2017/6

Élvonal

Az „Élvonal” kiválósági felhívásra azok a vezető kutatók pályázhatnak, akik a pályázat benyújtását megelőző 10 éves teljesítményük alapján a nemzetközi tudományos élet élmezőnyébe tartoznak és a tudományterületükön nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket érnek el. Az NKFI Hivatal felmérései alapján a felfedező kutatások területén hazánkban ezeknek a feltételeknek jelenleg mintegy 120-150 fős pályázói kör felel meg. A 2018–2022 közötti időszakra összességében hárommilliárd forintos keretösszeggel meghirdetni tervezett „Élvonal – Kutatói kiválósági program” (KKP_17) nyertes pályázói a következő öt évben maximum 300 (évi maximum 60 millió forint) támogatást fordíthatnak kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére, és ígéretes alapkutatási projektjük magyarországi megvalósítására.

 

Az Európai Unió 2014-2020 év közötti kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 eddigi eredményes pályázóit, a program második félidejében pályázni kívánó kutatókat, fejlesztőket, intézmény- és vállalatvezetőket, valamint a keretprogram pályázatainak értékelésében részt vevő hazai szakértőket hívja és várja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a június 14-i pályázói-értékelői fórumára.

H2020
 
Marie Skłodowska-Curie Akciók

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2017. június 16-án 10 órától információs napot szervez a Horizon 2020 Marie Skłodowska-Curie program (MSCA) egyéni ösztöndíj pályázatairól az érdeklődők számára. 2017. április 11-én jelentek meg az MSCA egyéni ösztöndíj pályázatok, a beadási határidő 2017. szeptember 14. Rendezvényünkön az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak az ösztöndíj-lehetőségekről, nyertes pályázó segítségével bepillanthatnak a sikeres pályázatírás folyamatába, meghallgathatják a pályázatértékelő hasznos tanácsait, javaslatait.

 

Budapesti és Pest megyei vállalkozások pályázhattak arra a felhívásra, amely a jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztését ösztönzi. Az első értékelési szakaszban 285 projektjavaslat érkezett be 67,5 milliárd forint finanszírozási igénnyel. Közülük a mostani támogatói döntések értelmében 88 projekt kapott összesen 19,2 milliárd forint vissza nem térítendő forrást.

VÁLLALATI KFI_16 eredményhirdetés
 
Óbudai Egyetem H2020 workshop

Az Óbudai Egyetemen 2017. június 1-jén rendezett H2020 Workshopon az Európai Unió 2014-2020 közötti csaknem 80 milliárd eurós kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramjában a közvetlenül pályázható brüsszeli forrásokról, a pályázói sikeresség kulcstényezőiről tartottak előadást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkatársai. Csuzdi Szonja, az NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője összefoglalta a Horizont 2020 (H2020) program félidei értékelésének tapasztalatait, az adott tématerületre szakosodott nemzeti kapcsolattartók pedig többek között a közlekedés, az egészségügy vagy az információtechnológia területén jelenleg még nyitott H2020-konstrukciókról tartottak előadást.

 

Hogyan lehet Magyarországon még több világszínvonalú tudományos műhely? Milyen esélye van kutatóinknak a nemzetközi pályázati versenyben? Erről szólt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) közös szervezésű kutatói karrierfóruma. A legkiemelkedőbb kutatókat a hazai kutatásfinanszírozás számos pályázati konstrukcióval ösztönzi, többek közt ennek köszönhető, hogy Magyarország a 13 új tagállam közül az egyik legsikeresebb, mind az Európai Kutatási Tanács, mind a kutatói mobilitást ösztönző Marie Skłodowska-Curie program forrásainak elnyerésében.

ERC MTA 2017
 
ELI nyitóünnepség

Világelső kutató-létesítményt, a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett lehetővé tevő lézerközpontot adott át Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden. Az orvosi és anyagtudományi kutatásokat is kiszolgáló központ megvalósításának második fázisa több mint 40 milliárd forintos támogatási összegből valósult meg, melynek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosította. A beruházás teljes költsége 80 milliárd Ft.

 

Egyenként mintegy félmilliárd forint hazai támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból három közép-magyarországi inkubátor-projekt. Az NKFI Hivatal „Innovációs ökoszisztéma” (ÖKO_16) pályázati programja a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző környezet megerősítését célozta meg. Az ÖKO_16 felhívás három budapesti nyertesével országszerte teljes lett az induló vállalkozások létrehozását, megerősítését és fejlesztését ösztönző versenypályázati rendszer, és a központi régióban is megerősödő közösségi és képzési bázisok tehetik lehetővé az ígéretes innovatív ötletek felkutatását és fejlesztését.

Inkubátorok
 
Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József

A közös, nemrég lezárult vagy jelenleg is folyamatban lévő kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokról tájékoztatta az NKFI Hivatal elnöke az ázsiai országok külügyminisztériumainak Közép-Európával foglalkozó diplomatáit. Az ázsiai országokban várhatóan mintegy egymilliárd forintos keretösszeggel indulhatnak projektek a kétoldalú tudományos és technológiai együttműködéseket ösztönző programokhoz kapcsolódó 2016-os és 2017-es támogatói döntések alapján.

 

Az innovációs teljesítmény javulásának feltétele a kiválósági műhelyek, a kutatási infrastruktúra, a felfedező kutatási programok mellett a vállalatok, illetve a kutatóhelyek együttműködését ösztönző pályázati források rendszerének biztosítása – hangsúlyozta az NKFI Hivatal elnöke az Okos Város Konferencián elhangzott köszöntőjében. Az eseményt az Informatika a Társadalomért Egyesület szervezte.

Okos város
 
Szigeti Gyula

Milyen a valódi innováció, amely ténylegesen segítheti az ország és a vállalatok versenyképességét? Hogyan épül fel a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésének komplex cél- és eszközrendszere? Az NKFI Hivatal elnökhelyettese a Portfolio.hu 2017. június 7-i regionális konferenciáján a versenypályázati finanszírozás lehetőségeiről, a pályázatok eddigi tapasztalatairól és a régió innovatív vállalkozásainak támogatásáról tartott előadást.

 

A digitális közszolgáltatásoktól az újgenerációs pénzügyi szolgáltatásokig számos szektort érint a mobilfizetés térnyerése, hangzott el a 2017. május 31-én kezdődő kétnapos Mobilfizetési Szimpóziumon. A közfinanszírozású innovációösztönzés célja ezeken a területeken is olyan ötletek, termékek és szolgáltatások létrehozásának támogatása, amelyek akár nemzetközi szinten is piacképesek lehetnek – mondta el az NKFI Hivatal elnökhelyettese a konferencia első napján.

mobilfizetés
 
CEEM

A HCEMM Non-profit Zrt. (HCEMM) az EU Horizont 2020 Teaming programja keretében támogatást nyert új kiválósági központ, amely – szegedi központtal, valamint debreceni és budapesti partnerszervezetekkel – a molekuláris medicina területén végez majd kutatási, szolgáltatási és képzési tevékenységet. A kiválósági központ ügyvezetői pozíciójára tapasztalt, motivált és dinamikus szakemberek jelentkezését várják.

 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.