2016/9

Peer review

Elismerik a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer folyamatban lévő átalakítását az EU által felkért független szakértők, akik jelentésükben rámutattak, hogy a terület valódi, strukturális megújulása változást hozhat a gazdaságban is a magyar tudományos kiválóság és az innovatív, nemzetközi vállalatok jelenlétének kiaknázásával és az állami K+F ráfordítás fenntartható növelésével.

 

Az első pályázati szakasz támogatói döntéseivel valamennyi KFI célcsoport jelentős forráshoz jutott, és csaknem 200 milliárd forint uniós és magyar, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) célú forrásról született támogatói döntés az első értékelési fordulókban a tavaly és idén meghirdetett pályázatokon - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke egy budapesti sajtóbeszélgetésen a Hivatalban.

Pálinkás József
 
ERC lead hírlevél

Mobilitási felhívás meghirdetésével csatlakozott az NKFI Hivatal az Európai Kutatási Tanács (ERC) kezdeményezéséhez, amely azt szorgalmazza, hogy a potenciális pályázók az ERC által már támogatott kutatási műhelyekben szélesíthessék tapasztalataikat. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból pályázható támogatás lehetőséget biztosít a hazai kutatók számára, hogy olyan kutatócsoportnál tölthessenek el három vagy négy hónapot, amelynek vezetője már ERC-támogatás nyertese. A programban résztvevő vendégkutatók így közvetlenül juthatnak értékes tapasztalatokhoz arról, hogy miként kell sikeres ERC-pályázatot összeállítani és hogyan kell egy ERC által támogatott élvonalbeli kutatócsoportot vezetni.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázati felhívása magyar intézmények részvételét támogatja a nemzetközi együttműködésben megvalósuló EUREKA projektekben a részvételhez szükséges hazai forrás biztosításával.

EUREKA
 
Hazai forrás közép-magyarországi innovatív vállalkozások KFI tevékenységéhez

2016. augusztus 17-én lezárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett VÁLLALATI KFI_16 felhívás első benyújtási szakasza. A 21 milliárd Ft keretösszegű programra Budapest és Pest megye innovatív mikro-, kis- és középvállalkozásai, valamint nagyvállalatai pályázhatnak önálló kutatás-fejlesztési projektekkel. Az első fordulóban jelentkező pályázók csaknem háromszor annyi támogatást igényeltek, mint a teljes rendelkezésre álló keret.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” (GINOP 2.1.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit. Összességében 68 milliárd forintot meghaladó keretösszegű támogatással valósulhatnak meg vállalati kutatásfejlesztési programok.

Eredményhirdetés
 
Eredményhirdetés

Az újabb fordulóban 4 hazai kft. projektjavaslata nyert összesen 16 millió Ft vissza nem térítendő áthidaló támogatást az NKFI Alapból azon a pályázati felhíváson, amely az Európai Unió által meghirdetett Horizont 2020 program KKV fejlesztési eszköz pályázatának 1. fázisán megfelelő nemzetközi értékelést elért, de forrás hiányában nem finanszírozott mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól.

 

A Horizont 2020 program elektronikus pályázói felületén (Participant Portal) külön oldal jeleníti meg az FP7 és H2020 projektek konzorciumai által meghirdetett versenypályázati kiírásokat. A felhívások az adott főprojekt feladatai között nevesített néhány kutatási vagy innovációs tevékenység kiszervezését jelentik, amelyek megvalósítására a konzorcium nyílt pályázatot hirdet. A nyertes pályázóknak juttatott támogatási összeg főszabály szerint nem haladja meg a 60.000 EUR-t.

Participant portal
 
SSERR

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság ingyenes szakértői segítséget biztosít folyamatban levő FP7 vagy H2020 projektek hasznosítási stratégiájának kialakításához. Az energia tárgyú projektek esetében a konzultációs lehetőség igénybevételének körét kibővítették egy elkülönített szolgáltatás csomag bevezetésével.

 

Az ipar és a tudomány világából érkező nemzetközi szakértők, gyártási és informatikai szakemberek, különböző szövetségek képviselői, valamint technológiai és üzleti tanácsadók részvételével megvalósuló szeminárium az intelligens ipari alkotóelemek és rendszerek területét érintő alapvető kutatási prioritásokat térképezi fel, emellett foglalkozik ezek társadalmi és gazdasági vetületével is. A szeminárium megrendezésére egy nappal az október 14-i FoF információs nap előtt kerül sor.

Jövő gyárai
 
Gábor Dénes Díj

A NOVOFER Alapítvány kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék a díjra az általuk szakmailag ismert, műszaki szakterületen működő kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket. A jelölés határideje 2016. október 10.

 

A kutatási, fejlesztési és innovációs célú hazai és uniós források felhasználásának szakpolitikai koordinációjáért felelős NKFI Hivatal a polgármestereket, jegyzőket, közintézmények fenntartóit és gazdasági szakembereit, főépítészeket és Regionális Fejlesztési Ügynökségek szakembereit hívja és várja az „Épületek innovatív felújítására vonatkozó közbeszerzések hazai és nemzetközi lehetőségei” (PROBIS) elnevezésű európai uniós kezdeményezéssel kapcsolatos szakmai fórumára.

PROBIS
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.