* NIH
*

2013/16.

*

Aktuális hírek, események

*
Korányi László

2013. szeptember 04.
Óriási az érdeklődés a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által kiírt inkubátorpályázatra, amelynek a mostani 2,1 milliárdos összege a következő hét évben akár a többszörösére is emelkedhet – mondta el az MNO-nak adott interjújában Korányi László, a NIH megbízott elnöke.
*
*
-
NIH

2013. szeptember 06.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Go!nno komplex, web alapú innovációs szolgáltató portál részeként, 2012. november 15-én indította el a „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása" elnevezésű programját. A program keretében, 2013. szeptember 4-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Mentor Klub ülése. A program indulása óta, 88 mentor és 93 mentorált jelentkezett, ill. regisztrált a Go!nno portáljába. Az eddigi ülések során 69 mentorált találkozhatott leendő mentorával, a visszajelzések alapján a kialakított mentor-mentorált párosok 70%-a aktívan együttműködik.
*
*
-
Korányi László

2013. szeptember 02.
Beszélgetés Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnökével a hazai inkubátorokról és az új inkubátor programról a Gazdasági Rádió 2013. augusztus 30-i Délutáni monitor c. műsorában.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
*
*
-
Singularity University

2013. augusztus 27.
2013. november 15-16-án Budapesten tartja 1. világ konferenciáját a NASA, Google és még számos neves cég által alapított szilicium-völgyi Singularity University. Az egyetem célja, a globális gazdasági fejlődés előmozdítása és a kisvállalkozások (startupok) nemzetközi gazdasági vérkeringésbe való hatékony bekapcsolása. Az egyetemen vállalkozók, üzletemberek képezhetik magukat féléves, fizetős kurzusokon, az egyetem diákjai között több multimilliárdos startup vállalkozó is megfordult.
*
*
-
iGen

2013. szeptember 06.
A Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség négy párhuzamos csoporttal elindítja az Innovatív Generáció (iGen) Pályakezdő Innovációs Programjának második hullámát. Az iGen a Kreater 2013-ban indulthibrid programja: gyakornoki program, képzés és inkubáció egyben. 2013 őszén – külön célcsoportokra szabott – 4 csoport indításával folytatódik a munka. Az októberben induló csoportokba szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket.
*
*
-
Horizon2002

2013. szeptember 06.
„Kutatási együttműködési lehetőségek Ausztriában és Európában” elnevezésű rendezvényre kerül sor 2013. szeptember 26-27-án, Grazban. Az ECSEL (JTI on Electronic Components and Systems for European Leadership) Közös Technológiai Kezdeményezéssel kapcsolatos információk cseréjére kerül sor első alkalommal Brüsszelen kívül, Ausztriában.
*
*
-
CERN Open Days

2013. augusztus 13.
A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Nyílt Napokat (Open Days) 2013. szeptember 28-29-én, naponta 8:00 órától 20:00 óráig.  A rendezvényre, melynek mottója „Our Universe is Yours”, körülbelül 100,000 látogatót várnak. A szeptemberi hétvégén a CERN kinyitja létesítményeit és laboratóriumait a nyilvánosság előtt, hogy bemutassa a kutatásait, felfedezéseit, és a fantasztikus berendezéseit a széles közvéleménynek.
*
*
-
Környezetvédelem

2013. szeptember 05.
Megjelent az a jogszabály, ami feljogosítja az állami tulajdonban lévő országos áramszolgáltatót (EDF) a Blayais-ban működő nukleáris erőmű harmadik és negyedik blokkjában a plutónium-oxidot is tartalmazó MOX-üzemanyag használatára. Ezt az uránium- és plutónium-oxid keverékéből álló fűtőanyagot az erőmű első és második blokkjában már használják.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Innovative Newcastle

2013. augusztus 30.
2013. szeptember 12-én Newcastleben kerül megrendezésre az InnovateNE (North-East) innovációs esemény a Newcastle Science City szervezésében, amely egy együttműködés a Newcastle University és a városi önkormányzat között, a brit észak-keleti régió tudományos és technológiai fejlesztésre épülő iparának fejlesztése céljából.
*
*
-

IDDRI

2013. szeptember 03.
A Fondation Hermes és az IDDRI szervezésében tartották azt a konferenciát Párizsban, melynek témája a biológiai sokféleség és a tradicionális tudás megőrzése, a két terület kapcsolata volt. A téma aktualitását az adta, hogy a biológiai sokféleséghez szerte a világban nagyon sok helyi tudás kapcsolódik, ha pedig a biodiverzitás szűkül, menthetetlenül elveszik az emberiség kulturális örökségének egy része is. Ezért arra kell törekedni a fejlett és fejlődő országokban egyaránt, hogy a természeti erőforrások kiaknázása és a gazdasági fejlődés fenntartható módon, a biológiai sokféleség eróziója nélkül történjen.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Horizon2002

2013. augusztus 29.
Idén ősszel az Európai Bizottság két Információs Napot is tart a KKV-k részvételről a Horizon 2020-ban, különös tekintettel a KKV-kat támogató szervezetekre (kormányzati és nem kormányzati). Az információs napok október 18-án illetve november 25-én kerülnek megrendezésre Brüsszelben. A november 25-i eseményt interneten keresztül is közvetítik, és később online is elérhető lesz.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
*
*
-
Vasút

2013. szeptember 02.
A Chaire Développement durable - Sciences Po és az SNCF szervezésében került sor arra a szemináriumra, ahol a mai bizonytalanságokkal teli világban megvalósítás alatt álló nagy beruházási projektek energetikai követelményeit vizsgálták az előadók a Bretagne-ban építendő nagysebességű vasúti pálya példáján keresztül. A szakértők szerint minden tényezőt figyelembe véve négy fő szcenárió képzelhető el a beruházás majdani megtérülése szempontjából.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
ARWU

2013. augusztus 28.
A sanghaji JiaoTong Egyetem közzétette az általa évente összeállított ARWU (Academic Ranking of World Universities) idei egyetemi rangsorát. Ami az ARWU-ban szereplő oroszországi egyetemek számát illeti, abban a tavalyihoz képest változás nem történt: a világ első 500 egyeteme közt továbbra is két orosz – a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem, valamint a Szentpétervári Állami Egyetem – található meg.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Palagáz

2013. augusztus 30.
A palagáz kitermelése, sőt az ezzel kapcsolatos kutatás is heves viták és egyelőre merev kormányzati tiltás tárgya Franciaországban. Noha a köztársasági elnök és a miniszterelnök következetesen elutasít bármilyen engedményt, a gazdasági élet szereplői – sőt bizonyos megnyilvánulásai alapján maga Arnaud Montebourg gazdaságélénkítési miniszter is – kiállnak amellett, hogy az ország gazdasági helyzete, versenyképessége és energetikai függősége miatt nem lenne szabad mereven elzárkózni a palagáz adta lehetőségek mérlegelésétől és a kutatások folytatásától.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Kurcsatov Intézet

2013. augusztus 27.
Az oroszországi állami státusú tudományos akadémiák most folyó radikális átszervezésével párhuzamosan az orosz kormány egy másik komoly tudományos reformra is készül. A Putyin elnök utasítására elindítani tervezett reform alanyai a fizikai kutatások terén működő intézetek. Akadémiai berkekben a tervezett reform kezdeményezőjének a Putyin szűkebb köréhez tartozó Mihail Kovalcsukot, a Kurcsatov Intézet Nemzeti Kutatóközpont (Moszkva) igazgatóját tekintik, aki tavaly decemberben azt javasolta, hogy a fizikai tudományok terén kutatásokat folytató 15 intézet kössön egymással partnerségi megállapodást.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
*
-
Jean-Charles Houracade

2013. augusztus 29.
Jean-Charles Houracade, a France Brevets (francia szabadalmi oltalmakat kezelő és értékesítő állami alap) igazgatója hangsúlyozottan felhívja a figyelmet a francia, illetve európai szabadalmi oltalmakban rejlő gazdasági lehetőségekre, amelyek jelenleg javarészt kihasználatlanul hevernek az innovatív cégek, kutatóintézetek polcain.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
Nyárfa

2013. augusztus 27.
Az INRA Orléans-ban beállított nyárfa GMO-kísérletének felszámolását követően Franciaországban nincs több szabadföldi GMO-kísérlet. A megszüntetés mögött sem határozott politikai állásfoglalás, sem érdemi, konstruktív és korrekt társadalmi vita nincs, ellenkezőleg, az államigazgatás egyfajta „szabotázsa” érhető tetten, ami a ki nem mondott politikai elvárásoknak megfelelni akarván a rendelkezésre álló 90 nap helyett majdnem hét hónap alatt nem tudott/akart érdemben dönteni az INRA által fogalmazott, a kísérlet tovább-folytatása ügyében beadott kérvénye ügyében.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Christian Bataille

2013. augusztus 27.
A francia sajtóban nem kevés olyan tudósítás jelenik meg, amik arra utalnak, hogy a GMO-kkal, a palagázzal, valamint a nukleáris energiával kapcsolatos kérdések egyre komolyabban képesek megosztani a kormánykoalíciót. A zöldek komoly konfliktusként kezelték az egyébként szocialista párti Delphine Batho környezetvédelmi miniszter július 2-i menesztését, rövid ideig a koalícióból való kilépés gondolatát is meglebegtette néhány képviselőjük. A helyzet a köztársasági elnök és a kormánytöbbség szempontjából azonban nagyon kényes, hiszen a zöldek nélkül egyáltalán nem biztos, hogy a szocialisták várakozásaiknak megfelelő eredményt tudnak elérni a jövő évi helyhatósági választásokon, ami elsősorban az UMP számára jelentene hatalmas fegyvertényt.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
*
*
-
No GMO

2013. augusztus 26.
A francia Államtanács a legmagasabb szinten is érvénytelenítette a Mon810 GMO-kukorica termesztésére hozott moratóriumot, ezzel elvben megnyílt a lehetőség a növényfajta termesztése előtt. A kormány részéről azonban szinte azonnal bejelentették, hogy ezt a döntés ellenére sem fogják engedélyezni, és újabb tiltást léptetnek életbe. Ezzel újra fellángolt a vita a GMO-k franciaországi termesztéséről, ami már réges-régen nem tudományos, hanem ideológiai alapon zajlik az országban, sőt kormánykoalíción belüli feszültségekkel is jár. Az pedig jóval a dolgokon túlmutató vitákat indukálhat, szerencsés-e, ha a kormány és maga a köztársasági elnök is gyakorlatilag semmibe veszi az Államtanács verdiktjét?
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
NICA

2013. augusztus 26.
A dubnai Egyesített Atommagkutató Intézet (Joint Institute for Nuclear Research, JINR) vezetése 2013. augusztus 8-án tudományos ülésen számolt be az intézményben készülő NICA (Nuclotron-based Ion ColliderFacility) nehézion ütköztető megvalósításának helyzetéről. A NICA az oroszországi Megascience Projekt hat kutatási nagyberendezésének egyike lesz. A már működő Nuclotron gyorsító bázisán megvalósítandó berendezésben atommagok kis energiájú ütköztetése révén olyan vizsgálatok végezhetők majd el, amelyekre máshol (például a CERN-ben) nincs lehetőség.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*