* NIH
*

2013/17.

*

Aktuális hírek, események

*
Nemzeti Innovációs Hivatal

2013. szeptember 18.

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által meghirdetett Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázatok beadása: a benyújtási határidőig beérkezett 20 pályamű mutatja a program iránti kimagasló érdeklődést. Az írásbeli pályázati dokumentumok benyújtásán túl a pályázóknak a Bíráló Bizottság számára majd angol nyelven, prezentáció formájában kell ismertetniük az inkubátor felállítására, működtetésére, eredményességének biztosítására irányuló terveiket. A szóbeli fordulók várható időpontja: 2013. október 4-e és 5-e, az egyes előadások pontos időpontjáról minden pályázót levélben értesíteni fog a kiíró szervezet.

*
*
-
Nemzetközi Üzletfejlesztési Díj

2013. szeptember 16.
Az Üzletfejlesztési Portál kezdeményezésére idén átadásra került az I. Nemzetközi Üzletfejlesztési Díj. Az idei év díjazottja a Nextent Zrt. mesterséges intelligencia alapú beszédanalitikai termékcsaládja lett. Az újonnan alapított díjról és a Hivatal Kaleidoszkóp rendszeréről Szabó István, a KFI Obszervatórium Főosztály vezetője beszélt a Gazdasági Rádió 2013. szeptember 16-i Reggeli Hiradó c. műsorában.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
*
*
-
Budapest HUB

2013. szeptember 12.
Budapest HUB néven munkacsoportot hozott létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal. Az elmúlt években rendkívüli sikertörténetek szemtanúi lehettünk, amikor is kis magyar cégek kerültek a világpiac meghódításának a kapujába. Annak érdekében, hogy ez a sikersorozat folytatódjon: a Magyar Kormány feltett szándéka egy olyan ezt támogató ökoszisztéma létrehozása, amely a felmerülő igényeket elősegíti.
Az insiderblog.hu cikke.
*
*
-
XX. Főenergetikusi Konferencia

2013. szeptember 09.
Az energetikai szakma Visegrádon 2013. szeptember 24-25-én XX. Jubileumi Főenergetikusi és Innovációs Fórumot szervez. A rendezvény apropóján beszélgetett a hazai energiahelyzetről Horváth Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezetője és dr. Steier József, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület esztergomi elnöke.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
*
*
-
Ministry of Science and Technology - Vietnam

2013. szeptember 10.
2013. augusztus 28. és szeptember 2. között Budapesten tárgyalt a vietnami a Tudományos és Technológiai Minisztérium (Ministry of Science and Technology – MOST) nemzetközi kapcsolatokért felelős három fős vezetői delegációja. Vietnámmal 2005-ben került sor a jelenleg is érvényes TéT együttműködési egyezmény aláírására.
*
*
-
Magyar Tudományos Akadémia

2013. szeptember 16.
A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége partnereivel együttműködésben pályázatot hirdet a dél-alföldi régióban vállalkozások és feltalálók szellemi alkotásainak elismerésére.
A pályázatok beadási határideje: 2013. szeptember 30. 16:00.
*
*
-
DDRIÜ

2013. szeptember 09.
A Dél Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. innovációs ötletpályázatot hirdet „Középpontban az INNOVÁCIÓ”címmel! Ha szívesen bemutatná innovatív ötletét egy szakértői zsűri és az üzleti élet szereplői előtt, ha szeretné megvalósítani ötletét, termékké alakítaná a találmányát vagy külföldi partnert keres vállalkozásához, jelentkezzen az ötletpályázatra és nyerje meg az 5000 euró összértékű fődíjat!
A pályázatok beadási határideje: 2013. szeptember 30.
*
*
-
MOFA

2013. szeptember 18.
A japán Külügyminisztérium (MOFA) 2013. szeptember 12-én eligazító tájékoztatást tartott a Fukushima-i Atomerőműnél észlelt szivárgások jelenlegi helyzetéről és a kormány részéről tervezett azonnali, valamint hosszabb távú ellenintézkedéseiről.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
*
*
-
Innovációs teljesitmény

2013. szeptember 16.
Az Európai Bizottság által kidolgozott új innovációs mutató alapján Svédország, Németország, Írország és Luxembourg hasznosítja a legjobban az innovációt az uniós tagállamok közül. Az innovációs teljesítménymutató azt méri, hogy az innovatív ágazatokból jövő ötletek milyen arányban jutnak el a piaci hasznosításig és járulnak hozzá a jobb minőségű munkahelyekhez és a versenyképesebb Európához.
*
*
-
A hajó középső része gyakorlatilag alig érintkezik a vízfelülettel

2013. szeptember 13.
A világ legnagyobb kizárólag napelem meghajtású hajója, a MS Tûranor PlanetSolar katamarán szeptember 10-én kötött ki Párizsban, és ezzel sikeresen zárta első tudományos (klímaváltozás-kutatási) célokat szolgáló útját a Golf-áramlat mentén és az ehhez kapcsolódó DeepWater elnevezésű nemzetközi kampányt. A hajót és az első kutatási eredményeket a párizsi tudományos és technológiai diplomaták baráti körének a Svájci Nagykövetség meghívására zárt körű rendezvény keretében Gérard d’Abovill kapitány és Martin Beniston klimatológus, kutatócsoport vezető 2013. szeptember 11-én mutatta be.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Josai International University

2013. szeptember 17.

Magyarország tokiói nagykövetsége hagyományosan meghívást kapott a Josai International University (JIU) évnyitó ünnepségére, amely 2013. szeptember 11-én került megrendezésre. A rendezvényen a követség részéről Dr. Juhász Györgyi újonnan kinevezett TéT szakdiplomata vett részt, aki a szervezők kérésének eleget téve az ünnepségen köszöntötte az egyetemen kezdő diákokat.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
EU-China Exhibition on Urban Development

2013. szeptember 13.
Az EU-Kína Városfejlesztési Kiállításra – a 16. EU-Kína Csúcstalálkozóhoz időzítve – 2013. november 20-23-a között kerül sor Pekingben. Az Expó kilenc téma (Várostervezés, Alacsony széndioxid kibocsátású zöld fejlődés, Infrastruktúra, Okos városok, Pénzügyi szolgáltatások, Történelem és civilizáció, Csúcs-technológia, Élhető város, valamint Közszolgáltatások) köré rendeződik, amelyet kilenc kiállítási csarnokban jelenítenek meg a két főcsarnok mellett. Az Expóra a tervezett 500 kínai kiállító mellett 200, az Európai Unió tagállamaiból érkező kiállítót is várnak, amelyek lehetnek cégek, illetve a civil szférából érkező szervezetek (egyetemek, non-profit szervezetek, kutatóintézetek, stb.).
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
*
*
-
Enevate

2013. szeptember 13.
Az ENEVATE partnerei bemutatják a legfrissebb eredményeket a következő témakörökben:
Elektromos gépjármű: technológia és ellátási láncok
Energia elosztás: infrastruktúrák a fenntartható energia ellátásért
Piaci hajtóerők és regionális elektromos mobilitási koncepciók
Jó gyakorlatok: kísérleti projektek Észak-nyugat Európában.
*
*
-
A Forget-farm két erjesztőtartálya a domb felőli oldalukkal fényképezve – a gazdák a domborzati különbséget előszeretettel alkalmazzák a tartályok telepítésekor

2013. szeptember 11.
A metanizációban a francia mezőgazdasági és a környezetvédelmi miniszter egyaránt egy olyan, általánosan alkalmazandó és támogatandó eszközt lát, ami némi túlzással egyszerre képes megoldani a gazdaságok környezetvédelmi, energetikai és ökonómiai problémáit. A szakma ezzel szemben inkább óvatosan fogalmaz, a gazdálkodók szerint a helyzet korántsem ennyire egyértelmű, noha elismerik, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett érdemes ezzel a lehetőséggel is számolni.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
*
*
-
Science-Metrix

2013. szeptember 10.
Egyre általánosabbá válik az a tendencia, hogy a kutatási eredményeket térítésmentesen hozzáférhetővé teszik a nagyközönség számára – erről tanúskodik a „nyílt hozzáférés” térnyerését megerősítő azon tanulmány, amely az Európai Bizottság támogatásával készítette a Science-Metrix elnevezésű kutatási értékelő tanácsadó cégcsoport, és amelyet 2013. augusztus 21-én tettek közzé.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*