hívott alapítvány Berlinben, Németországban. Elkötelezett annak előmozdítása mellett, hogy a főváros sokrétű tudományos világában megszületett új ötletek és projektek a gyakorlatban is megvalósulhassank. Az innovációk ugyanis nagymértékben hozzájárulnak a jövőbeni globális kihívások kezeléséhez és ösztönzőleg hatnak a város társadalmi és gazdasági fejlődésére. Nemrégiben indította útjára keresőszolgáltatását, mely lehetővé teszi a főváros innovatív termékei és szolgáltatatásai közötti böngészést címszavak segítségével.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Német Külügyminisztérium

2014. november 18.

2014. november 13-án szakértői tanácskozást tartottak a limai klímakonferencia politikai kihívásairól és a klímakutatás jelenlegi állásáról a német Külügyminisztériumban. A felszólalók felhívták a figyelmet arra, hogy minden ország – kicsi és nagy, fejlett és fejlődő- összefogására szükség van ahhoz, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcs eredményes legyen és egy jelentős kényszerítő erővel bíró globális megállapodás szülessen, ami elősegíti a hatékony klímavédelmet.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Gábor Dénes

2014. november 17.

2014. november 6-án a Magyar Nagykövetség kezdeményezésére Gábor Dénes halálának 35. évfordulója alkalmából tudományos rendezvényre került sor a berlini Műszaki Egyetem dísztermében. Az előadások keretén belül megemlékeztek a kiváló tudós berlini éveiről, méltatták kutatási eredményeit, valamint társadalmi elkötelezettségét, és felhívták a figyelmet arra, hogy munkássága napjainkban is nagy hatást gyakorol a fizikai vizsgálatokra.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Benefits of Brussels

2014. november 13.

A UK Universities, a German Academic Exchange Service és a Francia Intézet közös szervezésében került megrendezésre Londonban november 4-én a „The Benefits of Brussels: Opportunities and Challenges for European Higher Education” nemzetközi konferencia. magyar külpolitika és felsőoktatás különös megbecsüléseként, a rendezvény előadói közé az újonnan csatlakozott tagországok közül egyedül Magyarország kapott meghívást.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke

*
*
-
innovációs verseny

2014. november 10.

A Német Ipari Szövetség (BDI) és a Deutsche Telekom alapítványa október utolsó napjaiban nyilvánosságra hozott innovációs tanulmánya szerint 35 vizsgált ország versenyében Svájc az idén is megőrizte vezető helyét a világ innovatív nemzeti sorában. A gazdaság és a tudomány, mint innovációs tényező tekintetében az alpesi köztársaság egyértelműen a legjobb minősítést kapta, de a képzés, az állami szerepvállalás és a társadalomnak az innovációhoz való viszonyában sincsenek gyönge pontok. A vizsgálat eredményeit tartalmazó elemzés szerint a 2. helyet az idén is Szingapur foglalja el.
Juhász Imre berlini nagykövetségi tanácsos, vezető külgazdasági szakdiplomata és Pászti-Márkus Eszter belrini TéT attasé cikke.

*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2014. november 18.

A díjat 1831-ben alapította Pavel Nyikolajevics Gyemidov uráli iparmágnás, aki vagyonából évi 20 ezer rubelt áldozott a tudományok művelőinek kitüntetésére. A díjazottak kiválasztását az Orosz Birodalmi Tudományos Akadémiára (az Orosz Tudományos Akadémia jogelődjére) bízta. A díjat a mecénás halála után még 25 évig, egészen 1866-ig odaítélték. A Gyemidov díj idei kitüntetettjei: Nyikolaj Szemjonovics Kardasov asztrofizikus, Oleg Matvejevics Nyefjodov kémikus és Bagrat Iszmenovics Szanduhadze növénynemesítő.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
ROSZNANO

2014. december 10.

2014. december 5-én rendezték meg Moszkvában az oroszországi nanotechnológiai vállalatok harmadik kongresszusát. A Nanotechnológiai Ipari Ágazatközi Egyesülés, valamint a ROSZNANO Konszernhez tartozó Infrastrukturális és Képzési Programok Alapítványának szervezésében, közel 250 küldött részvételével került megrendezésre 2014. december 5-én Moszkvában az Oroszországi Nanotechnológiai Vállalatok 3. Kongresszusa.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Foresight

2014. november 11.

A kutatás-fejlesztés és innováció oroszországi és nemzetközi szakembereinek részvételével technológiai előretekintési konferencia került megrendezésre Moszkvában. foresight jelentőségét az is bizonyítja, hogy stratégiai tervezésről szóló, idén nyáron elfogadott szövetségi törvény a hosszú távú tervezés szerves részének tekinti azt. Az egyetemtől foresight anyagokat nemcsak az államigazgatás rendel, hanem egyre gyakrabban nagy cégek (elsősorban az atomenergetika, a szénhidrogénipar, a repülőgépgyártás és a hajóépítés) is.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Skolkovo

2014. november 18.

A Moszkva melletti Szkolkovói Innovációs Központban 2014. november 13-14-én került megrendezésre az oroszországi technológiai parkok képviselőinek első találkozója. A rendezvényen a házigazdák mellett 50 hazai technológiai park közel 350 képviselője, valamint az ország innovációs infrastruktúrájának fejlesztésében, működtetésében érdekelt és szerepet játszó minisztériumok, cégek munkatársai vettek részt. A találkozó elsődleges célja a technológiai parkok létesítésével, üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatok egymás közötti megosztása volt, de egyes előadók érintettek konkrét fejlesztési témákat és azok eredményeit is.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*