* NIH
*

2013/08.

*

Aktuális hírek, események

*
NIH logo

2013. április 08.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) egyik legfőbb feladata a hazai kutatás-fejlesztés és innováció nemzetgazdasági szintű ösztönzése, a hazai start-up ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatása, a vállalkozói szféra hálózatosodásának előmozdítása. A NIH 2013. június 11-12. között rendezi meg az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást, amelyhez kapcsolódóan pályázati felhívást tesz közzé a hazai, kutatás-fejlesztésre és innovációra alapuló start-up vállalkozások kiállítóként való részvételére.
*
*
-
Mobile Monday

2013. április 09.
Budapest, 2013. március 25. - A Nemzeti Innovációs Hivatalban (NIH) 2013. március 25-én került megrendezésre a budapesti Finn Nagykövetség és a Finpro Hungary (Finnország Kereskedelmi Képviselete) gondozásában induló Mobile Monday Hungary idei első rendezvénye. Az eseményen részt vett és felszólalt Dr. Deák Csaba a NIH stratégiai elnökhelyettese, aki megnyitójában hangsúlyozta, hogy mivel Magyarországon az IKT piac rendkívül dinamikusan fejlődik és nagy növekedési potenciállal rendelkezik, hazánk egyik kitörési pontjának is tekinthető.
*
*
-
RENEXPO

2013. április 08.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) nyilvános közös pályázata innovatív energetikai projektek bemutatkozására biztosít lehetőséget a hetedik RENEXPO Central Europe rendezvényen, 2013. április 25-27-én. A hazai fejlesztők, feltalálók, kutatók számára megnyitott kiírásra harminchat értékes pályamunka érkezett be. A szakmai zsűri tizenkét terméket, szolgáltatást választott ki a kiállítási részvételre.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.
*
*
-
AirTN ülés

2013. április 05.
Az Air Transport Net (AirTN) FP7 projekt Budapesten, a Nemzeti Innovációs Hivatalban tartotta soros vezetőségi ülését március 21-én és 22-én. A légiközlekedési és repülőipari kutatással és innovációval foglalkozó projektben a NIH is konzorciumi tag. A találkozót Dr. Kovács Ildikó főosztályvzető (Külkapcsolatok Főosztálya) nyította meg. A NIH részéről Bajdor Gyöngy Katalin főtanácsos és Gurály Roland szakértő vettek részt a kétnapos esemény érdekes diskurzusaiban. Dr. Erdei János szintén segíti a projektben folyó munkát.
*
*
-
Republique francaise

2013. április 09.
A felsőoktatásért és kutatásért felelős miniszter, Geneviève Fioraso 2013. március 20-án mutatta be törvénytervezetét a Miniszterek tanácsának. A felsőoktatást és kutatást érintő átfogó törvénytervezet várhatóan idén nyáron-ősszel kerülhet elfogadásra. A javaslat komoly egyeztetési folyamat eredménye. Az ambiciózus célkitűzések mellett a reformokra allokálandó összeg is befolyásolja, hogy a gyakorlati megvalósítás milyen érdemi változásokat hoz.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
European Commission

2013. április 09.
Az Európai Bizottság és az SME4RTDI elnevezésű EU FP7 projekt egy olyan innovációs platform előkészítésén dolgozik, amely a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára útmutatóval szolgál az innovációs lánc valamennyi szakaszában. A termékek, szolgáltatások és eljárások innovációja segíthet az európai KKV-k gazdaságosságának és versenyképességének növelésében, és munkahelyek teremtésében. Azok a vállalatok, amelyek az innovációba fektetnek be, az Európai Unió egészének versenyképességéhez is hozzájárulnak.
*
*
-
Innovation Union Scoreboard 2013

2013. április 08.
Az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága 2013. március 26-án közzétette az „Innovációs Unió Teljesítménye 2013” című kiadványát. Az innovációnak meghatározó szerepe van a globális versenyképesség megtartása és a növekedés szempontjából Európában. Az Innovációs Unió Teljesítmény Táblája összehasonlító elemzésre ad lehetőséget az EU 27 tagországa kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményéről, a tagországok kutatás-fejlesztési és innovációs rendszereinek erős és gyenge oldalairól.
*
*
-
Marco Polo

2013. április 08.
Közzététel: 2013 március 26.
A benyújtási határidő: 2013 augusztus 23.
Marco Polo az Európai Unió finanszírozási programja, amely támogatja azon projekteket melyek, váltják az áruszállítást az utakról a tengerre, a vasútra és belvizekre. Ez azt jelenti, kevesebb kamion forgalom lenne az utakon, és így kevesebb torlódás, kevesebb szennyezés, és megbízható, hatékony áruszállítás.
*
*
-
Study in China

2013. április 04.
A pályázat keretében kínai egyetemeken ösztöndíjasként tanulhatnak egyetemi hallgatók (kínai nyelvet tanulók is). Az ösztöndíj program oktatóknak is kínál ösztöndíj lehetőségeket poszt-doktori tanulmányok folytatására.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Korea Eureka Days

2013. április 04.
2013. május 28-30. között kerül sor a Koreai EUREKA Napra, a török EUREKA- elnökség égisze alatt, a KIAT (Korea Institute for Advancement of Technology) társszervezésében, Isztambulban, Törökországban. A Koreai EUREKA Napok fontos szerepet játszanak a gazdasági lehetőségek felismerésében és kiaknázásában, valamint innovatív projekt ötletek kifejlesztésében és új K+F együttműködések kialakításában a koreai és az európai cégek között, amelyek megvalósíthatóak az EUREKA-program keretén belül.
*
*
-
CERN

2013. március 27.
A CERN 2012-es tudástranszfer jelentése jól mutatja a CERN elkötelezettségét az emberi tudás határain végzett munka során megszerzett gazdag tudás és technológia eredmények közzétételére. Ez a szerepvállalás - melyet a CERN Alapszerződése is rögzít - egyre növekvő részévé válik a CERN alaptevékenységének.
*
*
-
Nanotechnologia

2013. március 22.
A Mengyelejev nevét viselő Oroszországi Kémiai-Technológiai Egyetem (RHTU) kutatói kísérleteik mellett szuper-számítógépes modellezést is alkalmaznak kémiai, nanotechnológiai és hidrogén-energetikai kutatásaik során. Az egyetem kutatásait az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma szövetségi célprogram keretében 6 millió rubellel (1 rubel körülbelül 7,5 forint) támogatta.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*