A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele

2016/3

Pályázati felhívások 2015-2016

Az NKFI Hivatal 2015-ben egységes versenypályázati rendszert alakított ki a K+F+I célú uniós fejlesztési források és a hazai Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) forrásainak koordinált, célszerű és értékteremtő felhasználására. A 2016-ban továbbfejlesztett portfólió összehangolt felhívásai a tudományos kutatásokat, a vállalati fejlesztéseket és az innovatív ötletek megvalósítását egyaránt ösztönzik. Az NKFI Alap idei, mintegy 80 milliárd forintos keretéből megvalósuló 2016. évi Programstratégiáról a Kormány már döntött. Az NKFI Hivatal javaslatot tett a GINOP és VEKOP felhívások 2016. évi keretösszegeire is, a javasolt keretösszegekről az Éves Fejlesztési Keret elfogadásakor dönt a Kormány.

 

A most megjelent, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott posztdoktori felhívás (PD_16) a már doktori fokozattal rendelkező negyven év alatti kutatók támogatásával járul hozzá a tudományos kiválósági műhelyek erősödéséhez Magyarországon.

kutató
 
Startup hirlevél

Az NKFI Hivatal az Innovációs ökoszisztéma – GINOP-2.1.5-15 pályázati felhívás határidő-módosításához igazodóan meghosszabbítja a KFI szempontú szakpolitikai véleménykérés határidejét: a pályázathoz szükséges szakpolitikai véleménykérés március 21. helyett április 25-ig nyújtható be a Hivatalhoz. A pályázat iránt megnyilvánuló nagy érdeklődés nyomán az NKFI Hivatal közzéteszi a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat a felhívással kapcsolatos tájékozódást segítendő.

 

A pályázati felhívás szerint a már több éve eredményeket felmutató, stabil ipari és egyetemi partnerségre épülő pályázati konzorciumok számíthatnak támogatásra, amelyekből országszerte négy-hat Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kialakítása várható - hangsúlyozta a már megnyílt 25 milliárdos FIEK-pályázat kapcsán a Portfolio.hu-nak küldött válaszaiban a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

FIEK
 
think.BDPST

A régió átfogó innovációs fóruma lett a think.BDPST konferencia, amelyen a gazdasági élet, a kormányzat és tudomány képviselői vitatták meg a visegrádi régió fejlesztéspolitikájának legfontosabb kitörési pontjait, a gazdaságfejlesztés, a kutatásfinanszírozás, az innovációpolitika együttműködési lehetőségeit.

 

Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási-Innovációs Főigazgatóságának vezetője és Dr. Pálinkás József az NKFI Hivatal elnöke Dr. Szabó Gáborral a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorával és kutatókkal tanácskozott a városban futó tudományos programokról és fejlesztési tervekről.

Robert-Jan Smits szegeden
 
peer-review

Magyarország KFI rendszerének átfogó elemzése és lehetőségei feltérképezésének újabb állomásaként független nemzetközi szakértői csoport érkezett Budapestre 2016. február 24-26. között. A háromnapos országlátogatás (peer review) során a szakértők találkoztak a kormányzati intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, a felsőoktatási és a vállalkozói szféra képviselőivel. A csoport tagjai az első kézből kapott információk elemzése és az áprilisban megszervezésre kerülő újabb országlátogatást követően 2016 közepére készítik el részletes jelentésüket.

 

Az új honlap a tényeken alapuló szakpolitikai döntéshozatalt támogatja az Európában, a kutatási és innovációs szakpolitikákkal kapcsolatos adatokat és elemzéseket közzétéve. A honlapon szakpolitikai dokumentumok, adatok, jelentések, elemzések és a fő statisztikai mutatók vizuális megjelenítése érhető el országok szerinti bontásban.

EU
 
European Commission

A Kutatási és Innovációs Főigazgatóság pályázati felhívást tett közzé, amelynek célja, hogy a nyílt tudomány témakörével foglalkozó szakpolitika fejlesztését és végrehajtását elősegítő, magas szintű tanácsadó csoport tagjait megválasszák. A jelentkezéseket 2016. március 22-ig várják.

 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                          1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                          Tel: (06 1) 795 4940
                          E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.