2016/4

Cooperation

A felhívás célja olyan stratégiai jelentőségű, Magyarország versenyképességét növelő kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatása, amelyek felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei, valamint hazai vállalkozások együttműködésében hoznak létre jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes terméket, szolgáltatást, technológiát a három alprogramban megjelölt területek valamelyikén.

 

A hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés ösztönzésére kiírt pályázat első fordulójában támogató szakpolitikai véleményt kapott 29 projekt számára az Irányító Hatóság és az NKFI Hivatal április 13-án információs napot rendezett, hogy a pályázók kérdéseikről még az április 25-i beadási határidő előtt konzultálhassanak a szakértőkkel.

FIEK
 
kutatói témapályázatok

Az elmúlt évhez képest 18%-kal, 2014-hez képest pedig 29%-kal érkezett több pályázat idén az ígéretes kutatói kezdeményezésű alapkutatási projektek megvalósulását ösztönző K_16 felhívásra. A tavalyihoz képest jelentősen, 7 milliárd forintra bővült keretösszegű pályázatra március 17-ig lehetett benyújtani tematikus prioritások nélkül, bármilyen tudományterületen végezhető konkrét kutatások projektjavaslatait.

 

2016-ban összesen mintegy 3,3 milliárd forintot tesz ki az NKFI Hivatal és Alap költségvetésében a kutatásfejlesztési és innovációs célú nemzetközi szakmai szervezeti tagsági díjak és a kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférés költsége. Az NKFI Hivatal honlapján megjelent összefoglaló táblázat áttekintést nyújt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által finanszírozott nemzetközi tagdíjakról és a tagságból származó közhaszonról.

nemzetközi tagdíjak
 
Pálinkás József

Az NKFI Hivatal támogatásával megvalósuló egyetemi inkubációs programsorozat keretében elsőként március 16-án Győrben, majd április 13-án Kecskeméten rendezett innovációs műhelyt és ötletversenyt a Startup Campus. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke mindkét helyszínen köszöntötte a rendezvények résztvevőit és előadásban ismertette a „nagy startup-generáció” növekedését ösztönző pályázati konstrukciókat.

 

Hollandia legjelentősebb inkubációs központjában is látogatást tett Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, aki 2016. március 21-22-én a közfinanszírozású tudományos eredmények nyílt hozzáférése tárgyában rendezett Open Access konferencián vett részt Hágában. A nemrég megnyílt Innovációs ökoszisztéma pályázat NKFI Hivatal által kidolgozott új konstrukciója azt célozza, hogy Magyarországon is hasonlóan eredményes startup-közösségek jöjjenek létre.

YesDelft hirlevél
 
EUREKA

A 2016. április 26-29. között Stockholmban tartandó EUREKA Innovációs Hét kiemelt témája: Intelligens városok, fenntartható, vonzó, élhető közösségek.

 

Carlos Moedas, az Európai Bizottság kutatási, tudományos és innovációs biztosa fontos szerepet szán a leendő Európai Innovációs Tanácsnak (EIC) az áttörést jelentő és egyben piacteremtő innováció előmozdításában. A Bizottság ezért nyilvános konzultációt indít, melynek során 2016. április 29-ig várja a vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek, nemzeti és regionális hatóságok, valamint az érdekképviseleti szervek véleményét és ötleteit az új szerv létrehozásával kapcsolatban.

Carlos Moedas
 
Innovation Prize 2016

A Universal Biotech vállalat 8. alkalommal hirdette meg pályázatát az Innovációs Díj elnyerésére. A pályázat célja olyan fiatal innovatív start-upok (<8 év) és akadémiai kutatóintézetek támogatása, amelyek innovatív projekte(ke)t valósítanak meg az élettudomány (biotechnológia, orvosi technológia, egészségügyi informatika) területén.

 

Az ICGEB (Nemzetközi Génsebészeti és Biotechnológiai Központ) pályázatot hirdet magas színvonalú tudományos kutatások támogatására a következő témákban: élettudományok területen folyó alapkutatások, egészségügy, ipari és mezőgazdasági biotechnológia, bioenergia.

ICGEB
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.