* NIH
*

2013/13.

*

Aktuális hírek, események

*

A 16 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a startupokról

2013. június 20.
A Nemzeti Innovációs Hivatal gondozásában megjelent „A 16 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a startupokról" című kiadvány, melynek szerzője Turcsán Tamás Péter, a startup világ egyik kulcsszereplője. Írását haszonnal forgathatja bárki, aki startup alapításán gondolkodik, vállalkozás beindításának nehézségeivel küzd, vagy csak szeretné megismerni ezt a dinamikus és kreatív világot, melynek egyre nagyobb a szerepe mind világgazdasági, mind hazai szinten.
*
*
-
KFI tükör 3. - A KFI területi jellegzetességei Magyarországon

2013. június 17.
Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Tükör sorozatának harmadik része, mely a hazai régiók és megyék gazdasági, K+F-releváns, innovációs és ágazati jellemzőit vizsgálja, felméri a régiók innovációs potenciáljának széles aspektusát. A jelentésben több olyan lényeges jelenség került feltárásra, amelyek túlmutatnak a főváros és a vidék, valamint a keleti és a nyugati régiók közötti (KFI-ben is megmutatkozó) fejlettségbeli különbségek leírásán.
*
*
-
KFI Tükör 2.: Nők a KFI területén

2013. június 17.
Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Tükör sorozatának második része, mely a nők és a női esélyegyenlőség helyzetét vizsgálja a KFI területén. Az elemzésben a vertikális és horizontális szegregáció jelenségeire koncentrálva elemeztük a nők helyzetét a felsőoktatásban való részvétel, a pályaorientáció és a tudományos előmenetel, valamint kutatási forrásokhoz való hozzáférés szempontjából.
*
*
-
Francia-Magyar TéT VB 2013

2013. június 20.
2013. június 17-én sor került, a francia Curie Intézet együttműködésével, a huszadik francia-magyar kormányközi Tudományos és Technológiai (TéT) Vegyes Bizottság ülésére Párizsban. A magyar küldöttséget Dr. Kovács Ildikó, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) Külkapcsolati Főosztályának vezetője és Fodor Zoltán, a NIH Külkapcsolati Főosztályának vezető tanácsosa, valamint Szántó Szilvia a párizsi magyar nagykövetség TéT attaséja képviselte.
*
*
-
Bridge 2020

2013. június 14.
A Nemzeti Innovációs Hivatal 2013. július 4-én információs napot szervez a BRIDGE - biotechnológiai köz- és a magánszféra közötti partnerség (PPP) kezdeményezés bemutatására. A „BRIDGE” (Biobased and Renewables Industries for Development and Growth in Europe) kezdeményezés az innovatív biotechnológia alapú, megújuló erőforrásokra épülő és a hulladékot felhasználó technológiák segítségével kíván hozzájárulni az európai gazdasági növekedéshez és a társadalmi problémák megoldásához.
*
*
-
Marie Curie

2013. június 19.
Az EU 7. Keretprogram Marie Curie egyéni ösztöndíjak témában a Nemzeti Innovációs Hivatal konzultációt szervez azon pályázók részére, akik 2013. augusztus 14-i határidővel szeretnék benyújtani IEF, IOF vagy IIF pályázatukat.
*
*
-
Dr. Cséfalvay Zoltán

2013. június 19.
Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára 2013. június 5-én tárgyalásokat folytatott Párizsban. A látogatás célja az innovációs- és kutatás-fejlesztési politika területén való tapasztalatcsere, a magyar kormányzati erőfeszítések, elérhető támogatások ismertetése, a potenciális befektetők, együttműködő partnerek figyelmének felkeltése volt, emellett hangsúlyt kapott a közösségi K+F politika területén való együttműködés, közös érdekek beazonosítása.
Szántó Szilvia, párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
women in science

2013. június 14.
Az Európai Bizottság második alakalommal hirdette meg a Női Innovátorok Európai Díját. A díjat az a három olyan női vállalkozó kaphatja meg, aki kiemelkedő innovatív ötleteit piacra vitte. Az első díjazott 100 000 €, a második 50 000 €, a harmadik 25 000 € pénzjutalomban részesül.
*
*
-
Duna régió

2013. június 18.
Az Európai Bizottság a Duna régió 14 országának kutatóival és politikai döntéshozóival együttműködésben elindította azt a hat tudományos klasztert felölelő kezdeményezést, amelynek célja a régió gazdasági fejlődésének elősegítése. A hat klaszter – azaz tudományos hálózat – középpontjában a következő területek állnak: víz, föld és talaj, bioenergia, levegő, információcsere és harmonizáció, valamint intelligens szakosodás.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
INNOV'ECO

2013. június 18.
A víz, mint természeti erőforrás fenntartható használata a gyorsuló klímaváltozás, a környezetszennyezés és a gazdasági krízis hármasa szorításában napjainkban minden korábbinál fontosabb kérdést jelent. A jövő érdekében elkerülhetetlen a vízhasználati magatartás-formák érdemi megváltozása, amit a technológiai oldal fejlesztésének kell kísérnie.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke
*
*
-
ROSZNANO

2013. június 12.
Az Oroszországi Föderáció Számvevőszékének kollégiuma áttekintette a ROSZNANO Részvénytársaság közelmúltban elvégzett vizsgálatának eredményeit. A számvevőszéki vizsgálat a 2007-2012. közötti időszakot fogta át, célja pedig annak kiderítése volt, hogy az oroszországi nanotechnológia e vezető vállalata mennyire hatékonyan használta fel az állami költségvetésből számára juttatott pénzeszközöket, valamint, hogy ezen anyagiak felhasználása mennyire felel meg a cég alapító okiratában megjelölt alapvető célnak, vagyis a nanotechnológiai kutatási és fejlesztési eredmények üzleti hasznosításának.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Ministere de l'Écologie, du Developpement durable et de l'Énerge

2013. június 12.
Május harmadikán Arnaud Montebourg, Delphine Batho és Frédéric Cuvillier közös sajtóközleményben adta hírül, hogy nyilvánosságra hozták a megújuló tengeri energiaforrásokról készült, az április 15-én az energetikai átmenetről tartott országos egyeztetés alkalmával bemutatott jelentést, ami két tárcaközi szervezet (Conseil Général de l’Environnement et du Développement Durable és Conseil Général de l’Économie, de l’Industrie, de l’Énergie et des Technologies) együttműködésének köszönhetően készült el.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Kreativ Magyarorszag

2013. június 06.
A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szeretettel meghívja Önt a „Kreatív Magyarország” c. rendezvényére. Helyszín: Balassi Intézet, 10 Treurenberg, 1000 Brüsszel, időpont: 2013. június 26., szerda, 19:00 óra.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
science art

2013. június 05.
A Sanghaji Tudomány- és Technológiai Szövetség és a Sanghaji Művészeti Szövetség 2013. augusztus 28-a és szeptember elseje között rendezi meg a Sanghaji Nemzetközi Tudományos és Művészeti Kiállítást. A kiállítás célja, hogy a tudomány és művészet integrációját segítse elő, megjelenítse a legújabb tudományos és technológiai felfedezéseket a művészet eszközeivel.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2013. június 05.
Az Orosz Tudományos Akadémia (OTA) május 29. és június 1. között megtartott közgyűlésén megválasztották a testület új vezetőit. Az elnöki tisztségre három eddigi elnökhelyettes pályázott: Vlagyimir Fortov, a Nobel-díjas Zsoresz Alfjorov (mindketten fizikusok), valamint a közgazdász végzettségű Dmitrij Nyekipelov.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Ministere de l'Écologie, du Developpement durable et de l'Énerge

2013. június 05.
Delphine Batho francia és Peter Altmaier német környezetvédelmi miniszter májusban tárgyalásokat folytatott a francia-német környezetvédelmi együttműködésről, ezen belül elsősorban azt vizsgálva, miként lehet az energetikai átmenet kérdése a francia-német együttműködés (egyik) „motorja”.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*