* NIH
*

2013/22.

*

Aktuális hírek, események

*
Horizon 2020

2013. október 09.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve 2013. november 26-án konferenciát szervez a 2014 januárjától induló Horizont 2020 program hazai nyitányaként, a budapesti VAM Design Centerben. Az esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben meghatározó Horizont 2020 programra.
Kövesse élőben a rendezvényt a Hivatal honlapján.

*
*
-
Runway Budapest 2.0.2.0

2013. november 12.

Budapest, 2013. november 12. - Elkészült a „Runway Budapest 2.0.2.0 – A Startup Credo”, amely célul tűzi ki, hogy Budapest az évtized végére a régió startup központjává váljon. Az ehhez szükséges eszközöket a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal valamint a hazai startup közösség szereplőiből álló BudapestHUB dolgozta ki.

*
*
-
NIH-SAFEA együttműködés

2013. november 14.

2013. november 13-án Pekingben Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért és a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosának jelenlétében Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke, valamint Zhang Jianguo a Külföldi Szakértők Hivatalának (SAFEA) főigazgatója, miniszter-helyettes aláírta a két szervezet közti a Kínai Népköztársaságba irányuló szakember-cserére vonatkozó megállapodást.

*
*
-

Magvető Szakmai Nap

2013. november 20.

Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a Nemzeti Innovációs Hivatal tisztelettel meghívja Önt és kollégáját a 2013. november 27-én megrendezésre kerülő szakmai napra. A szakmai nap szervezésének célja, hogy az MV Zrt. találkozási lehetőséget biztosítson az innovatív ötletekkel rendelkező és finanszírozási források iránt érdeklődő, valamint a forrásokkal rendelkező – a JEREMIE II. Magvető Alapok – felek számára lehetséges együttműködés kialakítása-élénkítése érdekében, közvetlen információ csere, kérdés-felelet formájában.

*
*
-
Dr. Deák Csaba

2013. november 19.

A Nemzeti Innovációs Hivatal innovatív kezdő vállalkozások számára innováció menedzsment szolgáltatásokat nyújt, melynek részeként elindította az „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása” elnevezésű programját. A Gazdasági Rádió november 15-i Délután Monitor c. adásában Dr. Deák Csaba, a Hivatal stratégiai elnökhelyettese beszélt a programról és az indítás óta eltelt nyolc hónap tapasztalatairól, eredményeiről.
A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.

*
*
-
Horizon 2020

2013. november 08.

Nagyszabású konferenciával készül a Nemzeti Innovációs Hivatal a Horizont 2020 magyarországi elindítására. A november 26-i esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó, mintegy 70 milliárd eurós keretprogramra.
A Világgazdaság 2013. novebember 8-i cikke.

*
*
-
Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon

2013. november 06.

Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztályának legújabb, Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon címet viselő kiadványa. Kíváncsi arra, hogy honnan van forrás K+F-re, és mennyit költenek rá hazánkban vagy az EU-ban? Miből költenek K+F-re a vállalatok? Mekkora a külföldi vállalatok súlya a K+F-ben? Hol és hányan kutatnak Magyarországon? Hogyan hasznosul a K+F? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphat kiadványunkból.

*
*
-
Szabó István 2013.11.07. Győr

2013. november 14.

A Portfolio.hu 2013. november 7-én Győrben rendezte meg legújabb konferenciáját, ahol a meghívott neves szakértők a legaktuálisabb gazdasági kérdéseket járták körül. A rendezvényen a régiós és magyar innovációs tendenciákról Szabó István, a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztály vezetője tartott előadást.
A Portfolio.hu cikke.

*
*
-
AIT Campus

2013. november 06.

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be sorozatában. A harmadik részben az Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt. mutatkozik be.

*
*
-
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2013. november 15.

A 2013. október 14-én Újdelhiben megtartott Magyar-Indiai TéT Vegyes Bizottság ülésén született megállapodás alapján, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel és a pályázói igényeket szem előtt tartva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újra megnyitja a Magyar-indiai (KTIA-DST) K+F+I együttműködési program tárgyú pályázatot. A pályázatok benyújtása 2014. január 15-ig lehetséges.
Forrás: kormany.hu

*
*
-
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2013. november 14.

A Kétoldalú Tudományos és Technológiai (TéT) együttműködés tárgyú pályázathoz 2012. augusztus 10-én közzétett Pályázati Felhívás kiegészítéseként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghirdeti a MAGYAR – JAPÁN TéT (TÉT_12_JP) együttműködés keretein belül igényelhető támogatásra vonatkozó felhívást. A pályázatok benyújtása 2013. december 16-tól 2014. január 20-ig lehetséges.
Forrás: kormany.hu

*
*
-
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2013. november 14.

A nagy érdeklődésre való tekintettel és a pályázói igényeket szem előtt tartva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ismételten lehetőséget nyújt a MAGYAR – FRANCIA Kétoldalú TéT pályázatok benyújtására. A pályázatok benyújtása 2013. december 16-tól 2014. január 13-ig lehetséges.
A francia partner által meghirdetett pályázat elérhető: http://www.campusfrance.org/fr/balaton  
Forrás: kormany.hu

*
*
-
Horizon 2020

2013. november 19.

A Horizont 2020 keretprogram előzetesen jóváhagyott munkaprogramjai elérhetőek az Európai Bizottság alább hivatkozott honlapján. A munkaprogramok tartalmazzák a 2014-re illetve 2015-re tervezett pályázati felhívások témáit és beadási határidőit. A munkaprogramok hivatalos jóváhagyása csak a Horizont 2020 hivatalos indulását követően 2014. elején történik meg, de az előzetes munkaprogramok alapján az első Horizont 2020 pályázati felhívások már 2013. december 11-én megjelennek.

*
*
-
Max Planck Kutatói Díj

2013. november 19.

A Max Planck Kutatói Díj az egyik legnevesebb tudományos díj Németországban. 2004 óta egy Németországban és egy külföldön tevékenykedő tudóst támogatnak ezzel a kitüntetéssel, akik személyenként 750 000 euróban részesülnek. A kiírás témája évente változik a természet – és mérnöki tudományok, az élettudományok és a bölcsésztudományok között.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Mass Challenge

2013. november 07.

2013. október 30-án, nagyszabású ünnepségen zárult le a világ legnagyobb start-up versenyének, a MassChallenge-nek (MC) a 2013-as fordulója. Az állami, privát és akadémiai szektor együttműködésére épülő, adományokból működő, non-profit akcelerátor (üzleti gyorsító) a világ minden részéről fogad be ötleteket. Az elmúlt 4 év alatt eredmények: 2 milliárd USD-re értékű vállalkozás, 470 millió dollár további tőkebevonás, 200 millió USD éves bevétel, 4000 high-tech munkahely.
Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Celtic-plus

2013. november 15.

A svédországi Kista városában kerül megrendezésre az EUREKA vezető távközlési klasztere a Celtic-Plus hagyományos szakmai fórumára, a Pályázók Napjára, melyen a résztvevők széles szakértői nyilvánosság előtt mutathatják be projekt kezdeményezéseiket, építhetik lehetséges konzorciumi kapcsolataikat.

*
*
-
Kutató

2013. november 15.

A díjat 1831-ben alapította Pavel Nyikolajevics Gyemidov uráli iparmágnás, aki vagyonából évi 20 ezer rubelt áldozott a tudományok művelőinek kitüntetésére. A díjazottak kiválasztását az Orosz Birodalmi Tudományos Akadémiára (az Orosz Tudományos Akadémia jogelődjére) bízta. A díjat a mecénás halála után még 25 évig, egészen 1866-ig odaítélték.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Viadrina

2013. november 15.

2013. november 6-8. között Pászti-Márkus Eszter TéT attasénak lehetősége nyílt  az alábbi, magyar kapcsolatokkal rendelkező német egyetemeken látogatást tennie: Frankfurt(Oder), Furtwangen és Freiburg.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
DLD

2013. november 12.

A DLD (Digital-Life-Design) egy olyan szakmai hálózat, amely összefogja a digitális iparágak, valamint az ahhoz kapcsolódó kulturális és társadalmi területek üzletembereit, kreatívjait és véleményvezéreit. A nyitott, globális csoport célja, hogy a szektorok közötti párbeszédet kezdeményezzen, valamint felismerje a terület fejlődési irányait, évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciák keretében.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

*
*
-
Wheat Initiative

2013. november 07.

A 2011-es francia G20-elnökség alatt meghirdetett nemzetközi búzanemesítési kutatási kezdeményezés mostanra konkrét formát öltött. A szervezésben oroszlánrészt vállaló francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) erőfeszítéseinek köszönhetően megszületett a csatlakozás alapjául szolgáló charta, megalakultak az egyes irányító testületek és körvonalazódnak az első közös programok.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*