* NIH
*

2013/21.

*

Aktuális hírek, események

*
Runway Budapest 2.0.2.0

2013. november 05.

Budapest, 2013. november 5., kedd (MTI) - A BudapestHUB munkacsoport azt a célt tűzte ki, hogy Budapest legyen az évtized végére a régió startup fővárosa; az államnak ebben katalizátor szerepe van, feladata az, hogy elhárítsa az akadályokat - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára kedden. Az államtitkár az "Intelligens szakosodás (S3): Út a 2014-20-as Európai Uniós források hatékony felhasználása felé" című rendezvénysorozat budapesti záróeseményének sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a BudapestHUB munkacsoport idén szeptemberben jött létre a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével.

*
*
-
Korányi László

2013. október 28.

A Technológiai Inkubátor akkreditációs pályázat (ATI-Gazella) döntési folyamatáról a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) részletes szempontjai olvashatók alább. A NIH szerint természetesen most már a legfontosabb, hogy minél előbb elinduljanak az inkubátorok és a startup-ok hozzájussanak a pénzügyi, és szakmai támogatáshoz.
A Figyelő 2013. október 26-i cikke.

*
*
-
Rina Pridor

2013. október 24.

A high-tech szektor felfuttatásához szükséges, hogy legyen az országnak hosszú távú, a tudásalapú gazdaságra építő jövőképe, legyen hajlandó befektetni és az eredményeket megvárni – mondja Rina Pridor, a világszerte modellként szolgáló izraeli inkubátorprogramot elindító szakember, aki a Nemzeti Innovációs Hivatal startup ökoszisztéma pályázatának zsűrijébe kapott meghívást.
A Figyelő 2013. október 24-i cikke.

*
*
-
iCatapult

2013. október 24.

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be új sorozatában, elsőként a már ismerős Icatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.-t.

*
*
-
Digital Factory

2013. október 28.

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be sorozatában. Másodikként a Digital Factory Zrt. mutatkozik be.

*
*
-
Korányi László

2013. november 05.

A Hungarian Innovation & High-Tech Investment Forum 2013. november 14-15-én kerül megrendezésre Londonban és Cambridge-ben. Az esemény keretében az Imperial College felkérte Korányi Lászlót, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettesét, hogy november 14-én délelőtt 11 órától nyílt előadást tartson az Imperial College egyetemen, amelynek címe: „Az állam szerepe az innovációban: a Nemzeti Innovációs Hivatal gyakorlata.
Az előadás helyszíne: Gábor Dénes Előadó – 611-es terem, Imperial College, London, Exhibition Road, South Kensington.

*
*
-
Budapest Economic Fórum 2013

2013. október 24.

A Portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórum 2013. október 17-én került megrendezésre. A rendezvény kiváló lehetőséget kínált Magyarország, a régió, és az eurózóna legizgalmasabb gazdasági kérdéseinek megvitatására. A rendezvényen a régiós és magyar innovációs tendenciákról Szabó István, a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztály vezetője tartott előadást .
A Portfolio.hu cikke.

*
*
-
India

2013. október 21.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és indiai partnere, a TéT Minisztérium felügyelete alá tartozó TéT Államtitkárság (Department of Science & Technology - DST) képviselői Újdelhiben, 2013. október 14-én tartották a Magyar-Indiai TéT Vegyes Bizottság 8. ülését. Az ülés közvetlenül megelőzte a Magyar-Indiai Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését (Újdelhi, 2013. október 15.), illetve Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos indiai látogatását.

*
*
-
Greenspiration

2013. november 05.
A Greenspiration problémaorientált startup-verseny – megoldásai az előkészítés során zöld szakértők, szakmai és civil szervezetek közreműködésével összeállított Zöld Problématérkép által beazonosított kihívásokra keresik a választ. A feltárt problémákra kínált megoldások mellett természetesen a saját ötleten alapuló termékek, szolgáltatások is megjelennek. Szervezői az IKSZE, a Kreater, az Óbudai Egyetem és az Energiaklub, szakmai partner a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Climate-KIC és a Green Meetup.
*
*
-
Áder János a LogMeIN bostoni központjában

2013. október 29.

Áder János köztársasági elnök október 24-26 között, észak-amerikai körútjának az innováció és technológia volt a fókuszában. A New York-i Főkonzulátus szervezésében több világhírű kutatási és innovációs központot, egyetemet (MIT, Northeastern University), magyar eredetű innovatív céget (LogMeIN), magyar start-upok számára potenciális lehetőséget jelentő inkubátort (MassChallange) látogatott meg, és nemzetközi jelentőségű magyar illetve magyar származású kutatókkal találkozott.
Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
ENSZ

2013. november 05.

2013. október 24-én a Külügyminisztérium, a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Reaktorbiztonsági Minisztérium (BMU) valamint a Német Klíma Konzorcium pre-briefing ülést tartott az idei varsói 19. ENSZ - Klímakonferencia előtt. Két évvel a 2015-ben esedékes nemzetközi klíma egyezmény előtt, 2013 novemberében kerül sor a 19. ENSZ- Klímakonferenciára (COP 19) Varsóban.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Moszkvai Közgazdasági Főiskola

2013. november 04.

A moszkvai Közgazdasági Főiskola Nemzeti Kutatóegyetem 2013. október 30-31-én rendezte meg hagyományos őszi nemzetközi konferenciáját, amelynek témája ezúttal a foresight volt. A „Foresight, tudományos-műszaki és innovációs politika” című rendezvény résztvevőit Leonyid Gohberg, az egyetem rektorának első helyettese, egyúttal a „Statisztikai Kutatások és a Tudásgazdaság Intézet” vezetője köszöntötte, aki megnyitójában kiemelte a tudományos-műszaki előretekintés jelentőségét.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Sustainable Innovation Ecosystem

2013. október 28.

Az Európai Bizottság 2013. december 3. 17.00 határidővel pályázatokat vár, hogy megtalálja az innováció első európai fővárosát, amelyet az „i-főváros” címmel fog kitüntetni. A díjat az a város fogja megkapni, amely a polgárok, a közintézmények, a tudományos élet és a gazdasági szereplők munkáját legjobban összekötő „innovációs ökoszisztémát” építi ki.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
Extreme Light Infrastructure

2013. október 28.

A berlini magyar nagykövetség fontos feladatának tekinti a magyar tudományos és innovációs projektek, célok ismertetését a német tudományos körök és a K+F szférában érdekelt cégek számára. Ezen szellemiség jegyében került sor 2013. október 18-án, az ELI-ALPS projekt bemutatására az optikai és a lézer szektorban tevékenykedő német kutatóknak és cégeknek tartott rendezvény keretében a Magyar Nagykövetségen, Berlinben. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Oroszország

2013. október 28.

A tervek szerint október utolsó napjaiban kezdi el tárgyalni az Állami Duma – az orosz parlament alsóháza – a 2014-2016. évi központi költségvetés első olvasatát. A tervezet szerint a kutatás-fejlesztés támogatására a „Tudomány és a technológia fejlesztése” elnevezésű állami program keretében 2014-ben 152,7 milliárd, 2015-ben 168,8 milliárd, 2016-ban pedig 188,8 milliárd rubelt (1 rubel jelenleg körülbelül 7 forint) biztosít a központi költségvetés. Idén ez az összeg 122,5 milliárd rubel.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Európai Tanács

2013. október 28.

„Ugyan már láthatóak a gazdasági fellendülés jelei, de az EU-nak továbbra is mindent meg kell tennie a növekedési potenciál fokozása, a munkahelyteremtés előmozdítása és az európai versenyképesség erősítése érdekében.” Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői ennek a megállapításnak a szellemében tárgyaltak az Európai Tanács 2013. október 24-25-i ülésén Brüsszelben, ahol az ülés legfontosabb napirendi pontjai elsősorban a digitális gazdaságról, az innovációról szóltak.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
Horizon2020

2013. október 25.

Október 15-én elindult Franciaország kormányának hivatalos portálja a 2014-2020 periódusra szóló európai uniós kutatási-fejlesztési-innovációs keretprogram, a HORIZON 2020 programjára való felkészüléshez.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
Securing america's future energy

2013. október 25.

A Washingtonban, 2013. október 16-án - az 1973-as olajválság 40. évfordulóján - tartott OPEC Oil Embargo +40: National Summit on Energy Security konferencia résztvevői szerint a hazai források és új technológiák segítségével az USA lényegesen nagyobb ellátásbiztonságot élvez mint 40 éve. A konferencián magas rangú, tapasztalat, politikai, katonai és cég vezetők vitatták meg az amerikai olajfüggőség kérdését, és lehetséges megoldásait.
Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
EU Gateway Programme

2013. október 22.

Az „EU-Gateway Programme” keretében az Európai Unió 2014-ben is több tématerületen rendezi meg Japánban és Koreában üzleti partnerkereső rendezvényeit. A rendezvények célja, hogy segítse az Unió, Japán és Korea vállalkozásainak együttműködéseit és üzleti kapcsolataik kialakítását.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Fraunhofer IPK

2013. október 22.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a berlini Fraunhofer Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik (IPK) Intézettel elmélyítette a szakmai együttműködést az év folyamán azzal a céllal, hogy megvalósítsanak egy újabb Fraunhofer - Intézetet hazánkban. A kezdeményezés élvezi a Siemens Magyarország, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) támogatását.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
ANSES

2013. október 22.

A francia ANSES (Nemzeti Egészség-, Élelmezés-, Környezet- és Munkabiztonsági Ügynökség) szervezésében került sor arra a konferenciára 2013. október 21-én, ami az állatgyógyászatban kialakuló, de a humán-egészségügyre is hatással lévő antibiotikum-rezisztenciával (Antibiorésistance et pharmacovigilance en santé animale) foglalkozott.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
Horizon 2020

2013. október 22.

A Horizont 2020 program indulásához közeledve, a következő hónapokban az Európai Bizottság tematikus Információs Napokat rendez az érintettek tájékoztatása érdekében. Ezek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a H2020 keretében 2014-2015-ben tervezett intézkedésekről, pályázatokról elérhető legfrissebb információkkal, párbeszédet folytathatnak az EU tisztviselőivel, hogy jobban megérthessék a H2020 és más EU-s programok hátterét, összefüggéseit és kiváló alkalmat találhatnak a hasonló témákkal foglalkozó lehetséges partnerekkel való kapcsolatépítésre.

*
*
-
EURAXESS Science Slam

2013. október 21.

Az EU EURAXESS hálózat szervezésében 2013. október 16-án került sor az első Science Slam rendezvényre Japánban. A Tokyo Institute of Technology területén megrendezett eseményen a kutatóknak 10 percben úgy kellett bemutatniuk legújabb kutatási eredményeiket, hogy azt a hallgatóság megértse és egyben a szakterületen nem jártas hallgatóságnak is felkeltse az érdeklődését.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Jean-Jacques Dordain és Horvai Ferenc

2013. október 21.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) teljes jogú tagjává válásáig Magyarország aláírta a jelenlegi együttműködés meghosszabbítását jelentő szerződést október 17-én. Az ünnepélyes aláírásra az ESA párizsi székházában került sor, Jean-Jacques Dordain főigazgató, és Horvai Ferenc vezető tanácsos, az NFM Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa között.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
CIESM

2013. október 17.

Az Oktatási és Tudományos Minisztériumban Dmitrij Livanov tárcavezető és Frederic Briand, a CIESM főigazgatója II. Albert monacói uralkodó jelenlétében írta alá azt a dokumentumot, amelynek értelmében Oroszország a Földközi-tengeri Tudományos Bizottság (CIESM, Commission Internationale pour l’Exploration Scientifique de la Méditerranée) huszonharmadik tagországa lett.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
STS Fórum

2013. október 17.

2013. október 6-8. között Kiotóban 10. alkalommal került megrendezésre a Tudomány és Technológia a Társadalomban (Science and Technology in Society Forum, STS Forum) elnevezésű nemzetközi konferencia, amelyre mintegy 100 országból több mint 1000 résztvevő érkezett, köztük számos magas rangú üzleti vezető, kutató, szakértő és politikus. A rendezvényen több Nobel-díjas tudós is jelen volt.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*