A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele

Cooperation

Egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások kutatásfejlesztési célú együttműködésének ösztönzésére, a hazai kutatóhelyek kapacitásának bővítésére két újabb, összesen 90 milliárd forint keretösszegű pályázat nyílt meg. Budapest és Pest megye, tehát a Közép-Magyarország régió (KMR) kivételével – az egész országból pályázhatóak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásai, melyekből K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések, illetve Stratégiai K+F műhelyek kiválósága címmel jelent meg két újabb pályázat szeptember 30-án.

 

A felfedező kutatásoktól a gyakorlati felhasználásig az innovációs lánc minden fázisát hivatottak ösztönözni azok a pályázati felhívások, amelyeket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint szakpolitikai felelős által előkészített koncepciók alapján kiírtak vagy a közeli jövőben fognak kiírni. A KFI célú pályázati portfólió térképe az NKFI Hivatal honlapján érhető el, ismertetve, hogy az egyes konkrét projektekre mikor, milyen keretösszeggel, mely pályázói közösség számára, milyen forrásból várható az idei évben pályázatok kiírása.

KFI pályázatok ösztönző rendszere
 
Szellemi tulajdon védelem

Két új pályázati felhívásának keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal csaknem 1,7 milliárd forinttal támogatja a nemzetközi együttműködésben megvalósuló innovációt, valamint a találmányok, újítások iparjogvédelmi oltalomszerzését. A most meghirdetett és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) finanszírozott pályázatokon a Közép-magyarországi Régió kutatóhelyei és vállalkozásai is indulhatnak.

 

Új pályázati modellben ösztönzi az innovatív kezdő vállalkozásokat a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A hamarosan meghirdetendő startup pályázati programok célja, hogy a megvalósítás kezdeti szakaszában javítsák a nemzetközi piacon üzletileg hasznosítható terméket, technológiát, szolgáltatást fejlesztő, közelmúltban létrejött vállalkozások növekedési esélyét.

Startup
 
Szakértői regisztráció

Az NKFI Hivatal a versenypályázati támogatási rendszer megújításával minden szakterületen bővíti szakértői adatbázisát, hogy a következő pályázati időszakban várhatóan nagy számban beérkező kutatási, fejlesztési és innovációs célú pályázatok bírálatához, a nyertes projektek szakmai beszámolóinak értékeléséhez és a szakpolitikai vélemények megalapozásához a közjót eredményesen szolgáló értékelési-ellenőrzési rendszert biztosítson.

 

Az értékteremtő hazai kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységet ösztönző felhívások folyamatosan megnyíló pályázati portfóliójából augusztus 25-én megjelent az első három kiírás. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakpolitikai felelősként előkészített koncepciói alapján kiírt felhívások a vállalkozások innovációs tevékenységét, valamint a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítését, továbbá az újító ötletek szellemi tulajdonvédelmének megteremtését célozzák.

KFI pályázatok
 
Horizont 2020

A Horizont 2020 keretprogram innovatív KKV-kat támogató kiírásának első fázisában további néggyel gyarapodott a nyertes magyar pályázók száma, így már összesen 17 magyar vállalkozás nyert el 50.000 eurós támogatást az üzleti tervet is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez. A júniusi határidőre beadott 2029 pályázatból 81 érkezett be Magyarországról.

 

Annak érdekében ajánljuk azt az online felkészítő programot, hogy az EU Horizont 2020 keretprogramjának KKV fejlesztési eszköz (SME Instrument) pályázatán minél több hazai kis- és középvállalkozás sikerrel induljon. A pályázat folyamatos beadású, így a részvevők a megszerzett tudást hasznosítva nyújthatják be projektjavaslatukat akár már a következő pályázati határidőre (2015. november 25.). A résztvevők a felmerült kérdéseikkel a pályázat nemzeti kapcsolattartójához (NCP) fordulhatnak.

Online képzés
 
Nemzeti Kapcsolattartó Pontok

Az EU kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramjához szorosan kapcsolódva működik a Nemzeti Kapcsolattartók (National Contact Points – NCP) hazai hálózata, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal koordinál. A Horizont 2020 egyes alprogramjai mentén szakosodott NCP-k fő profilja, hogy a saját területükön felhalmozott információk és kapcsolatok kiaknázásával közreműködjenek a pályázatok körül felmerülő számtalan kérdés megválaszolásában. Mindenkinek elérhető szolgáltatásaival az NCP-hálózat hozzájárulhat ahhoz, hogy a potenciális pályázók (kutatóintézetek, egyetemek, vállalatok, non-profit intézmények, egyéni kutatók) pályázati eredményessége hatékonyabb legyen.

 
Kiadó:                A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                          1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                          Tel: (06 1) 795 4940
                          E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.