2017/12

Pálinkás József

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2018. évi programstratégiájában a meghirdetendő pályázati konstrukciók teljes keretösszege 81,85 milliárd forint. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, a jövő évi programtervről az MTI-nek elmondta, hogy a tervezett felhívások a kutatók és a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységéhez egyaránt igazodnak.

 

Hazai szakértői csoport bevonásával készült a 2021-től induló, kilencedik uniós kutatási és innovációs keretprogram (FP9) tartalmára és stratégiai irányaira vonatkozó magyar álláspont, amelyet Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke ismertetett Brüsszelben. A jelenlegi uniós keretprogram 2014 és 2020 között mintegy 24 ezer milliárd forintos költségvetéssel, több száz pályázati program meghirdetésével fut. A folytatásról és a megújításról alkotott magyar álláspontot ismertető rendezvényen a K+F területért felelős szlovén, lengyel és cseh miniszterhelyettesek is részt vettek és kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a régió országainak álláspontját a következő keretprogramról.

H2020
 
Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

A legnagyobb magyarországi kutatási infrastruktúra, a szegedi ELI szuperlézer központ jövőjéről tárgyalt Brüsszelben Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A 80 milliárd forintból megvalósult hazai létesítmény a Csehországban és Romániában hasonló nagyságú forrásból megépült lézerkutatási központokkal együtt várhatóan 2019-től működik majd teljes kapacitással, a három ELI-intézmény kormányzati képviselői és az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa már most megállapodtak, hogy a berendezések egy Európai Kutatási Konzorcium részeként hogyan teszik majd lehetővé a világszínvonalú kutatásokat.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új tudományfinanszírozási programban ösztönzi azokat a munkájukat Magyarországon végző és kiemelkedő, jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatókat, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül. A 2017-ben első alkalommal meghirdetett felhívás két értékelési fordulójában először 27, a most lezárult második fordulóban pedig 25, tehát összesen 52 kutatócsoport nyert el összesen egymilliárd forint támogatást.

Hangszóró
 
V4 Startup Innovation Tour

A Hiventures kockázati tőkealap-kezelő a V4 Startup and Innovation Tour rendezvény alkalmából számolt be eddigi eredményeiről. A társaság létrehozása óta 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot helyezett ki startupokhoz. Az eseményen Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy a startupokat ösztönző kockázati tőke mellett, a hazai innováció versenyképességének növelését célozza az az összességében mintegy 300 milliárd forint keretösszegű támogatás, amelyet vállalkozások nyertek el 2015 óta és amelynek hatása az elkövetkezendő évek projekteredményeiben és a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításában jelentkezik.

 

A 2016 augusztusában 400 millió forintos keretösszeggel meghirdetett pályázati felhívás célja a hazai kis- és középvállalkozások részvételének támogatása a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködését elősegítő uniós finanszírozású EUREKA programban. A részvételhez szükséges hazai forrást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap biztosítja az EUREKA_16 felhívás keretében.

Eredményhirdetés
 
Marie Curie

A Horizont 2020 Marie Skłodowska-Curie Akciók (MSCA) Kutatási és Innovációs Kutatócsere Program (RISE) pályázati felhívása 2017. november 22-én jelent meg és az NKFI Hivatal aznap rendezett információs napot az MSCA program új, 2018-2020-as munkaprogramjának újdonságairól, különös tekintettel a RISE (Kutatási és Innovációs Kutatócsere) programra. Az esemény azokról a közvetlenül pályázható uniós felhívásokról szólt, amelyek kiváló kutatók képzését, tudáscseréjét támogatják, határokon átnyúló és ipar-akadémia közötti kutatói mobilitás által. Az MSCA program költségvetése 2,9 milliárd euróval nő a 2018-2020-as időszakban, így várhatóan még eredményesebben vehetnek részt magyar kutatók és intézmények a pályázatokban.

 

Megjelent az előzetes tájékoztatás az ERA-NET E-Rare-3 program 2017. december 7-re tervezett közös nemzetközi pályázati felhívásáról. Az E-Rare felhívások célja az európai országok ritka betegségek kutatására irányuló programjainak összehangolása nemzetközi együttműködésen alapuló interdiszciplináris projektek támogatása révén, valamint az International Rare Disease Research Consortium (IRDiRC) célkitűzéseinek megvalósítása.

E-Rare-Calls-2
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.