2017/1

Versenypályázati tükör

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal két pályázói-értékelői fórumokra hívja és várja a közfinanszírozású KFI támogatásra pályázó kutatókat, fejlesztőket, vállalkozókat, intézményvezetőket, menedzsereket, a Hivatal szakértői bírálati rendszerének értékelőit 2017. február1-én és február 15-én.

 

Újabb kiemelkedő európai kutatási infrastruktúrához való csatlakozásról írt alá konzorciumi megállapodást Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A biológiai információk legszélesebb körű európai adatbázis-hálózatának, az ELIXIR (European Life-sciences Infrastructure for biological Information) programnak 21. tagjaként Magyarország csatlakozása kiváló lehetőséget teremt a magyar kutatók számára, hogy a kísérleteik eredményeként kapott adatokból a legmegfelelőbb módszerek igénybevételével vonhassanak le biológiailag fontos következetéseket számos területen, mint például az agykutatás, az immunológia, a fehérje-biokémia és fehérjeszerkezet-előrejelzés, a biológiai hálózatok kutatása, illetve agrár területen a haszonállat- vagy haszonnövény-genomika.

ELIXIR
 
Infrastruktúra

Az NKFI Hivatal és az NKFI Alap költségvetésében 2016-ban közel 3,2 milliárd forint szerepel a külföldi kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférés költségeire. A kutatási infrastruktúrákhoz kapcsolódó tagdíj-hozzájárulások előnyeit a Hivatal a tudományterületi-kutatásfejlesztési eredményesség és a ráfordítások tükrében évről évre monitorozza, hogy a tagdíjfizetés közhasznát az érdekelteken túl a tágabb kutatói közösség, a társadalom és a tudományfinanszírozásért felelős döntéshozók számára is bemutassa.

 

Tavaly a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, összesen 83 milliárd forint összegű támogatást kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaphoz pályázó kutatóhelyek és vállalkozások. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító pénzalapból történő kifizetések dinamikus növekedése elsősorban a 2015-16. évi versenypályázati portfólió felhívásaihoz kapcsolódik. 2017-ben a vállalatok innovációs tevékenységét és a felfedező kutatásokat ösztönző, folyamatosan megnyíló felhívások keretösszegének további növekedése várható.

KFI célú támogatások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és jogelődei kifizetéseiből
 
Pálinkás József

„Legfontosabb, hogy világossá tegyük és meg is követeljük azt, hogy a célzott forrásokat ténylegesen kutatásra, fejlesztésre, innovációra használják fel, tehát valóban létrejöjjön az az új termék, szolgáltatás, ami a piacon versenyképesebbé teszi a vállalatot” – mondta az NKFI Hivatal elnöke a Portfolio-nak adott évértékelő interjújában.

 

Magyarországra látogatott és részt vett a Quantum Leap 2016. január 13-i konferenciáján Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora, akinek üzleti képzései és startup programjai számos űripari és repülőgép-technológiai vállalkozás létrejöttét segítették elő. A rendezvényen előadást tartott és a Lee professzorral folytatott beszélgetésen részt vett Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke is.

Quantum Leap
 
FIEK

A felhívás a gazdasági-társadalmi szempontból stratégiai jelentőségű, több szakterületet együttesen érintő kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények létrejöttét támogatja a Közép-Magyarország régióban. A pályázatok benyújtásának feltétele a támogató KFI szempontú szakpolitikai vélemény, amely 2016. december 22-től 2017. január 26-ig igényelhető.

 

Az NKFI Hivatal honlapján teljes körűen elérhetők a KFI célú források versenypályázati portfóliójához kapcsolódó támogatói döntések eredményhirdetései, amelyekkel – egyes pályázati konstrukcióknál a Hivatal szakpolitikai véleményezése függvényében – csaknem 60 milliárd Ft támogatást ítélt oda a GINOP-pályázatok elbírálásért felelős Irányító Hatóság. Ezzel a tudástranszfert és a kutatási infrastruktúra-fejlesztést célzó felhívásokon már a második értékelési fordulók zárultak le, az Innovációs ökoszisztéma pályázaton pedig nyerteseket hirdettek a konvergencia régiókban.

Eredményhirdetés
 
ERC lead hírlevél

Ismét pályázható az ERC által támogatott kutatócsoportnál történő tapasztalatszerzésre irányuló mobilitási program. A harmadik bírálati körben azok a pályázatok vesznek részt, amelyeket 2017. március 31. 16:00 óráig elektronikus úton benyújtanak, és a legkésőbb az elektronikus véglegesítést követő 7. naptári nap 24:00 óráig postára adott nyomtatott példány beérkezik az NKFI Hivatal ügyfélszolgálati címére.

 

A Horizont 2020 kkv eszköz 2. fázisának egyik magyar nyerteseként az EU Edge Kft. Aeroglass projektje pilóták számára fejleszt okosszemüvegekhez készült alkalmazást, amelynek segítségével valós időben, három dimenzióban kivetítve láthatók a repüléssel kapcsolatos kulcsfontosságú információk, anélkül, hogy azok zavarnák a valódi látóteret.

EU EDGE
 
H2020

A Horizont 2020 program támogatási szerződés mintájának júliusi módosítását követően november végén naprakésszé tették a program pénzügyi útmutatójának funkcióját betöltő Annotated Model Grant Agreement (AMGA) elnevezésű dokumentumot. Az új verzió nemcsak a nyári módosításokat tartalmazza, hanem kiegészült számos további magyarázattal is, többek között a program jogi és pénzügyi aspektusáért felelős nemzeti kapcsolattartók által felvetett kérdésekre és észrevételekre válaszul.

 

A Magyar Innovációs Alapítvány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával 25. alkalommal hirdet pályázatot a Magyar Innovációs Nagydíj és hat egyéb kategóriában további kiemelkedő innovációs teljesítmények odaítélésére. Közvetlen jelentkezés vagy javaslat alapján azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások jelentkezhetnek 2017. február 15-ig, amelyek kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása vagy technológia-transzfer révén kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el 2016-ban.

Magyar innovációs nagydij
 
Katana akszelerátor

Az uniós finanszírozású KATANA üzleti akszelerátor összesen 1,2 millió euróval fogja támogatni az élelmiszeripari, informatikai és a feltörekvő ágazatokat (ökoiparágat, mobil szolgáltatásokat és a személyre szabott orvoslást) képviselő európai vállalkozókat, induló vállalkozásokat és kkv-kat. A támogatásra február 28-ig lehet pályázni.

 

A részben európai uniós, részben a nemzeti forrást nyújtó ECSEL program 2017-es pályázati felhívását ismertető ingyenes információs és konzorciumi partnerkereső rendezvény (ECSEL Call Forum) 2017. március 2-án kerül megrendezésre Brüsszelben.

ECSEL hírlevél
 
EURAMET

Az EURAMET e.V. pályázatot jelentetett meg az európai metrológiai kutatási és innovációs programon belül. A pályázat az alábbi négy tematikus területet célozza: az ipart szolgáló metrológiai, alapvető metrológiai, a szabványosítást szolgáló metrológiai és a kutatási potenciál fejlesztése.

 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.