* NIH
*

2013/15.

*

Aktuális hírek, események

*
ATI pályázati konzultácio

2013. augusztus 09.
A Magyar Állam 2,1 milliárd forinttal támogatja a hazai, technológiára épülő, induló vállalkozásokat a start-up ökoszisztéma élénkítése céljából. Állami inkubátorpályázat segítségével sikeressé, exportképessé tehetők és egyben a hazai piacon tarthatók lehetnek a még induló, de egyben ígéretes hazai technológiai vállalkozások. A 2,1 milliárdos, kétszintű pályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozik, olyannyira, hogy máris szükségessé vált pótlólagos források keresése.
*
*
-
Startup.TE

2013. augusztus 06.
A Nemzeti Innovációs Hivatal Startup.te 5 részes videósorozatában a startup-világ szereplői vallanak arról, miért jó vállalkozni, az őket segítő iparági szereplők, mentorok mondják el véleményüket a startup világra jellemző ökoszisztémáról, illetve adnak hasznos tanácsokat. Startup . Pont . Te !!!
A filmek megtekinthetők honlapunkon.
*
*
-
TéT-attaséi hálózat logo

2013. augusztus 02.
Három új Tudományos és Technológiai (TéT) attasé kezdte meg munkáját Magyarország brüsszeli és londoni nagykövetségén. A TéT attaséi rendszer a kormányzat kutatási és technológia-fejlesztési törekvéseivel összhangban a magyar tudományos és innovációs közösség egészének érdekében működik.
*
*
-
Magyarország megújul

2013. július 29.
A NIH az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében megvalósuló „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítására” című pályázaton elnyert 238 millió forintos támogatásból megújítja belső folyamatait, egyszerűsíti ügymenetét, és bővíti a Hivatal által nyújtott szolgáltatások körét. A NIH a kutatás-fejlesztés és az innováció területén olyan államigazgatási együttműködési struktúrákat, kooperációs hálózatokat és innovációs elemző, szolgáltató kapacitásokat épít ki és működtet, amelyek Magyarország és az EU gazdaságstratégiai céljainak megvalósítása érdekében elősegítik a nemzeti innovációs rendszer szereplőinek munkáját és a hazai, illetve nemzetközi együttműködések kialakítását.
*
*
-
Kompozit

2013. július 31.
Medvegyev miniszterelnök 2013. július 24-én kelt 1307. számú rendeletében hagyta jóvá a kompozit-anyagok gyártása növelésének útitervét. A road map alapvető célként határozza meg a korszerű kompozit anyagok oroszországi gyártásának növelését, az export kibővítését, továbbá a belőlük előállított termékek minél szélesebb körű polgári célú felhasználását az építőiparban, a kommunális gazdálkodásban, az energetikában, a sportban, a közlekedésben és a mindennapi élet számos más területén.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Seedcamp

2013. július 31.
2013. szeptember 2-5-én Londonban kerül megrendezésre a SEEDCAMP WEEK négy napos rendezvény azzal a céllal, hogy összehozzák Európa húsz legjobb web-technológia, mobil technológia és software tehetséges kezdő vállalkozását (’start up’) vezető vállalkozásokkal és befektetőkkel. A rendezvényen egy intenzív mentorálási szolgáltatás is elérhető lesz a nyertes start up-ok részére.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
*
*
-
Nano2017

2013. július 31.
Jean-Marc Ayrault francia kormányfő július 23-án jelentette be Crolles-ban (Grenoble) a, Nano 2017” félvezetők fejlesztésére kialakított 3,5 milliárd eurós összfinanszírozású kutatás-fejlesztési megaprogram beindítását, amelyhez a francia állam 600 millió euróval járul hozzá. Arnaud Montebourg ipari miniszter, Geneviève Fioraso felsőoktatási és kutatási miniszter, és Fleur Pellerin KKV-kért, innovációért és digitális gazdaságért felelős államtitkár szintén jelen volt a megnyitón.
Szántó Szilvia, párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
Mérnök

2013. július 29.
Az Oroszországi Gépgyártók Szövetsége rendezésében 2013. július 18-án nyílt meg a Bajkál-tó partján fekvő Bolsoje Golousztnoje településen „A Jövő Mérnökei - 2013” nemzetközi fórum. A rendezvényen közel 200 oroszországi egyetem, kutatóintézet és vállalat, valamint külföldi felsőoktatási intézmény mintegy 1200 képviselője vett részt, akik plenáris- és szekcióülések, valamint kerekasztal beszélgetések formájában vitatták meg az oroszországi műszaki felsőoktatás és a fejlett technológiai ipar jelenének helyzetét, fejlesztésük perspektíváit, valamint a nemzetközi együttműködés lehetőségeit.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Innovative Medicines Initiative (IMI)

2013. július 29.
Az Innovative Medicines Initiative (IMI) a gyógyszerkutatás területén a világ legnagyobb public-private kezdeményezése, melynek célja egy új és egyedülálló együttműködés megteremtése a köz- és a magánszféra között. A 2008-2017 között zajló, 2 milliárd € összköltségvetésű kutatási programmal az IMI az európai gyógyszeripar versenyképességének javítását, a gyógyszerfejlesztés folyamatának felgyorsítását és biztonságosabb, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését tűzte ki céljául.
*
*
-

Genopole

2013. július 25.
90 000 € díjazású, a környezetvédelmi, agrár és egyéb ipari felhasználású biotechnológiai innovációs versenyt hirdet start-up cégeknek szeptember 27-i beadási határidővel a francia Genopole bioklaszter a Kutatási, a Környezetvédelmi valamint az Ipari Minisztérium támogatásával.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
ERC logo

2013. július 23.
Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) kiválasztotta azt a 287 kiváló pályakezdő tudóst, akit indító támogatásban részesít a „Starting Grants” elnevezésű pályázat keretében. A „Starting Grants” alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségek számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos alapkutatások terén. A kutatók összesen közel 400 millió euró – projektenként 2 millió euró összegig terjedő – finanszírozásban fognak részesülni az elkövetkező – legfeljebb öt évig tartó – időszakban.
Forrás: Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
Republique francaise

2013. július 23.
A François Hollande köztársasági elnök, valamint Jean-Marc Ayrault vezette szocialista kormány első hivatali éve alapvető változásokat nem hozott a KFI és felsőoktatás terén. A választási kampányban szereplő témák nagyrészt a 2013. márciusában vitára bocsátott „felsőoktatási és kutatási törvény tervezet” keretén belül kerültek a közvélemény és a jogalkotók elé, amely várhatóan ez év nyarán/őszén kerülhet elfogadásra. Az előző kormányzatok által indított programok többségében némi finomhangolás után továbbvitelre kerültek, amely bizonyos szempontból folytonosságot visz a rendszerbe.
Szántó Szilvia, párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2013. július 23.
Oroszországban jelenleg hat, úgynevezett „állami státusú” tudományos akadémia van, amelyek az alábbiak: Orosz Tudományos Akadémia (OTA), Orosz Orvostudományi Akadémia, Orosz Mezőgazdasági Akadémia, Orosz Építészeti Akadémia, Orosz Oktatási Akadémia, Orosz Művészeti Akadémia.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-

ESF

2013. július 23.
A European Science Foundation (ESF) pályázati felhívást tett közzé a molekuláris biológia szakterületen 2015. évben megrendezésre kerülő magasszintű tudományos-kutatási konferenciák megrendezésére. Az ESF és a European Molecular-Biology Organisation (EMBO)  közösen támogat multidiszciplináris konferenciákat annak érdekében, hogy a molekuláris biológia és egyéb kutatási szakterületek művelőinek legyen lehetőségük megismerni egymás kutatási területeit és hatékonyan hozzájáruljanak multidiszciplináris kutatási hálózatok kialakításához.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*