A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele

2016/2

Témapályázatok

Az NKFI Hivatal február 15-én megjelent felhívásában a korábbi évekhez képest jelentősen megnövelt, 7 milliárd forintos keretösszegben lehet pályázni kutatói kezdeményezésű felfedező kutatási programok megvalósítására. A forrás hatékonyabb felhasználása érdekében 2016-ban több újítás is szerepel az alapkutatásokat ösztönző versenypályázati felhívásban.

 

Koncepciózusabb kutatásfejlesztési projekttervekre, felelősebb intézményfejlesztési döntésekre, és megalapozottabb költségvetési tervekre van szükség. Pálinkás József, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a szakpolitikai véleménykérésre benyújtott kutatásfejlesztési és innovációs projekttervek értékelésének első tapasztalatairól.

Pálinkás József
 
ESS

Az NKFI Hivatal közreműködésével valódi áttörést sikerült elérniük a magyar partnereknek a nemzetközi tudományos-kutatási infrastruktúrákba való hazai bekapcsolódás új modelljében: a Svédországban épülő Európai Neutronkutató Központ 1,6 millió eurós éves tagdíjának több mint kétharmada olyan hazai beszállítókhoz kerül vissza, akik versenyképes kutatásfejlesztési szolgáltatást tudnak a fejlesztéshez nyújtani.

 

Felívás jelent meg a magyar-izraeli együttműködésben folyó ipari kutatás-fejlesztési együttműködések támogatására, valamint az NKFI Hivatal részvételével megjelentek az ERA-NET program pályázatai.

Innovációs voucher
 
PrePeerReview

A finanszírozás rendszerének megújítását elismeri, de a kutatóintézetek, az egyetemek és a vállalkozások közötti szorosabb együttműködést szorgalmazza a hazai KFI rendszer átvilágítása során készült előzetes szakértői jelentés, amelynek következtetéseit az NKFI Hivatal szervezésében vitatták meg a kormányzat, az egyetemek és kutatóintézetek, illetve innovatív vállalkozások képviselői.

 

José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság korábbi elnökének tudományos főtanácsadója szerint Magyarországnak változtatnia kell a tudomány finanszírozási modelljén ahhoz, hogy nemzetközileg is versenyképes legyen. A skót kutató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzetközi tanácsadó testületének tagjaként járt Budapesten. Interjú Ann Gloverrel a Figyelőben.

Anne Glover
 
FP7mérleg

2013-ban ért véget az 55 milliárd eurós költségvetésű FP7 kutatási és technológiafejlesztési keretprogram. Ennek utóértékelésével az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága nemzetközi szakértői csoportot bízott meg, amely az eredmények és hatások bemutatásán túl javaslatokat tett a programok jövőbeni eredményességét javító teendőkre. A lezárult keretprogram forrásainak aránytalan elosztása nem az új tagállamok elleni elfogultság jele – szerepel a testület jelentésében.

 

A kutatás-fejlesztési kis- és középvállalkozások európai versenyképességét erősítő EUREKA program ICT és telekommunikációs ágazati iparvezérelt klasztere, a Celtic-Plus újabb pályázati beadási fordulót hirdet. A pályázatok témája az ágazaton belül szabadon választott, de fő szempontként a piacközeli és gyors hasznosulással kecsegtető projektek állnak a klaszter fókuszában.

Celtic-plus
 
Experts

A szakértői csoport feladata a Horizont 2020 illetve a korábbi hasonló keretprogramok (FP5-től kezdve) gazdasági, társadalmi és környezeti hatásainak azonosítására és értékelésére irányuló módszertan kidolgozása és gyakorlati átültetése.

 

Az EU tagállamok részvételével közösen finanszírozott, az idősek életvitelét infokommunikációs megoldásokkal segítő „Aktív és önálló életvitel” (Active and Assisted Living, AAL) program 2016-os felhívásának témája: Demenciával élők életminőségének javítása. A potenciális pályázók március 8-án Brüsszelben tájékozódhatnak a pályázati felhívás részleteiről, az információs napon a résztvevők konzorciumi partnereket is találhatnak.

AAL call Information Day 2016
 
Kiadó:                A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                          1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                          Tel: (06 1) 795 4940
                          E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.