* NIH
*

2013/05.

*

Aktuális hírek, események

*
Magyarország régiói

2013. február 27.
A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közreműködésével készül Magyarország és a magyar régiók intelligens szakosodási stratégiája a 2014-2020 közötti időszakra. A készülő dokumentumok előzetes feltételei annak, hogy Magyarország az EU Strukturális Alapokból innovációs, kutatási és fejlesztési célokra támogatási forrásokhoz jusson. Vegyen részt személyesen konzultációs rendezvényeinken és javaslataival támogassa a stratégiaalkotás folyamatát!
*
*
-
Innoreg

2013. február 28.
A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízásából 2013. március 7.-i „Intelligens szakosodás” címmel szervezett konzultációnkat a Közép-magyarországi régió helyzetének értékelésére a résztvevők véleményének és javaslatainak összegyűjtésére szervezzük. 
Vegyen részt javaslataival a stratégia megalkotásában, a régió stratégiai irányainak és ezáltal jövőjének, valamint forráselosztásának tervezésében!
*
*
-
EUROSTARS

2013. február 19.
A Nemzeti Innovációs Hivatal EUROSTARS  konzultációs napot szervez annak apropóján, hogy a program 2013. évi pályázati fordulójának beadási határideje 2013. április 4.
A rendezvény az Andrássy út 12. szám alatt kerül megrendezésre 2013. március 4-én.
*
*
-
AAL

2013. február 19.
2013. január 31-én megjelent az AAL (Ambient Assisted Living) 6. felhívása „IKT-alapú megoldások az időskorúak foglalkoztatásának támogatására” témában, ezért a NIH információs napot szervez az AAL és más kapcsolódó programról 2013. március 8-án 10:00 – 16:00 óráig, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
*
*
-
MCurieRoadShow

2013. február 21.
Szeretettel meghívjuk Önt a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Brüsszeli Magyar KFI Irodája (HunOr iroda) által szervezett Budapesti Információs Napra, amely a Marie Curie Road Show 2013 rendezvénysorozat keretében valósul meg. Az esemény célja, hogy a kutatók megismerkedjenek a különböző európai uniós országokban lévő kutatási lehetőségekkel és tevékenységekkel.
*
*
-
GoInno

2013. február 26.
Innovatív, kezdő vállalkozások mentori rendszerét indította el a Nemzeti Innovációs Hivatal. A rendszer gyakorlati működéséről Dr. Imre József, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezetője, Somogyi Miklós mentor-vezető tanácsadó és Kocsis Márk mentorált beszélgetett a Gazdasági Rádió 2013. február 22-i Délutáni monitor c. műsorában.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
*
*
-
Transition Thinking 2013.02.08.

2013. február 19.
Budapest, 2013. február 8. - A Nemzeti Innovációs Hivatalban (NIH) 2013. február 8-án került megrendezésre a Carbon Management Hungary Nonprofit Kft. gondozásában induló Transition Thinking (Átalakuló Gondolkodás) projekt bemutatója. Az eseményen részt vett és felszólalt Korányi László, a NIH kül-és belkapcsolatokért felelős elnökhelyettese, aki megnyitó beszédében a klímaváltozás kezelésének kiemelt jelentőségét hangsúlyozta, aminél fontos figyelembe venni a kutatási eredmények üzleti hasznosításának szempontjait.
*
*
-
Dr. Deák Csaba

2013. február 15.
Innovatív, kezdő vállalkozások mentori rendszerét indította el a Nemzeti Innovációs Hivatal. A célokról és tervekről Dr. Deák Csaba, a Hivatal stratégiai elnökhelyettese nyilatkozott az InfoRádió 2013. február 14-i Délutáni mérleg c. műsorában. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
*
*
-
EUROSTARS

2013. február 18.
A EUROSTARS az EUREKA tagállamok és az Európai Bizottság közös programja, amely az innovatív, jelentős növekedési potenciállal rendelkező, K+F tevékenységet végző, kis- és középvállalkozások támogatását tűzte ki célul. A program minden technológiai terület felé nyitott, olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek legalább két különböző, a EUROSTARS programhoz csatlakozott államban működő intézmény (kis-és középvállalkozás, nagyvállalat, felsőoktatási intézmény, kutatóintézet) együttműködésében valósulnak meg és amelyek eredményeként innovatív termék, eljárás, szolgáltatás jön létre oly módon, hogy ezek piaci hasznosítása a projekt lezárását követő két éven belül meg is kezdődik.
*
*
-
Science

2013. február 21.
Medvegyev orosz kormányfő 2013. január 31-én hagyta jóvá „Az Oroszországi Föderáció kormánya tevékenységének alapvető irányai 2018-ig” című dokumentumot, amely meghatározza a kormány céljait és prioritásait az ország társadalmi és gazdasági fejlesztése terén. Az anyag öt prioritást (versenyképesség növelése, szociális szféra intézményeinek fejlesztése, lakáshelyzettel kapcsolatos feladatok, a kormányzás hatékonyságának növelése, valamint a kiegyensúlyozott regionális fejlesztés) jelöl meg, részletesen elemezve az öt terület előtt álló feladatokat.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
CITE

2013. február 26.
Megfelelő számú kiállító jelentkezése esetén a szervezőktől érkezett felajánlás szerint lehetőség nyílik egy magyar kiállítási stand felállítására a Sencsenben, 2013. április 10-12-e között megrendezésre kerülő Kínai Információtechnológiai Expón (CITE), valamint az azonos időpontban megrendezésre kerülő 81. Kínai Elektronikai Vásáron (CEF).
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
molekula

2013. február 25.
Az Orosz Tudományos Akadémia Bioorganikus Kémiai Intézetének kutatói egy ritka hüllőfaj, a Fea vipera mérgének olyan alkotóelemét izolálták, amely a vázizmokra gyakorolt szelektív hatása miatt új generációs gyógyszerek alapja lehet. A kutatási témát az EU 7-es keretprogramja, az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma, az Oroszországi Alapkutatási Alap (RFFI) és a WellcomeTrust támogatta.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
EuroNanoForum2013

2013. február 25.
A konferencia azokra a környezet, egészség és energia témákban felmerülő társadalmi kérdésekre fókuszál, amelyekre a nanotechnológia adhat választ. Bemutatkozik az innováció, mint a gazdaság hajtóereje. Olyan új technológiákat és termékeket ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek a nanotudományokból és azok alkalmazásaiból fejlődtek ki. Ezen technológiák és termékek kereskedelembe vitele, valamint az e folyamatokat erősítő kooperatív összefogások ugyancsak szóba kerülnek a konferencián hasonlóan olyan kulcsfontosságú alaptechnológiákhoz, mint a korszerű anyagok, a nanoelektronika, vagy az új gyártástechnológiák.
*
*
-
cancer

2013. február 20.
A rákos betegek kezelésére használt gyógyszerek maguk is nagyon mérgezőek. E szerek úgy tehetőek kevésbé veszélyessé és jóval hatékonyabbá, ha az emberi szervezetbe hordozó útján, mintegy „burkolatba” zárva juttatják be őket. A gyógyszer azt követően fejti ki hatását, hogy a szervezetben kiszabadul a gyakorlatban használt polimer alapú hordozóból. E káros hatások kiküszöbölését tűzték ki célul az Orosz Tudományos Akadémia Biokémiai Intézetének és a Lomonoszov Egyetem Biológiai Karának kutatói, akik közösen új, polimer alapú gyógyszerhordozók kifejlesztésén munkálkodnak. Tevékenységüket két oroszországi szövetségi célprogram anyagi támogatásával végzik.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
KKV-dij

2013. február 20.
A vállalkozói szellem a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés legerősebb mozgatórugója. De vajon melyik az az európai kezdeményezés, amelyik a legkreatívabb módon és a legeredményesebben mozdítja elő a vállalkozások létrehozását és új munkahelyek teremtését? Erre keresi a választ az Európai Bizottság azzal, hogy a mai napon meghirdette az Európai Vállalkozásösztönzői Díjért (European Enterprise Promotion Awards – EEPA) folyó ez évi versenyt. A díj a vállalkozásfejlesztés és a vállalkozói tevékenység előmozdítása terén jutalmazza a legjobb állami kezdeményezéseket, valamint a köz-magán társulásokat. Idén új kategóriával bővül a díjazottak köre: a zöld gazdaság területén sikeres projektek is indulhatnak a megmérettetésen.
*
*
-
Bajkál tó

2013. február 19.
Az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Tagozata elnökségének ez évi első, kibővített ülésén a Bajkál-tó kutatásának eredményeiről számolt be Arnold Tulohonov akadémikus, a Bajkáli Természetgazdálkodási Intézet igazgatója. A rendezvényen többek között felszólalt Mihail Szlipencsuk Duma képviselő, a Bajkál Alapítvány kuratóriumának elnöke is. A beszámoló időzítése azért aktuális, mert tavaly fejeződött be a tó 2008-2010 között folytatott kutatási programjának kiértékelő szakasza.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Horizon 2020

2013. február 18.
Megjelent az Európai Tanács következtetése a Többéves Pénzügyi Keretről (MFF), amelynek a Horizon 2020 is a része. A közleményből kiderül, hogy a Horizon 2020 költségvetése az eredeti javaslatban szereplő összegtől eltérően 69.24 milliárd euró lesz. A tervezett összeg közel 20 milliárd euróval több, mint a 7. kutatási keretprogramra fordított támogatási szöveg.
*
*
-
Tudományos és Innovációs Elnöki Díj fiatal kutatók részére

2013. február 18.
Vlagyimir Putyin orosz elnök február 8-án a Kremlben öt tudósnak adta át a fiatal kutatók szakmai munkájának és sikereinek elismerésére alapított Tudományos és Innovációs Elnöki Díjat. A díjazottak:  Nagyezsda Bokacs, Fjodor Ignatov, Kornyelij Todüsev, Dmitrij Csudakov és Andrej Uszacsov.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*