* NIH
*

2013/06.

*

Aktuális hírek, események

*
Első Magyar-Kuvaiti KFI Workshop

2013. március 13.
Budapest, 2013. március 13. – Magyarország a keleti nyitás politikája során az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik az arab világgal, ezen belül is Kuvait az egyik olyan célország, amellyel stratégiai partnerséget kíván kialakítani. Az NTEC fejlesztési programokba fektet be magán és kockázati tőkealap formájában. Évente több mint 300 befektetési lehetőséget vizsgál meg, s a kiválasztott cégekben vagy projektekben közvetlenül vagy alkalmanként más befektetőkkel társulva vesz részt. Kiemelt kapcsolatokat ápol kutatólaboratóriumokkal, K+F központokkal, egyetemekkel és iparági szakértőkkel.
*
*
-
Seismic Base Isolation

2013. február 22.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a KMFBIW intéző bizottság közreműködésével 2013. április 24-én nemzetközi szakmai workshopot rendez Seismic Base Isolation címmel. A szakmai tanácskozás alkalmat ad a szeizmikus szigetelési technológia alkalmazása, az emberi élet és az épített környezet földrengések okozta pusztítástól való megóvása terén szerzett tapasztalatok megbeszélésére és hasznosítására. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
*
*
-
RENEXPO

2013. március 12.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) pályázati úton biztosít lehetőséget innovatív energetikai projektek bemutatkozására az idei RENEXPO kiállításon, a két szervezet közös innovációs szigetén. A nyilvános pályázaton a kiállítás profiljába illeszkedő (megújuló energia, energiahatékonyság) termékeket és szolgáltatásokat indíthatnak elsősorban feltalálók, kis- és középvállalkozások, innovációs szervezetek és egyesületek.
*
*
-
Magyar-Flamand GVB

2013. március 05.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) nevében Fodor Zoltán vezető tanácsos részt vett a 2013. február 21.-én Brüsszelben megrendezett Magyar – Flamand Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén, melyen kétéves együttműködési munkaprogram aláírására került sor. A flamand oldalról tárgyalópartnerünk Philip Van Avermaet, a Flamand Gazdasági, Tudományos és Innovációs Minisztérium kutatásért felelős vezetője volt.
*
*
-
InnoKlinika

2013. március 04.
"InnoKlinika - elakadt vállalkozásoknak" a szlogenje az egyik jelenleg is futó kamarai szolgáltatáscsomagnak, melyben saját tudásbázisával és szakértők bevonásával próbálnak ismét segíteni az innovációs zsákutcába jutott vállalkozásoknak. A közelmúltban elkészült egy füzet, amelyben az iparjogvédelem, pályázatok, pénzügy, szellemierőforrás-menedzsment és üzletfejlesztés kérdéskörben gyűjtötték össze a kérdéseket és válaszokat, többek között a NIH munkatársainak segítségével. A kiadvány letölthető a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról.
*
*
-
Napelem

2013. március 12.
A Nyugat-Szibéria déli részén elterülő Altaj Köztársaságban üzembe állították Oroszország első hibrid üzeművillanytelepét. A telep létrehozását egy pilot-projekt keretében az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma finanszírozta, a tervezést és a kivitelezést két vállalat, a Hevel (a Renova és a Rosznano közös cége) és az AvelarSolarTechnology Kft (a Renova cége, 2011-ben alapította a svájci AvelorEnergy Group), valamint az Orosz Tudományos Akadémia szentpétervári Fizikai-Műszaki Intézete végezte.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
China research

2013. március 12.
A Kínai Tudományos Akadémia közzétette Kína-EU Együttműködési Program 2013 felhívását, amely keretében kínai-európai partnerek (legalább két intézmény) közös kutatási projektjeit támogatja a felhívásban megjelölt területeken. A beadási határidő: 2013. 04. 30.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Hiperkub

2013. március 12.
A Szkolkovói Innovációs Központ vezetősége március 6-án helyszíni előadás keretében mutatta be a központot a moszkvai nagykövetségek képviselőinek. A rendezvényen – amelyre a tavaly átadott Hiperkub nevű épületben került sor - a magyar nagykövetséget moszkvai TéT attasénk képviselte.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
ceFIMS

2013. március 12.
A jövő Internettel foglalkozó és az Európai Unió által támogatott ceFIMS (Coordination of the European Future Internet Forum of Member States) projekt megjelentette elektronikus hírlevelének legújabb számát, melyben három magyar vonatkozású cikk szerepel:
*
*
-
High Education Reputation Rankings

2013. március 07.
Megjelent a Times High Education Reputation Ranking című kiadvány, amely a világ egyetemeit rangsorolja. Ebben az évben az első száz közé egy oroszországi felsőoktatási intézmény, a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem (MGU) került be, az 50. helyen osztozik az USA-beli Purdue University-vel. 2011-ben az MGU ugyanezen a listán a 33. volt, tavaly viszont nem került be oroszországi egyetem a Top-200-ba sem.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Szélenergia

2013. március 05.
2013. február 26-án került megrendezésre Tokióban a „REvision 2013-Creating a New Renewable Energy Future” elnevezésű nagyszabású nemzetközi konferencia. A japán megújuló energiaiparágat képviselő vállalatok és szervezetek előadóin kívül Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkezett szakértők ismertették a megújuló energiák felhasználásának adott országbeli jelenlegi helyzetét és a fejlesztések rövid- és középtávú terveit, valamint a várható nemzetközi folyamatokat.
Erdős Attila tokiói TéT attasé cikke.
*
*
-
nanotech

2013. március 05.
Az orosz Szövetségi Űrügynökség, a ROSZKOZMOSZ vállalataként működő, a Moszkva melletti Koroljov városában található Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMAS) fő feladata a rakétákkal és az űrkutatással kapcsolatos tevékenység. Ennek megfelelően az intézmény részt vállal az szakterület rendszertervezésében, az oroszországi műholdas helymeghatározó rendszer (GLONASZSZ) tudományos-műszaki fejlesztésében, a rakétákkal és más űreszközökkel kapcsolatos szabványosításban, az űrrepülések irányítási alapjainak kidolgozásában, stb.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
radioaktivitás

2013. március 05.
A Szentpétervári Állami Egyetem Kristálytani Tanszékének kutatói olyan abszorbenst fejlesztettek ki, amely nagy hatékonysággal képes megkötni a folyékony halmazállapotú radioaktív hulladékokat. Az ioncserélő és reduktív képességekkel rendelkező anyag több mint 50 elemet képes elnyelni. Az új abszorbens kifejlesztésének munkálatait a „Tudományos-technológiai kutatás és fejlesztés a prioritásirányok mentén 2007-2013 között” elnevezésű szövetségi célprogram támogatta, összesen 4 millió rubellel.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*