* NIH
*

2013/14.

*

Aktuális hírek, események

*
Kazahsztán

2013. július 18.
2013. július 16-án Hivatalunkba látogatott Beibut B. Atamkulov úr, a Kazah Köztársaság Ipari és új technológiák minisztériumának államtitkára, akit a találkozóra elkísérte őexcellenciája Nurbakh Rustemov úr, a Kazah Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A vendégeket Korányi László elnökhelyettes úr fogadta.
*
*
-
Bridge 2020

2013. július 05.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szervezésében 2013. július 4-én került megrendezésre a „BRIDGE” (Biobased and Renewables Industries for Development and Growth in Europe) biotechnológiai köz- és a magánszféra közötti partnerség kezdeményezésről szóló információs nap. A 2014-től induló BRIDGE kezdeményezés keretében 7 év alatt 3,8 milliárd eurót fordítanak ipari biotechnológia alapú fejlesztésekre: 1 milliárd eurót a Horizon2020 keretprogram keretében az Európai Bizottság, míg 2,8 milliárd eurós keretet a biotechnológiai nagyvállalatokból álló konzorcium biztosít.
*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2013. július 08.
A Nemzeti Innovációs Hivatalról (NIH) szóló 303/2010 (XII.23.) Korm. rendelet szerint a NIH feladatai között szerepel a KFI intézkedések és programoknak az értékelése. Az elmúlt időszakban kialakult egy KFI értékelési kultúra, amely átvette és alkalmazta a hazai és nemzetközi tapasztalatokat. A NIH értékelési feladatait segíti az EU által támogatott EVAL-INNO projekt, amely eredményeinek disszeminációban a Hivatal is közreműködik. Ennek első lépéseként készült el a KFI értékelések módszertani hátterét összefoglaló, bemutató dokumentum.
*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2013. július 01.
A Nemzeti Innovációs Hivatal, mint akkreditációs szervezet, pályázatot hirdet az „Akkreditált Technológiai Inkubátor” (ATI) cím elnyerésére (kódszám: ATI-2013).
A pályázat célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló startup vállalkozások felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő, és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása. Az akkreditált inkubátor jogosult a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat (Start-up_13) I. alprogramjában való részvételre.
*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2013. július 15.
A Nemzeti Innovációs Hivatal pályázói konzultációt szervez az Akkreditált Technológiai Inkubátor c. pályázati kiírással (ATI-2013) kapcsolatban. A konzultáció célja, hogy a pályázat iránt érdeklődők kérdéseiket személyesen is föltehessék és azokra választ kapjanak.
*
*
-
KFI stratégia

2013. június 24.
A nemzetgazdaság versenyképessége a gazdaság egészében megújuló módon megjelenő, hasznosuló új tudással fokozható. A gazdasági-társadalmi adottságokra építő technológiai és tudásvezérelt fejlődés nagyobb súllyal és tartósabban járul hozzá a gazdasági növekedéshez, mint az erőforrások puszta bővítése.
*
*
-
NIH videosorozat: 5. rész

2013. július 12.
Újabb epizóddal jelentkezett a NIH videósorozata: Budapest, mint hub, startup központ, elvárt megtérülés, buktatók.
A NIH sorozatának immáron ötödik részében a megkérdezettek főként Budapest szerepéről, a budapesti startup lehetőségekről beszélnek.
Forrás: startup.mandiner.hu
*
*
-
Future Internet PPP

2013. június 21.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), és a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform szervezésében 2013. június 13-án került megrendezésre a NIH székházában a “Building an Eco-System for Delivering Innovative Future Internet Services and Applications” című szakmai tanácskozás több mint félszáz hazai és külföldi résztvevővel.
*
*
-
Future Internet PPP

2013. július 11.
Az EU Bizottság az FP7 Keretprogramban meghirdette a „Future Internet Public-Private Partnership” 3. szakaszára vonatkozó pályázati felhívást. A pályázatok támogatására előirányzott keretösszeg 130 millió Euro.
A projektjavaslatok beadási határideje: 2013. december 10. (Brüsszel)
*
*
-
CERN

2013. július 12.
Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN piackutatási felhívásokat (Market Survey) tett közzé, amelyre magyar vállalkozások is jelentkezhetnek. A CERN Beszerzési Csoportja (Procurement Group), a CERN beszerzési szabályai szerint az előzetes piackutatás alapján választja ki azokat a szervezeteket, amelyeket meghív a szállítási tenderen való indulásra.
*
*
-
CERN

2013. július 18.
A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN ösztöndíjakat hirdetett meg egyetemi hallgatók és doktoranduszok (PhD hallgatók) részére:
Doctoral Student Programme (6-36 hónapos ösztöndíj PhD hallgatóknak)
Technical Student Programme (4-12 hónapos ösztöndíj egyetemi hallgatóknak gyakorlati képzésre)
Short-Term Internship Programme (1-6 hónapos gyakorlati képzés egyetemi hallgatók részére)
*
*
-
Horizon 2020

2013. július 22.
Az Európai Bizottság 2013. július 10-i bejelentése szerint az EU-tagállamok és európai cégek több mint 22 milliárd eurót fognak beruházni a következő hét év folyamán a színvonalas munkahelyeket biztosító ágazatokban folyó innovációba. A pénz oroszlánrésze öt köz-magán partnerség (Public-Private Partnership, PPP) tevékenységét finanszírozza majd az innovatív gyógyszerek, a repüléstechnika, a bioalapú iparágak, az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia, valamint az elektronika terén.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
Horizon 2020

2013. július 19.
Az Állandó Képviselők Bizottsága (COREPER, a tagállamok állandó képviselői) 2013 július 17-én jóváhagyta a Tanács Elnöksége és az Európai Parlament júniusban létrejött megállapodását a 2014-20 évekre szóló Horizon 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramról. A megállapodás utat nyit a Horizon 2020 jogi procedúrájának lefolytatásához és a csomag európai parlamenti és tanácsi elfogadásához szavazás útján az elkövetkező hónapokban. A Horizon 2020 felváltja az EU 7. Kutatási Keretprogramját (FP7), amely 2013 végéig tart.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
Horizon 2020

2013. július 01.
Mintegy 5 hónapos tárgyalássorozatot követően az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság megállapodásra jutott az Európai Unió új, 2014-2020 évekre szóló Horizon2020 kutatási és innovációs keretprogramjának tárgyában június 25-én kedden. A költségvetésről még eztán kell dönteni, mert az az intézményközi többéves pénzügyi keretről szóló egyeztetések eredményétől függ.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
ELI ipari nap

2013. június 25.
Az optikai és lézer szektorban működő cégeknek tartott részletes tájékoztatást a Szegeden épülő szuperlézer kutatási nagyberuházás aktuális állásáról az ELI-ALPS projekt cég június 19-én a párizsi magyar nagykövetségen a TéT szakdiplomata által szervezett és a Nemzeti Innovációs Hivatal támogatásával létrejött ipari nap keretében. A rendezvény aktualitását az adta, hogy hamarosan megjelenik a kutatóközpont kivitelezésére kiírt tender-felhívás.
Szántó Szilvia, párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
Regions as motors of new growth through smart specialisation

2013. július 15.
Az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága és a Flamand kormány meghívja Önt a regionális intelligens szakosodás újabb fejlődés lehetőségeinek és az átalakítási erejének megvitatására, különös tekintettel a többszintű kormányzás kihívásaira.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
V4

2013. július 11.
A Krakkói Gazdasági Egyetem (Lengyelország), a prágai Gazdasági Egyetem (Cseh Köztársaság), a Miskolci Egyetem (Magyarország), a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (Szlovákia), a Gdansk Technológiai Egyetem (Lengyelország) meghívja a Nemzetközi vállalkozói szellem és a cégek nemzetköziesedése a Visegrádi országokban (V4) nemzetközi tudományos konferenciára, mely 2014. április 3-án kerül megrendezésre Krakkóban (Lengyelország).
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
Campus Party

2013. július 11.
A Lisszaboni Tanács és a Telefónica közösen rendezik meg a StartUp Europe Fórumot 2013. szeptember 2-án a londoni O2 Arénában. A Fórum, amely a digitális szakpolitikusok és a gyakorlati szakemberek csúcsrendezvénye, a világ legnagyobb technológia fesztiválja, a Campus Party keretében kerül megrendezésre. A rendezvény célja összehozni az európai digitális közösség működtetőit és alakítóit.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
JRC

2013. július 11.
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center - JRC) és az Európai Alkalmazott Tudományos, Technológiai és Mérnöki Tanács (Euro-CASE) „Párbeszéd a tudomány, a technológia és a társadalom között – Energia és Klímaváltozás” témakörben keresztasztal beszélgetést szerveznek 2013. szeptember 13.-án, Brüsszelben.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
Xi Jinping

2013. július 18.
Xi Jinping államfő látogatást tett a Kínai Tudományos Akadémián, amely során megerősítette, hogy a K+F Kína fejlődésének egyik húzóágazata. Xi kiemelte, hogy egy állam csak akkor válhat erőteljessé, ha jelentős tudományos hajtóerővel rendelkezik.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
ANR

2013. július 10.
A tavalyi kormányváltást követően lebonyolított országos tudománypolitikai társadalmi egyeztető fórum (assises nationale de la recherche) az ANR működése kapcsán is több ajánlást fogalmazott meg. Ezek alapján változások várhatók a szervezet által kezelt K+F pályázati rendszerben, ami az eddigi egy fordulós helyett két fordulóssá válik, valamint egyszerre kerül meghirdetésre az összes pályázati lehetőség. Ennek egyik legfontosabb „hozadéka” a pályázói adminisztrációs terhek várható csökkenése, de részben változnak az eddigi prioritások is.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2013. július 10.
Az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Tagozatát 1957-ben alapították Novoszibirszk székhellyel. A tagozat működési területe megközelítőleg 10 millió négyzetkilométer, tudományos központjai Novoszibirszkben, Tomszkban, Krasznojarszkban, Irkutszkban, Jakutszkban, Ulan-Ude-ben, Kemerovóban, Tyumenyben és Omszkban találhatók. Barnaulban, Csitában és Kizilben egy-egy kutatóintézete működik.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
SIPO

2013. július 10.
A kínai Állami Szellemi Tulajdonjogi Hivatal bemutatta 2013-s esztendőre vonatkozó éves tervét, amelyben nyolc kiemelt feladatcsoportot jelöltek meg. A feladatok között a szellemi tulajdon létrehozását, védelmét, hasznosítását, menedzselését, valamint tudatos reklámozását nevezte meg a terv. A feladatok elvégzésének ellenőrzésére 84 célértéket jelöltek meg a tavalyi 90-nel szemben. A hivatal vezetője, Huang Qing kiemelte, hogy bár az idei célértékek száma kevesebb, ám pontosabban jelölik meg az elérendő célokat, mint a tavalyiak.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
IPEMED

2013. július 08.
A Club des Pilotes de Processus és az Institut de Prospective Economique du Monde de Méditerranéen (IPEMED) által közösen szervezett „Versenyképesség, innováció és párhuzamos befektetések a Földközi-tenger térségében” konferencia egyik legfontosabb tanulsága, hogy a Maghreb-térség gazdasági ereje folyamatosan nő, ennek következtében egyre kiegyenlítettebbé válik a fejlett országokkal való kapcsolatrendszere és egyes beruházási, kereskedelmi tendenciák megfordulni látszanak. Ezzel együtt a Marokkóban – és Afrikában másutt – megvalósuló nyugati beruházások elsődleges célja továbbra is az olcsóbb munkaerőben rejlő versenyképességi előny kiaknázása.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke
*
*
-
EMBL

2013. július 08.
Az Oroszországi Alapkutatási Alap (RFFI) és az európai molekuláris biológiai kutatások vezető intézménye, az EMBL (European Molecular Biology Laboratory) a két szervezet közötti együttműködési megállapodás alapján 2012-ben 6 közös projekt támogatásáról döntött.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
INRA

2013. június 25.
Az országos mezőgazdasági kutató intézet, az INRA szervezésében június 18-án Párizsban került sor arra a konferenciára, aminek tárgya a genetikai erőforrások szerepe, megőrzése és használata volt a globális élelmezés-biztonsággal és a klímaváltozással összefüggésben. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság élelmezésének biztosításához használt genetikai források jelentősen beszűkültek, ezzel párhuzamosan - noha a hozamok emelkedtek – csökkent a genetikai változatosság és nőtt a mezőgazdaság külső tényezőkkel szembeni sebezhetősége.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke
*
*
-

Oroszország Napja 2013

2013. június 25.
Oroszország Napja alkalmából az orosz irodalom és művészet, valamint a tudomány és a műszaki élet több képviselőjének adott át Állami Díjat Putyin elnök. A kitüntetettek közül tíz fő tudományos és műszaki területen tevékenykedik.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
ASN

2013. június 25.
Az országos nukleáris biztonsági ügynökség (ASN) a közelmúltban hozta nyilvánosságra a francia reaktorpark biztonsági kérdéseivel kapcsolatos jelentését, mely kapcsán Delphine Batho miniszter a Nemzetgyűlés előtt vázolta az ezen a téren várható, az energetikai átmenetről most készülő törvénybe foglalni szándékozott változásokat.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*