2017/07

kérdőív

A közeljövőben megújuló szerkezettel és új funkciókkal kiegészülve jelentkezik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapja, hogy a felhasználói igényeket szem előtt tartva segítse elő a tájékozódást a KFI terület pályázati információiról, a hazai és nemzetközi híreiről. Kérjük, hogy szánjon öt percet az alábbi linken elérhető kérdőív anonim kitöltésére, járuljon hozzá Ön is a honlap tartalmi és szerkezeti megújításához, a pályázói-értékelői kedv ösztönzéséhez.

 

A „KFI Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések” című pályázati felhívás keretében 69 kutatás-fejlesztési és innovációs projekt nyert támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP). A pályázatok elbírálásáért és a döntéshozatalért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium támogatói döntése alapján a nyertes konzorciumok 66 milliárd forint támogatással 92,9 milliárd forint összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre. A projektek révén, a konzorciumi formában történő megvalósításnak köszönhetően 125 vállalkozás és 99 felsőoktatási intézmény, valamint kutatóhely együttműködése eredményeképpen jöhetnek létre üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények.

FIEK
 
ELI

Spanyolország érdeklődik a szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására szervezett nemzetközi konzorcium iránt, de ahhoz, hogy elköteleződjön a tagság mellett, még szükség van további tárgyalásokra – összegezte Pálinkás József a madridi látogatás eredményét. A spanyol kormány támogatása azon múlik, hogy a spanyol kutatói közösség használni kívánja-e a lézerközpontot, ezzel kapcsolatban pedig a salamancai lézerközpont vezetője is pozitív visszajelzést adott.

 

A több szektor ipari szereplőit egyedülálló módon összefogó program keretében a gyógyszeripar és az energetika területére alkalmazott infokommunikációs módszerek kidolgozása, új közös infokommunikációs platformok és okos technológiák kifejlesztése várható. A program a FIEK_16 pályázaton keresztül 3,96 milliárd forint támogatást nyert el az NKFI Alapból, a résztvevő vállalatok pedig együttesen további 2 milliárd forint forrást biztosítanak.

FIEK_16
 
horizon2020

Eddig több mint 140 millió eurót, azaz 42 milliárd forintot meghaladó forrást nyertek el a hazai intézmények, vállalkozások az unió kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogramjában, a Horizont 2020 programban. Az Európai Bizottság május végén tette közzé részletes félidei értékelését a nyílt nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből pályázható támogatást jelentő, kiválóságot ösztönző keretprogramról, amelyre évi 30 ezer projektjavaslattal pályáznak az európai kutatók, fejlesztők. Az eredményes hazai Horizont 2020 részvétel ösztönzésének eszközei az NKFI Hivatal által koordinált Nemzeti Kapcsolattartó Hálózat és az NKFI Hivatal hazai finanszírozású pályázati konstrukciói.

 

A hazánkban KFI tevékenységet folytató amerikai nagyvállalatokkal való együttműködési lehetőségekről is szó esett azon a megbeszélésen, amelyen az NKFI Hivatal elnöke az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (US-Hungary Business Council, USHBC) huszonnégy fős delegációjával találkozott hivatalában. Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács nonprofit szervezet, amelynek célja a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokról szóló párbeszéd megkönnyítése és fenntartása. 2016 januárjában alakult, elnöke Eric Stewart, aki az NKFI Hivatalba látogató delegációt is vezette.

Amerikai világcégek képviselőit fogadta az NKFI Hivatal elnöke
 
Berlin

A német szövetségi kormány támogatja szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására szervezett nemzetközi konzorcium létrehozását – jelentette be Berlinben Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke. A német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium tudományos ügyekért felelős államtitkárával, Georg Schüttével folytatott tárgyalása után kiemelte, hogy az úgynevezett Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ERIC) megszervezésében nagyon fontos a szövetségi szintű német támogatás, mivel a lézerekkel kapcsolatos európai kutatásokban kiemelkedő, 20 százalékos Németország részaránya.

 

Magyarországnak büszkeségre okot adó tény, hogy a Science on Stage (Tudomány a színpadon) európai oktatási fesztivált idén hazánk egyik kiválósági központjában, egy Teaming nyertes konzorcium egyetemi városában tartották – mondta az NKFI Hivatal elnöke Debrecenben, Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljának zárórendezvényén. A tanároknak rendezett rangos eseményt az NKFI Hivatal is támogatta.

Science On Stage
 
Inkubátorok

Feltörekvő hazai startupok számára biztosít anyagi támogatást és szakmai segítséget egy új inkubátor program. A korábbi sikeres projektjeiről ismert üzleti angyal, a Baconsult Kft. két év alatt akár egymilliárd forintot meghaladó támogatást és szolgáltatást nyújt tíz induló startupnak. A kedvezményezettek az NKFI Alapból elnyert állami támogatás mellett magántőke-befektetéshez, üzletviteli segítséghez és az inkubátorcég kapcsolati tőkéjéhez is hozzájutnak. A program augusztusban indul.

 

Hét hazai egyetemváros és London után Berlinben ért véget az NKFI Hivatal támogatásával indított Startup Campus roadshow-ja. A rendezvény nyitóelőadásában Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésének eddigi eredményein kívül beszámolt a Millenárison létrejövő multifunkciós közösségi központ, a Startup Campus Budapest koncepciójáról is.

Startup Campus
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.