2017/2

KFI versenypályázati tükör

Az NKFI Hivatal „KFI versenypályázati tükör” címmel két nyilvános esemény keretében idén is eszmecserére hívta a pályázati rendszer továbbfejlesztése iránt elkötelezett, felelős szereplőket. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke és munkatársai a tematikus fórumokon beszámoltak a pályázati programok értékelési tapasztalatairól, és válaszoltak a közönség soraiban ülő pályázók, bírálók kérdéseire. A két rendezvényen elhangzott prezentációk, az előadások videofelvétele, valamint a kérdések és válaszok szerkesztett leirata honlapunkon, az alábbi linkeken elérhető.
Pályázói-értékelői fórum a felfedező kutatásokat ösztönző pályázati programokról, 2017. február 1.
Pályázói-értékelői fórum a kutatás-fejlesztési és innovációs felhívások szakpolitikai véleményezéséről, 2017. február 15.

 

A magyar tudomány eredményei nemzetközi láthatóságának növeléséért az NKFI Hivatal új pályázati felhívással ösztönzi az eredményeikkel jelentős nemzetközi hatást kiváltó kutatókat és kutatócsoportokat. Új 17 milliárd forint keretösszegű tematikus versenyképességi felhívásra pályázhatnak vállalkozások által vezetett közép-magyarországi ipari-kutatói konzorciumok digitális gyártástechnológiai újítások, továbbá agrárinnovációs és biotechnológiai fejlesztési programok megvalósítására.

kutatócsoport
 
Kutatási témapályázatok

Ismét megnövelt keretösszeggel tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Összességében 12 milliárd forintra emelkedett idén az alapkutatási célú pályázatok keretösszege. A pályázatok benyújtása az NKFI Hivatal Elektronikus Pályázati Rendszerén keresztül lehetséges a kutatói kezdeményezésű témapályázatok és a fiatal kutatók által kezdeményezett témapályázatok esetében legkésőbb 2017. március 2-ig, illetve 2017. február 28-ig, a posztdoktori kiválósági program esetében legkésőbb 2017. február 27-ig. További részletek a programokról és a benyújtás módjáról, illetve határidőkről az NKFI Hivatal honlapján olvashatók.

 

A résztvevő országok és az EU által közösen finanszírozott kutatási programok újabb felhívásai nyíltak meg, amelyekre a nemzetközi konzorciumok 2017 márciusáig nyújthatnak be előpályázatokat. Magyar részről az NKFI Hivatal ösztönzi a magyar kutatócsoportok részvételét a felhívásokon, és nemzeti kapcsolattartó szakértői révén szakmai segítséget nyújt az eredményes pályázáshoz.

DNA
 
Fülöp Zsolt

A 2014-2020-as ciklusban európai uniós forrásból megvalósuló ötödik legnagyobb hazai beruházás, a szegedi ELI lézerközpont a Csehországban és Romániában épülő lézerkutatási infrastruktúrákkal összekapcsolódva várhatóan 2019-től működik majd teljes kapacitással. A nemzetközi konzorcium szervezésével és a szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosításával kapcsolatos kormányközi egyeztetések lefolytatására kapott ma követi megbízást Fülöp Zsolt fizikus.

 

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott nemzetközi SciChallenge projekt célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természettudományok, a műszaki-mérnöki tudományok és a matematika – azaz az ún. STEM tudományterületek – iránt. A tudományos vetélkedőre 2017. április 30-ig lehet benyújtani nevezést. A 12 legjobb pályamunkát készítő versenyző meghívást kap a 2017 júliusában tartandó bécsi díjkiosztóra, ahol személyesen mutathatja be az általa elkészített posztert, prezentációt vagy videót.

SciChallenge
 
S3

Az Európai Bizottság társadalmi konzultációt hirdetett arról, hogy az egyes tagállamok adottságaik, erősségeik és lehetőségeik alapján kijelölt kutatás-fejlesztési és innovációs célterületeit összegző ú.n. intelligens szakosodási stratégiái (Smart Specialisation Strategy, S3) milyen módon járulhatnak hozzá olyan közösségi célok megvalósulásához, mint a gazdasági fellendülés és munkahelyteremtés, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklése vagy az idősödő társadalom problémakörének megoldása. Magyarország 2014-ben dolgozta ki saját Nemzeti S3 stratégiáját, amelynek elkészítését Pálinkás József, az NKFI Hivatal jelenlegi vezetője kormánybiztosként koordinálta.

 

A CERN 80 határozott idejű szerződéses állást hirdet meg kulcsfontosságú műszaki területeken.

 

CERN
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.