* NIH
*

2013/19.

*

Aktuális hírek, események

*
Akkreditált Technológiai Inkubátor eredményhirdetés

2013. október 15.

Budapest, 2013. október 15. - A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mint az Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat akkreditációs szervezete, 2013. október 15-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottsági döntése értelmében infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor címet az idei évben.

*
*
-
Horizon2002

2013. október 09.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve 2013. november 26-án konferenciát szervez a 2014 januárjától induló Horizont 2020 program hazai nyitányaként, a budapesti VAM Design Centerben. Az esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben meghatározó Horizont 2020 programra.

*
*
-
S3 - Smart Specialization Strategy

2013. október 02.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közös konferenciasorozatot indítanak Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A konferenciasorozat előadásainak központi témája a formálódó nemzeti „intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégia” (RIS3), amely egy adott térség tudásalapú, a versenyelőnyöket figyelembe vevő fejlődését, fejlesztését hivatott bemutatni.

*
*
-
Dr. Deák Csaba

2013. október 09.

Megkezdődött a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közös konferenciasorozata, melynek központi témája a formálódó nemzeti „intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégia” (RIS3). A konferenciasorozatról Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese beszélt az InfoRádióban.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.

*
*
-
Izraeli-magyar innovációs nap

2013. október 03.

Izraeli-magyar innovációs nap vette kezdetét csütörtökön Budapesten, az egész napos tanácskozáson magyar start-up vállalkozásoknak lehetőségük nyílik megismerkedni az izraeli kutatás-fejlesztéssel. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete a tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta: két éve fogalmazódott meg az izraeli-magyar együttműködés ötlete az innovációs technológiák területén, a kezdeményezésre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) azonnal igent mondott, a programot közösen szervezték meg.

*
*
-
Izraeli-Magyar Innovációs Nap

2013. október 07.

2013. október 3-án került megrendezésre az első Izraeli-Magyar Innovációs Nap. A TV2 Mokka c. reggeli műsorában Ilan Mor izraeli nagykövet és Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke beszélt a rendezvényről, az izraeli-magyar üzleti lehetőségekről és a hazai start-up cégekről.
A video megtekinthető honlapunkon.

*
*
-
Budapest HUB 2. ülés

2013. október 10.

Budapest HUB néven munkacsoportot hozott létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal. A második ülésre 2013. október 9-én került sor a Nemzetgazdasági Minisztériumban, melyen Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elmöke képviselte a Hivatalt.
Az insiderblog.hu beszámolója.

*
*
-
XX. Főenergetikusi Konferencia

2013. szeptember 27.

A Nemzeti Innovációs Hivatal is képviseltette magát a 2013. szeptember 24-25.-én, Visegrádon megrendezett XX. Jubileumi Főenergetikusi és Innovációs Fórumon. Két előadás keretében a Kormány kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős szerveként bemutatta Magyarország és az Európai Unió innováció-politikai helyzetét, az új utakat, várható új irányokat, kitekintéssel az energia/energetika területére.

*
*
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

2013. október 07.

Pályázati pénzek piacra juttatása mellett az új régiós stratégiák ki­dolgozásában is szerepet vállalt 2013-ban a Nemzeti Innovációs Hivatal. A nemzeti innovációs rendszer szereplőit támogató szer­vezet két alelnökével, Korányi Lászlóval és Deák Csabával az elmúlt hónapok legnagyobb feladatairól beszél­gettünk.
Az Innotéka magazin cikke.

*
*
-
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2013. október 01.

Az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kétfordulós pályázatot hirdet a Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-funding Együttműködési Programban való magyar részvétel támogatására. Jelen pályázat célja olyan magyar-izraeli együttműködésben megvalósuló hasznosítás-orientált K+F+I projektek magyar részének támogatása, amelyek eredményeként rövid- és középtávon gazdaságilag hasznosuló piacorientált termékek és szolgáltatások jönnek létre - az Új Széchenyi Tervben meghatározott célkitűzésekkel összhangban.

*
*
-
BIP-Enerpresse

2013. október 11.

Noha a megújuló energiák arányának növelésére Franciaország igen ambiciózus célokat tűzött ki – 2020-ra 23% - és a legutóbbi környezetvédelmi konferencia, valamint az energetikai átmenet legújabb programja, ha lehet, még nagyratörőbb terveket tűzött ki, a jelenlegi számok azt mutatják, hogy a jelenlegi jogszabályi és közgazdasági feltétel-rendszer érdemi átalakítása nélkül 2020-ra legfeljebb 17%-os arány érhető el.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-

BMBF

2013. október 11.

Az egy résztvevőre jutó oktatási kiadások 2009 és 2010 között jelentősen megnőttek Németországban. Minden oktatási területet figyelembe véve az egy főre jutó kiadások 2009-ben még 7900 eurót tettek ki, míg a következő évben ez a szám már 8300 euróra ugrott. Ez 5, 1 %-os növekedést jelent, míg az OECD-országokban az a szám átlagosan csupán 1% körül mozgott.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
High Education Reputation Rankings

2013. október 11.

A napokban nyilvánosságra hozott Times Higher Education World University Rankings alapján a Tokiói Egyetem bizonyult ismételten a legjobb egyetemnek az ázsiai térségben. A kétszáz legjobb egyetem között öt japán felsőoktatási intézmény szerepel, ezzel az ország is megerősítette vezető pozícióját az ázsiai nemzetek között.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
EIT

2013. október 09.

A regisztráció megnyílt! Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) célja a vállalkozói kultúra kiépítésének támogatása. E cél elérése érdekében az EIT 2 kategóriában (EIT Venture Award, CH.A.N.G.E.) hirdeti meg éves versenyét a 3 Tudományos és Innovációs Társulással (KICs: Climate-KIC, EIT ICT Labs and KIC InnoEnergy) együttműködésben.

*
*
-
CERN

2013. október 09.

A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben, a CERN-ben a következő ösztöndíjak állnak rendelkezésre egyetemi hallgatók és doktoranduszok (PhD hallgatók) részére 2014-ben. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) együttműködve 2013. november 4-én tájékoztatást tart a CERN ösztöndíj lehetőségekről, ahová minden érdeklődő diákot szeretettel várunk. A rendezvény pontos helyszínét és programját rövidesen meghirdetjük az NIH internetes portálján.

*
*
-
Sapgeric

2013. október 03.

A „Struktúraváltás a kutatási szervezeteknél a nemek közti egyenlőség ösztönzésére” című nemzetközi konferencia, november 21-22-én kerül megrendezésre Vilniusban, az EU Tanács litván elnökség égisze alatt. A konferenciát a Vilniusi Egyetem szervezi az Európai Bizottság támogatásával.

*
*
-
EU Gateway Programme

2013. október 02.

Az „EU-Gateway Programme”-ot az EU annak érdekében indította, hogy támogassa az Unió vállalkozásait a japán üzleti kapcsolatok és együttműködések kialakításában. A program fő célja egyrészről az, hogy az Unió tagállamaiban működő vállalkozások számára lehetőséget biztosítson a Japánban történő bemutatkozáshoz, másrészről pedig az, hogy a japán vállalkozások első kézből nyerhessenek információt olyan sikeres termékekről és technológiákról, amelyek az Unió valamely vállalkozásánál születtek.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2013. október 02.

Az állami státusú tudományos akadémiák működésének rendszerét szabályozni hivatott új szövetségi törvény tervezete idén júniusban került megvitatásra az orosz parlament alsóháza –a Duma– elé. A nyári törvénykezési szünet miatt a tervezet harmadik olvasatát szeptember végén hagyta jóvá a Duma. A parlament felsőháza – a Szövetségi Tanács – 2013. szeptember 26-ai ülésén tárgyalta meg a dokumentumot és azt két tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta. Putyin elnök a törvényt másnap aláírta, így az azonnal hatályba lépett.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
DAAD

2013. október 01.

2013. szeptember 24-én vette át Knipf- Komlósi Erzsébet, az ELTE Germanisztikai Intézetének igazgatója a Jacob és Wilhelm Grimm Díjat a kieli Christian Albrechts Egyetemen, a „Német Germanisták Napja” rendezvénysorozat keretében. A DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat) a díjat minden évben olyan külföldi kutatónőnek/kutatónak adományozza, aki a germán irodalom és nyelvtudomány, illetve a német, mint idegen nyelv területén jelentős eredményeket ért el.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Slush 2013

2013. október 01.

A SLUSH egy nonprofit, kétnapos technológiai és start-up rendezvény, ahol a legígéretesebb Észak-Európai, Oroszországi és még ennél is távolabbról jövő cégek találkoznak a világ minden tájáról ideérkező legjobb befektetőkkel és a média képviselőivel.
Szilágyi László, brüsszeli TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*