A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele

2015/2

Prototípus

A GINOP új felhívása a kutatási eredmények piaci hasznosulását ösztönzi azáltal, hogy a fejlesztések két, piaci alapon nehezen finanszírozható fázisára koncentrál: a KKV-k házon belüli prototípusfejlesztésére és az ezek eredményeként létrejövő innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások forgalomba hozatalára. A pályázati koncepció kutatásfejlesztési és innovációs szempontú tervezését az NKFI Hivatal végezte.

 

Bokszring állt a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában november 26-án este: a Get in the Ring startup világverseny hazai döntőjén páronként mérkőzött meg egymással nyolc vállalkozási ötlet ezen a küzdőtéren. „Bízom benne, hogy az itt jelenlévőket hamarosan a nagy Startup Generáció tagjaiként emlegetjük majd, amihez a szurkolók intenzív támogatása is hozzájárul. A közösség ugyanis a hatékony startup ökoszisztéma motorja” – mondta köszöntőjében Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke.

Get in the Ring
 
Horizont 2020

Az NKFI Hivatal számos eszközzel segíti a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását. Az EU Horizont 2020 programjának KKV fejlesztési eszköz pályázatán indulókat ösztönzik a Hivatal által szervezett szakmai konzultációk és H2020 témanapok, valamint az NKFI Alap új, 60 millió forintos keretösszegű felhívása is. Ez utóbbi a KKV fejlesztési eszköz pályázat 2. fázisán történő indulást könnyíti meg azon cégek számára, amelyek az 1. fázison beadott korábbi pályázatukra megfelelő nemzetközi értékelést kaptak, de forráshiány miatt mégsem jutottak támogatáshoz

 

Elsősorban a kutatói szakembercserét és a kapcsolatépítést támogatja a kétoldalú TéT-együttműködési megállapodásokhoz kötődő pályázati felhívás, amely 2015-2016 során az NKFI Alap terhére összesen mintegy 20 relációban 700 millió forintot biztosít erre a célra. A keretpályázathoz kapcsolódva az egyes relációkra vonatkozó részletes szabályokat külön felhívás-kiegészítések tartalmazzák, amelyek mindig akkor jelennek meg, amikor a pályázatok benyújtása az adott relációban lehetővé válik.
Jelenleg az alábbi relációk pályázhatók: Ausztria, Törökország, Argentína, Montenegró, Franciaország.

World map
 
Közös finanszírozású nemzetközi együttműködésekben való részvétel

A közös finanszírozású nemzetközi együttműködésekben (AAL, ECSEL, EUROSTARS) való részvételhez biztosít hazai forrást a felhívás, melyre november 25-től nyújthatóak be a pályázatok. A „Közös EU-s kezdeményezésekbe való bekapcsolódás támogatása” (NEMZ_15) című pályázati programra az NKFI Alapból elkülönített források összege és a felhívás egyéb feltételei változatlanok.

 

A kutatás-fejlesztés támogatására most pénz van elég, ötletekből és emberből viszont hiány van. Elkerülhetetlen az kutatói-akadémiai, fejlesztői- egyetemi szférában dolgozók bérének emelése, világos és átlátható rendszert kell létrehozni a kiemelkedő kutatók támogatására, mert ebben a szférában nagy a nemzetközi mobilitás. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kutatók
 
Smart Hungary

November első hetében Budapestre látogattak a világ vezető tudományos műhelyeinek képviselői, Nobel-díjas kutatók, valamint a tudománypolitikáért és tudományfinanszírozásért felelős döntéshozók, akik a tudomány társadalmi felelősségének kérdéseire keresnek válaszokat. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitikát és a kutatásfinanszírozást koordináló kormányzati intézmény a nemzetközi konferencia társszervezőjeként november 6-án a Várkert Bazárban mintegy 500 résztvevő előtt villantott fel sikertörténeteket a magyar innováció fejlődéséből.

 

Az Európai Bizottság közzé tette a Horizont 2020 program 2016-2017. évi munkatervét, amelyből az első felhívások már most pályázhatók. A program égisze alatt nyújtott KFI finanszírozás zöme közvetlen pályázatok útján érhető el, több mint 600 témában. Az NKFI Hivatal információs témanapokkal és nyilvános konzultációkkal ösztönzi a hazai szereplők minél nagyobb arányú részvételét a pályázatokon. Négy hét alatt összesen 15 rendezvényen juthatnak olyan információkhoz a leendő pályázók a Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat tagjain keresztül, amelyek elengedhetetlenek az európai versenyben megméretendő projektjavaslatok sikeréhez.

NKFI Hivatal H2020 info naptára
 
Pálinkás József

A sikeres kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet a hazai gazdasági versenyképességet növelő pályázati konstrukciókkal ösztönzi az NKFI Hivatal – nyilatkozta Pálinkás József, a hivatal elnöke az MTI-nek. A versenypályázati rendszer kialakítása során a felfedező kutatások, a célzott kutatások, valamint az innovatív vállalkozások esetén egyaránt a kutatás-fejlesztési és innovációs szempontú célszerűséget helyezi előtérbe a hivatal, annak érdekében, hogy a folyamatosan megnyíló kutatás-fejlesztési célú források valóban a versenyképességet erősítő eredményekben hasznosuljanak, és ne keveredjenek össze az általános gazdaságfejlesztési célú pályázatokkal, amelyekre más forrásokból ugyancsak sokféle lehetőség van.

 

A tudomány, technológia és innováció területén tíz év után rendezett ismét miniszteri találkozót az OECD a koreai Daejeonban. Magyarországot Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke képviselte, az ő javaslatára döntöttek a tanácskozás résztvevői arról, hogy terv készül a közpénzből finanszírozott tudományos publikációk ingyenes hozzáférhetőségéről. A zárónapon elfogadott memorandum a fenntartható és inkluzív növekedés elősegítése érdekében határozza meg a közös jövő szempontjából legfontosabb területek összehangolt politikáját a következő öt évre.

OECD-Daejeon
 
K+F és Innováció a 21. századi Európában – konferencia és kiállítás

Az NKFI Hivatal a szakmai főtámogatója annak az országos konferenciának, amelyet a K+F és Innováció a 21. századi Európában címmel rendez meg a Piac & Profit és a BKIK. A szervezők a hagyományteremtő rendezvényre az e témáért felelős kormányzati szervezeteket, intézményeket, a K+F-ben, innovációban érdekelt üzleti szereplőket hívják össze, külön megszólítva a startupokat, innovátorokat, feltalálókat, befektetőket és az e célra rendelkezésre álló támogatások, források, pályázatok témagazdáit, hogy információkkal, tanácsokkal segítsék egymást.

 

Az Európai Kutatási Térség (European Research Area, ERA) célkitűzéseinek megvalósítása érdekében az NKFI Hivatal német társszervezete ösztöndíjpályázatot hirdetett a 2004-ben csatlakozott tagországok (EU13) számára a tudománymenedzsment területén. A program célja, hogy a kutatóintézetek, kutatásfinanszírozó szervezetek és felsőoktatási intézmények kulcsszereplőit szakértői szinten segítse kutatási és tudománymenedzsment ismeretek átadásával és tapasztalatcserével, valamint elősegítse a hasonló német szervezetekkel történő hálózatépítést és nemzetközi együttműködést.

ERA
 
Kiadó:                A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                          1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                          Tel: (06 1) 795 4940
                          E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.