2016/8

VEKOP

Megjelent a stratégiai jelentőségű hazai kutatóhelyek K+F kapacitásának erősítésére kiírt VEKOP-felhívás, amelyre az NKFI Hivatal megnyitotta a KFI szakpolitikai véleményezés elektronikus felületét. A nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő kutatási központok önállóan vagy együttműködésben végzett programjainak és kapcsolódó infrastruktúrafejlesztéseinek támogatását célzó forrásra ezúttal a Közép-Magyarország régió intézményei pályázhatnak.

 

A „Kutatási infrastruktúra fejlesztése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” (VEKOP-2.3.3-15) című felhívás következő fordulójának értékelési határnapja és benyújtási határideje az Irányító Hatóságnál 2016. október 10., így a projektjavaslatokhoz 2016. szeptember 15-ig újra kérhető KFI szakpolitikai vélemény az NKFI Hivatal elektronikus felületén.

VEKOP
 
Szakpolitikai vélemény

Negyvennégyből nyolc projektjavaslat kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól támogató KFI szakpolitikai véleményt az „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) című, 5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat benyújtásához. A többszintű szakértői bírálati rendszerben értékelt projektjavaslatokkal többek között győri, szegedi, debreceni, miskolci és pécsi inkubátorok létrehozására pályázhatnak egyenként legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatásra a felelős Irányító Hatósághoz.

 

A fiatal kutatók és a kkv-k helyzetbe hozásának teendőit vitatták meg az uniós tagállamok kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős miniszterei Pozsonyban, az EU Versenyképességi Tanácsának 2016. július 19-i ülésén. Magyarország álláspontját kifejtve Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke is felszólalt.

Szlovák EU elnökség logója
 
Eredményhirdetés

A „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című felhívás célja a hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés ösztönzése, üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények elérése érdekében. 23 pályázati program valósulhat meg az innovatív vállalkozások és kutatóhelyek közötti együttműködések keretében.

 

A „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című felhívás a stratégiai jelentőségű hazai kutatóhelyek K+F kapacitásának erősítését célozza, 2016-ban 65 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázatok elbírálásáért és a döntéshozatalért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján most közzétett döntés keretében 22 pályázati program indulhat, melyek esetében a megítélt támogatás összértéke mintegy 28,7 milliárd forint.

Eredményhirdetés
 
Eredményhirdetés

A K_16 felhívásra 2016. március 17-ig lehetett benyújtani ígéretes alapkutatási programok megvalósítására vonatkozó pályázatokat. A 7 milliárdos keretösszegre beérkezett projektjavaslatok összesített támogatási igénye csaknem 34 milliárd forint volt, ami az elmúlt évhez képest 42%-os, 2014-hez viszonyítva pedig 62%-os emelkedést jelent. Az NKFI Alap forrásaiból idén a pályázók ötöde, 219 projekt kaphatott támogatást.

 

A PD_16 pályázati felhívás 1,8 milliárd Ft-os keretösszege az elmúlt évihez viszonyítva 15%-kal növekedett, amire 2016. április 18-ig lehetett benyújtani bármilyen tudományterületen végezhető konkrét kutatások projektjavaslatait, tematikus prioritások nélkül. 380 pályázat érkezett, összesen több mint 6,7 milliárdos forrásigénnyel, közülük 118 kutatási projekt kaphatott idén támogatást.

Eredményhirdetés
 
közös kezdeményezések

Új értékelési határnappal egészült ki a közös finanszírozású európai programokban és kezdeményezésekben való részvételt támogató felhívás szövege. A NEMZ_15 pályázati felhívás módosított dokumetuma letölthető a pályázatot ismertető oldalról, a pályázati csomag részeként. Kérjük a pályázókat, hogy a jelenleg érvényes dokumentumot használják, illetve ha a pályázati felhívás szövegét korábban már letöltötték, azt a megadott helyről frissítsék.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös pályázatot hirdet tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata poszt betöltésére a következő állomáshelyeken: Moszkva, Új-Delhi, Szöul. A pályázat beadásának határideje: 2016. szeptember 16.

World map
 
JRC hirlevél

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre, JRC) 2016. szeptember 26-30. között Triesztben nyári egyetemet szervez „Makroregionális innovációs hét: a dunai, az adriai- és jón-tengeri, valamint az alpesi makrorégió metszéspontjánál” címmel. Az esemény a kutatók, technológia transzfer és szellemi tulajdon szakértők érdeklődésére tarthat számot. A részvétel ingyenes, a jelentkezés határideje 2016. augusztus 21.
 

A SEREN3 a Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak (Secure Societies) alprogram nemzeti kapcsolattartói hálózata. A hálózat által működtetett honlap aktuális információkat tartalmaz az európai biztonsági kutatás-fejlesztés aktuális híreiről, rendezvényeiről, illetve pályázati tanácsadási és partnerkeresési lehetőséget biztosít a programban pályázók számára. A Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak pályázati beadási határideje: 2016. augusztus 25.

seren3
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.