A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele

2016/1

Startup hirlevél

Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztését ösztönzi az inkubátorok megerősítése révén. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

 

A sikeres piacorientált fejlesztésekre törekvő vállalatok és a kiváló kutatási potenciállal rendelkező felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés ösztönzése céljából a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázati koncepció megvalósítását kezdeményezte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok (GINOP-2.3.4) felhívása keretében.

Cooperation
 
Innovációs voucher

A GINOP 2.1.4-15 számú pályázati felhívás a mikro-, kis- és középvállalkozásokat innovációs tevékenységét ösztönzi, mivel a pályázat keretében elnyerhető finanszírozás révén a saját kutatásfejlesztési kapacitással nem rendelkező szereplőknek is lehetőségük nyílik rá, hogy innovatív termékük, eljárásuk vagy szolgáltatásuk kifejlesztése érdekében közvetlenül vegyenek igénybe ilyen szolgáltatást egyetemektől, kutatóhelyektől vagy más minősített szolgáltatóktól.

 

Elsősorban a kutatói szakembercserét és a kapcsolatépítést támogatja a kétoldalú TéT-együttműködési megállapodásokhoz kötődő pályázati felhívás, amely 2015-2016 során az NKFI Alap terhére összesen mintegy 20 relációban 700 millió forintot biztosít erre a célra. A keretpályázathoz kapcsolódva az egyes relációkra vonatkozó részletes szabályokat külön felhívás-kiegészítések tartalmazzák, amelyek mindig akkor jelennek meg, amikor a pályázatok benyújtása az adott relációban lehetővé válik.
Jelenleg az alábbi relációk pályázhatók: Kína, India.

World map
 
EUREKA

A felhívás magyar intézmények részvételét támogatja a nemzetközi együttműködésben megvalósuló EUREKA projektekben, a részvételhez szükséges hazai forrás biztosításával. A pályázatok benyújtása a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2016. április 6-ig lehetséges. A benyújtandó pályázatok előfeltétele, hogy a 2016. január 6-ig benyújtott pályázat 2016. 03. 15-ig, a 2016. április 6-ig benyújtott pályázat legkésőbb 2016. június 30-ig EUREKA minősítést szerezzen.

 

Közép-Kelet Európából Magyarország évek óta az egyik legsikeresebb szereplő az Európai Kutatási Tanács (ERC), kiemelkedő kutatásokat támogató pályázatain. Forráshiány miatt azonban az előzetes bírálaton kiválóra értékelt magyar projektek többsége nem jut támogatáshoz. Az NKFI Hivatal 2015-ben indított pályázata áthidaló finanszírozást biztosít ezeknek a nemzetközileg elismert és az ERC pályázaton is legjobbak közé sorolt felfedező kutatási programoknak, hogy a kutatók ne kényszerüljenek megszakítani vagy külföldön folytatni tudományos munkájukat, hanem magyar fogadóintézményben, kiszámítható körülmények között készülhessenek fel egy újabb ERC-pályázat benyújtására.

ERC lead hírlevél
 
Pálinkás József

Magyarországon nincsenek sokan, akik a saját pénzüket kockáztatnák, de a közpénzből sem szabad indokolatlanul bátornak lenni – indokolja Pálinkás József, miért kell az államnak az adófizetők pénzéből startupokat támogatni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal egy éve hivatalba lépett elnökével a Heti Válasz újságírója beszélgetett. Az interjú honlapunkon is olvasható.

 

Ülést tartott az NKFI Hivatal elnökének munkáját stratégiai javaslatokkal támogató Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület. A megbeszéléshez csatlakoztak a kutatási pályázatokat értékelő szakterületi kollégiumok elnökei, az innovációs pályázatokkal kapcsolatos döntéshozatalban kulcsszerepet játszó Innovációs Testület tagjai, valamint a legnagyobb egyetemek és kutatóintézetek vezetői is.

Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület
 
Piac & Profit K+F, Innováció a 21. századi Európában

Célorientáltság és piaci beágyazottság nélkül nem lesz sikeres, hosszú távú eredményeket produkáló innováció. A versenyképesség érdekében át kell programozni a fejünkben az innovációról élő képet, a hatékonyságnak és kockázatvállalásnak is helyet kell szorítani – mondta Friedler Ferenc, az NKFI Hivatal általános és innovációs elnökhelyettese a Piac & Profit K+F, Innováció a 21. századi Európában című konferenciáján.

 

A január 27-i rendezvényen az uniós kutatási és innovációs keretprogram (Horizont 2020) kiírásainak és projektjeinek aktuális jogi és pénzügyi szabályait, valamint az elektronikus pályázói felület működését ismertetik az NKFI Hivatal szakértői.

Jogi és pénzügyi konzultáció
 
Kiadó:                A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                          1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                          Tel: (06 1) 795 4940
                          E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.