2016/7

FIEK

A sikeres, piacorientált fejlesztésekre törekvő vállalatok és a kiváló kutatási potenciállal rendelkező felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés ösztönzése céljából az NKFI Hivatal 8 milliárdos keretösszegű pályázatot hirdetett az NKFI Alapból. Így a Közép-Magyarországi régió számára hazai forrással is kiegészül a 2015 decemberében megnyílt hasonló GINOP-felhívás, amely a központi régión kívül fordít ugyanerre a célra 25 milliárd forintot.

 

Szeptember 10-e a következő benyújtási határidő az EU_KP_16 felhívásra, amelyet az NKFI Hivatal azért hirdetett, hogy a hazai pályázók nemzetközi hálózatépítő és forrásbevonási kapacitásának erősítésével ösztönözze és segítse részvételüket a Horizont 2020 keretprogramban, valamint egyéb kutatás-fejlesztési közös programokban, regionális együttműködésekben. Erre a célra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból összesen 230 millió forint áll rendelkezésre, amely folyamatosan pályázható.

kozorcium
 
statisztikai adatok

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak a hazai kutatás, fejlesztés és innováció növekedési pályára állítását ösztönző tevékenysége hosszú távon hozzájárulhat azon kedvező trendek erősítéséhez és a kedvezőtlen irányok megfordításához, amelyek a Központi Statisztikai Hivatal 2015-re vonatkozó frissen közzétett előzetes adataiból kirajzolódnak. A GDP arányos K+F ráfordítás a tavalyi évhez képest kis mértékben, 1,39%-ra emelkedett. A vállalati KFI ráfordítás évek óta tartó emelkedése mellett, 2014-hez képest az állami költségvetés K+F ráfordításai is nőttek.

 

Közel hétmilliárd forintos járműipari fejlesztést fejezett be a Bosch Budapesten. Az ERNYO_13-1-2013-0007 azonosítójú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap kétmilliárd forinttal támogatta: a 2013-ban indított, egész pontosan 6.842.006.427 Ft összértékű beruházás során az utasbiztonságot és energiahatékonyságot növelő technológiákat fejlesztettek ki.

Bosch
 
Pálinkás József

Partnerséget kért Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az innovatív vállalkozások és az inkubátorok képviselőitől a Digital Factory 2016. június 20-i fórumán. A kölcsönös bizalmon alapuló partnerség záloga, hogy az inkubátorok és a finanszírozó egyaránt a hosszú távú építkezésre törekedjenek. Valódi ökoszisztéma-építőkre számítunk, akik az ezzel járó felelősséget is vállalják, és nem azokra, akik csupán a forrásfelhasználásra törekszenek – hangsúlyozta Pálinkás József az inkubátorok létrehozását ösztönző pályázati felhívásban megfogalmazott elvárásokról.

 

Új szemléletmód jellemzi a kétoldalú tudományos és technológiai kapcsolatok alakítását, amelynek hiteles tolmácsolásában jelentős szerep jut a magyar külképviseleteken dolgozó szakdiplomatáknak – hangsúlyozta Pálinkás József a Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint az NKFI Hivatal által 2016. július 12-én rendezett Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencián. Az eseményen a hazai KFI szektor kulcsszereplői a nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs kapcsolatok erősítésének lehetőségeiről konzultáltak a magyar külképviseleteken dolgozó TéT-attasékkal.

Pálinkás József
 
Eredmények

Hogyan sokasodik egy jó támogatói döntéstől a siker? A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott, sokat ígérő pályázatoktól a kutatói, fejlesztői közösség és a társadalom méltán várja el a kitűzött célok megvalósítását. Meggyőző teljesítményekről, előremutató kutatási sikerekről, új fejlesztési irányok termékeiről, az innováció hajtóerejének közvetett és közvetlen társadalmi hasznáról számol be honlapunk folyamatosan bővülő új rovata a megvalósult projektek kiemelt közfigyelemre érdemes eredménybemutatójával.

 

Új pályázati felhívás jelent meg a magyar-kínai együttműködésben folyó ipari kutatás-fejlesztési projektek támogatására, az NKFI Hivatal és a Kínai Népköztársaság Tudományos és Technológiai Minisztériuma (Ministry of Science and Technology, MOST) közötti nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködési program keretében. Az NKFI Hivatal távlati célja, hogy a kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) kapcsolatokat projektalapú együttműködéssel töltse meg, az alapkutatásoktól a piacorientált fejlesztésekig. Az indiai illetve izraeli közös kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatására kiírt hasonló, már lezárult pályázatok után az NKFI Alapból 200 milliós keretösszeget fordít a kínai partnerekkel megvalósítandó közös projektekre.

Kína
 
nemzetközi tagdíjak

Elsősorban a kutatói szakembercserét és a kapcsolatépítést támogatja a kétoldalú TéT-együttműködési megállapodásokhoz kötődő pályázati felhívás, amely 2015-2016 során az NKFI Alap terhére összesen mintegy 20 relációban 700 millió forintot biztosít erre a célra. A keretpályázathoz kapcsolódva az egyes relációkra vonatkozó részletes szabályokat külön felhívás-kiegészítések tartalmazzák, amelyek mindig akkor jelennek meg, amikor a pályázatok benyújtása az adott relációban lehetővé válik. Júniusban az alábbi relációk nyíltak meg a pályázók előtt: Horvátország, Szlovénia, Portugália, Szerbia, Marokkó, Franciaország.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös pályázatot hirdet tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata poszt betöltésére a következő állomáshelyeken: Moszkva, Új-Delhi, Szöul.

World map
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.